Treceți la conținutul principal

Delincventa juvenila II

Este o continuare a postarii din data de 21.09.2011 pe care incerc sa o incadrez tot aici, cu acelasi titlu, pentru ca este vorba de acelasi adolescent.
Cand timpul trece fara vreo realizare sau vreo schimbare in comportamentul si viziunea vietii acestui adolescent de care am scris in postarea anterioara, evenimentele nu fac altceva decat sa parcurga un demers cu un final nefericit. Au trecut aproape 7 luni, timp in care nu te astepti la minuni, insa au existat sperante pentru o ponderare a revoltelor interioare si pornirilor nervoase cu iesiri dintre cele mai revoltatoare si greu de etichetat sau suportat pentru cei apropiati.
Daca veti revedea postarea din data de 21.09.2011, veti intelege despre ce este vorba, drept pentru care voi considera ca pot sa continui dintr-o perioada recenta, adica in urma cu doar 3 zile, fara sa recapitulez evenimentele trecute, comportamentul la care faceam referire sau tipul de familie din care face parte. Evenimente trecute, nu uitate, nu rezolvate si nici masuri care sa denote vreo actiune din partea celor care sunt in masura sa ia atitudine, adica parintii. Greutatea cu care se accepta un comportament cu trimitere la delincventa fara a se lua masuri, lasa loc de completari a unor comportamente din ce in ce mai grave, cu violenta fizica si verbala, cu jigniri dintre cele mai revoltatoare si amenintari suicidale. Toate acestea stranse intr-o singura persoana este de-a dreptul o situatie critica pe care nu o poti lasa de pe azi pe maine si pe seama revoltei adolescentine, atata timp cat depaseste cu mult granitele normalului. Nu este vorba doar de stari care evoca libertatea pe care orice adolescent o solicita. Este vorba de o situatie cu gravitate maxima pentru siguranta tuturor. Despre ce este vorba mai exact?
Adolescentul in cauza, are deja la activ numeroase manifestari violente indreptate catre fratii mai mici si, mai grav, indreptate in directia parintilor, cu diferenta ca exista o intensitate mai mare la adresa mamei careia ii adreseaza, de cate ori are ocazia si libertatea, jigniri dintre cele mai umilitoare, mama reusind sa ia atitudine relativ rar, iar aceasta se intampla doar facuta de la o anumita distanta pentru ca frica o face sa se protejeze nu de jignirile aduse, ci de violenta fiului ei. Oricat incearca sa nu arate frica manifesta prin atacuri de panica, tocmai frica o da de gol prin inflexiunile vocii, tremuraturile mainilor, a corpului si roseata fetei. Si daca ne gandim la animalele care simt mirosul fricii, asa cum obisnuim sa spunem de obicei (adrenalina), tot asa se intampla si cu noi, oamenii, simtim/percepem frica venind din directia persoanei in cauza.
Acest adolescent, instinctual simte frica mamei, motiv pentru care devine si mai impunator prin atitudine. Asa s-a intamplat cu cateva zile in urma, cand mama isi propusese sa inceapa curatenia casei pentru aceasta perioada de sarbatori pascale care urmeaza sa le petrecem. Ajunsa in salon unde este amplasat un birou masiv pe care se afla doua calculatoare, i-a rugat pe cei doi fii (cel mare si cel mijlociu) sa elibereze spatiul pentru a face curatenie, pentru ca acest spatiu tine loc de masa de mancare, de baut dar si de joc aproape non-stop, cu mici diferente de ore in care dorm. Rugamintea ei a fost intampinata de tipete amestecate cu urlete isterice. Cel mare, care probabil astepta un astfel de moment, nici nu a catadiscit sa se miste, amenintand ca daca nu-l lasa in pace stie el ce face. Posibil ca mama sa-l fi intrebat ce are de gand sa faca, dupa care a primit un raspuns demn de toata umilinta si nerecunostinta.
"- Lasa-ma in pace! Fac ce vreau, nu ma obligi tu ce sa fac si nici sa-mi spui ce sa fac. M-am saturat de voi si de familia asta de nenorociti. Duceti-va dracu de nenorociti, imputiti si panarame ce sunteti! Panarama ce esti! Pleaca dracu din fata mea ca nu stiu ce fac cu tine...Betivii dracu....O familie de panarame...Sa ma lasati dracu' in pace! Daca nu ma lasati in pace va dau foc la casa...Va arat eu voua!...O sa vedeti voi! Fir-ati ai dracului sa fiti. Mortii vostri de nenorocitii dracu'!..."
Pleiada de jigniri si critici la adresa parintilor si a mamei in mod repetat, parea ca nu se mai opreste. Mama incremenise, mutilata aproape de frica si de soc. Ce-i auzea urechile a lasat-o fara nicio suflare si fara niciun cuvant.
Si-a terminat discursul de care presupun ca era foarte mandru, s-a ridicat, a trantit tastatura, a daramat scaunul, a deschis usa care ducea spre camera lui insa atat de violent incat geamurile zdranganeau.
A stat acolo nestiind nimeni ce face, dar in momentul in care a fost intrebat de ce este suparat a catadicsit sa raspunda doar atat:" intreab-o pe mama". Mama era raspunzatoare pentru supararea lui si probabil astepta si scuze. Nu se stie.
Daca am privi in urma la istoria familiala, vom regasi, cu siguranta, astfel de scene si manifestari violente. Cu diferenta ca aceste manifestari violente vor creste in intensitate de la o generatie la alta.

Ne aflam in saptamana patimilor, trebuie sa ne asumam bunele precum si relele, sa fim mai buni, mai intelegatori, insa nu trebuie sa patimim in felul acesta pentru a intelege si a accepta ca acolo unde este nevoie de masuri drastice se vor lua masuri drastice, acolo unde este nevoie de ajutor trebuie sa se accepte ajutorul iar acolo unde trebuie restrictii, trebuie restrictii, pana nu este prea tarziu iar situatia chiar sa degenereze.
In cazul de mai sus situatia nu este deloc imbucuratoare, este chiar foarte grava, dar mai grav este ca totul merge inainte ca si cum totul ar fi normal, se lasa impresia ca s-a uitat, ca s-a iertat, ca s-a trecut cu vederea, iar acest adolescent cum poate discerne unde este bariera dintre normal si anormal? Pentru ca in situatia de fata nu exista aceasta granita pentru ca nu a fost invatat s-o perceapa. Nu lasati ca timpul sa-si puna urat amprenta in vietile voastre, atata timp cat avem, cu totii, puterea alegerii si a discernamantului. Ce putem face astazi, e posibil ca maine sa fie imposibil sau tardiv.
Poate ca timpul nu-mi va permite sa mai scriu ceva pana de Pasti, asa ca va doresc din suflet tot ce este mai bun, sarbatori fericite si numai bucurii alaturi de cei dragi voua.

PASTE FERICIT!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate