Treceți la conținutul principal

Interpretari...






Testul arborelui - interpretare pentru B.I.M., 18 ani, 6 luni

Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti. 
"Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?"

Generalitati:

Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare.
Starea psihica generala inaintea desenului era satisfacatoare; trecerea la desenul arborelui a fost ca un moment in care avea ocazia sa stea fata in fata cu propriile trairi si propiul talent in ale desenului, pe parcurs s-a instalat o oarecare agitatie si nervozitate la care s-au adaugat mici pauze de respiro, insa durata ca timp a fost rapida (nu ma asteptam ca timpul sa fie atat de scurt), intr-o liniste incrancenata.  Linistea asternuta dupa terminarea desenului transmitea destul de multa nervozitate in gesturi, nereusind sa spuna decat ca "ce poate sa-ti <spuna> un copac?". Nu a facut alt comentariu legat de desen in afara celui de mai sus, insa a adaugat la un moment dat "abia astept sa ajung acasa...", care aparent nu avea nicio legatura cu desenul pe care tocmai mi-l inmanase, insa am inteles ca a depus un efort psihic consumator de energie mare venit din "indepartatele meleaguri ale inconstientului", astfel ca a simtit brusc nevoia de a fi acasa, sub o protectie pe care o simtea vitala, mai ales ca cei dragi sunt la mii de km. departare. 

Ordinea interpretarii si detaliilor de mai jos pare a fi aleatorie, insa isi regaseste sensul intr-un tot care se leaga inca de la venirea pe aceasta lume, iar orice detaliu este inlantuit de un altul...  

Pozitionarea arborelui in partea stanga a paginii denota sau reprezinta dependenta de afectivitate materna, aspect care tine de trecut dar poate si o doza de pasivitate impreuna cu un efort de cenzurare, dificultati de adaptare, conflicte afective recente sau poate mai vechi. Baza trunchiului este relativ mica prin comparatie cu coroana, ceea ce presupune o imaturitate psihica (vezi si varsta), este legata de aparitia pe lume, de momentul nasterii, iar in desenul de mai sus baza trunchiului o reprezinta solul; nu exista radacini (ele sunt ascunse) care reprezinta legatura noastra cu originea, dar mai poate simboliza si evitare sau frica de fixare.
Linia solului sta ca baza pentru trunchi separand cele doua tipuri de existenta, cea constienta si cea inconstienta, doua moduri de a fi sau poate o viata dubla. 
Partea care simbolizeaza solul este hasurata, ceea ce reprezinta teama, inadecvare bazala care are legatura cu originea si nasterea, dar mai simbolizeaza si inadecvarea sentimentelor fiind asociate cu somatizarea simptomelor si conditiilor favorabile starilor depresive, framantarilor si neliniste. Pentru ca trunchiul simbolizeaza puterea Eu-lui, resursele bazale ale personalitatii si dezvoltarii psihologice in desenul de mai sus, prin dimensiunea lui si celelalte adiacente arborelui (flori, iarba, scorbura), simbolizeaza trauma sau traumatisme in trecut sau chiar abuzuri, inhibitii, impulsivitate, nerabdare, irascibilitate, nervozitate/nevroze.
Pe sol, in partea stanga este desenata o floare, iar floarea, dupa cum stim are o durata scurta de viata prin natura ei existentiala. Daca privim mai atent, floarea se termina ca si dimensiune (existenta) atunci cand incepe trauma, reprezentata in desen prin scorbura. Floarea si iarba impreuna cu neregularitatile solului (ondulat) reprezinta traumatisme legate de momentul nasterii si primii ani de viata.
Pozitionarea arborelui este destul de pregnant in partea stanga si reprezinta proiectia aspectelor care tin de trecut, pasivitate, feminitate, dependenta de afectivitate materna si extraversie.
Desenarea unei scorburi pe trunchi, mai exact in mijlocul lui si mai aproape de partea dreapta care de regula reprezinta partea masculina sau ce tine de paternitate, sugereaza ca a avut loc o trauma, traumatism sau abuz cu aproximatie pe la varsta de 2-2,6 ani, conform calculelor. Traume pe care nici nu avea cum sa le constientizeze, traume care au ramas “depozitate” in inconstient (poate mama, daca isi aminteste, de un astfel de eveniment daca nu cumva si ea traieste in negare) si care au reiesit in acest desen.
Tot legat de trunchi, el se continua cu coroana, neavand o baza care sa le diferentieze, ma face sa cred ca trecerea de la o etapa la alta a vietii s-a facut neputandu-se face diferenta intre trecut, prezent si poate viitor,  datorita faptului ca nu a putut estompa/rezolva/depasi evenimentele care au dus la inhibitie psihica si a unei frici interiorizate. 
Faptul ca arborele a fost desenat vara si totusi in desen pare ca reprezinta trecerea de la toamna la iarna, interpretez ca frica de a privi realitatea si de a visa la planuri de viitor cu orizonturi deschise sunt tinute in loc de inhibitie si grija de a ascunde fata reala a vietii si evenimentelor pe care doar le interiorizeaza nereusind in totalitate sa le defineasca sau sa le gaseasca cauza, face ca frica de deschidere si comunicare sa ramana doar la nivel de dorinta, ea neputand fi exteriorizata ca si manifestare. Coroana inchisa, limiteaza posibilitatile multiple de a lua contact cu exteriorul, totul pare tinut sub control cu "ambele brate" insa cu mult consum de energie care incatuseaza variatele posibilitati de expansiune personala. Singuratatea si goliciunea reies din saracia ramurilor lipsite de viata prin lipsa frunzisului (tinand cont ca anotimpul cand s-a facut desenul). "Bogatia” ramurilor cu precadere pe partea dreapta poate sugera nostalgii a unor dorinte neimplinite pe partea care tine de masculinitate/paternitate, dar si suferinta traumatizanta a sentimentelor ambivalente fata de paternitate sau partea masculina in general.
Totusi, marimea coroanei imi sugereaza dorinta de grandoare, dorinta de contact si deschidere, dar nervozitatea excesiva si interiorizata face ca totul sa ramana in acelasi stadiu, nefacand altceva decat sa se transforme in stari depresive si greu de depasit sau de ascuns, pentru ca nu sunt intelese (ceva de genul "toate mi se intampla numai mie si nu stiu de ce" sau "de ce mi se intampla numai mie?". 
Neintelegerea mediului inconjurator duce de regula la inchidere, lipsa de experimentare, chiar si exprimare, la neincredere de sine, iar aceasta "carapace" nu va lasa vreodata sa se intrevada cine anume se regaseste cu adevarat in interiorul ei.
In mijlocul ramurilor se regaseste o cruce care poate simboliza sau a fost resimtit ca un abandon, o pierdere, o boala etc., iar acesta, dupa efectuarea calculului s-a produs aproximativ in jurul varstei de 12-13 ani. 
Legat de numele si prenumele scrise la inceputul colii sus-dreapta, incerc sa fac doar o scurta precizare: numele de familie este reprezentat de litere mici, iar aceasta ma face sa gandesc ca poate considera ca nu o reprezinta si inconstient vrea sa-l ascunda sau sa il mascheze (motivele reies din tot ce este desenat cu precadere in partea dreapta). 
In schimb cel de-al 2-lea prenume – M. – (primul prenume este asemanator cu numele ca si marime) este scris cu majuscule si iesind foarte mult in evidenta (nu se vede aceasta din cauza hasurarii), ceea ce inseamna ca doar acest nume o reprezinta cu adevarat, motiv pentru care niciodata nu se recomanda decat M. (deocamdata).
Legat de varsta, inconstient a notat o varsta mai mare, ceea ce inseamna ca doreste sa depaseasca sau sa treaca (sa sara) niste etape din viata, imaginandu-si ca doar asa va rezolva unele probleme care tin de adaptare, comunicare, socializare, negare, refulare, frica, depresii, fobii, etc., dar dupa cum stim toti sau cel putin cei mai experimentati in ale vietii, problemele nu se rezolva de la sine sau pur si simplu cu trecerea timpului. Ci timpul doar le amprenteaza mai mult.
Evidentierea unor aspecte generale in interpretarea arborilor, ma face sa ma gandesc de fiecare data ca exista in fiecare dorinta  de a incerca sa-si depaseasca propriile limite si a incerca sa-si inteleaga propriile etape din viata, pentru ca numai asa vom gasi modul de a reusi sa ne deschidem orizontul si sa-l intelegem. Altfel, se produc blocaje, iar blocajele produc inhibari care dirijeaza directiile din viata noastra care nu pot fi decat neplacute. 
In dorinta ca am fost destul de inteleasa in propriul stil de interpretare, chiar si generalizand, nu pot decat sa fac apel la dorinta de schimbare care exista in fiecare si intelegere a propriilor evenimente (si contextul familial si cultural), stari si trairi pentru a avea o viata linistita  si cu multa libertate de exprimare. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate