Treceți la conținutul principal

Mesagerul

Ni se intampla tuturor ca in diverse perioade, situatii sau momente ale vietii noastre sa avem nevoie de sustinere, fie ea si morala care, de cele mai multe ori face minuni.
Chiar incepand cu copilaria, unde nevoia de sustinere pe toate planurile este foarte importanta si benefica pentru ca aceasta sustinere este inceputul consolidarii increderii in noi si a primilor pasi facuti in viata si alegerilor pe care le facem si le vom face. Avem nevoie de vorbe bune, avem nevoie de vorbe frumoase, avem nevoie de curaj si incurajare, avem nevoie sa stim ca cineva este alaturi de noi, oriunde ne indreptam pasii si oriunde ne indreapta alegerile noastre in propria noastra viata. Daca ati experimentat ce scriu aici, intelegeti despre ce vorbesc. Uneori experimentam si partea cealalta a "sustinerii", adica aceea a pesimismului, a orientarilor cu scop voit gresit si a vorbelor care nelinistesc, a gandurilor negative care stirbesc din incredere si posibilitatile pe care pana atunci le intrevedeam.
Expresiile "capul sus, mergi mai departe cu incredere" sau "fii optimist si o sa reusesti" are un efect magic asupra noastra daca le auzim atunci cand avem nevoie de a prinde putin elan si atunci cand neincrederea sau micsorarea orizontului ne cam da tarcoale, insa nicidecum nu avem nevoie sa auzim expresii gen "n-ai sa reusesti sa faci nimic, niciodata", "nu esti in stare sa faci asta" sau "crezi ca ai sa reusesti sa faci asta? eu nu prea cred", si multe astfel de expresii folosite si auzite in diverse situatii. Fara exceptie, toti avem nevoie de a auzi ceva incurajator, chiar si aceia care dau impresia ca nu au nevoie de absolut nimic. Si nu numai sustinerea verbala, dar si cea nonverbala poate avea acelasi efect daca ne controlam si ne conectam bine la instinctele noastre.
 "Nu poti sa faci asta niciodata, nu vezi ce vremuri sunt?!" -am auzit de curand raspunzand cineva careia i se ceruse parerea referitor la un viitor proiect. Cred ca ar fi sunat mai bine daca raspundea simplu: "sunt sigur ca o sa reusesti, incearca!", chiar daca in acel moment gandea altceva. "Vrei sa mint?" a replicat pesimistul, dupa ce cealalta persoana sustinea ca avea nevoie doar de o vorba buna si atat. Nu, nu este vorba de minciuna/i atunci cand incercam sa transmitem optimism, este vorba de increderea si gandul pozitiv de care are nevoie interlocutorul nostru, pentru ca altfel nu ar fi apelat la parerea noastra.
Pe langa aceasta categorie de pesimisti transmitatori de mesaje de neincredere, mai exista o categorie, care din dorinta de a fi in centrul atentiei prin diverse informatii culese din presa, internet sau chiar "furate" de la altcineva, transmit mai departe celor care au o suferinta sau o boala diagnosticata sau nu, mesaje gen "ai cancer, stiu eu, ca si (un nume) a avut aceleasi simptome si tot de asta a murit...", sau "chiar asta ai dupa cum spui ca te doare si  ar trebui sa mergi la control si sigur mostenesti pe...". La acest discurs-monolog am fost prezenta, cunoscand persoanele, cu diferenta ca persoana cu care dialoga nu stia ca are pus un diagnostic clar, i se spusese altceva, in schimb i se spusese fiului detaliile acestui diagnostic. Oare medicul nu putea sa-i spuna persoanei in cauza? Ba bine ca da, insa stia probabil ce ravagii produce gandul propriului nostru interior la aflarea unuor asemenea vesti, preferand ca acest mesaj sa-l transfere altcuiva.
Chiar si in situatia in care persoana stie ca are un diagnostic stabilit de catre medic, nevoia de a auzi vorbe de incurajare si optimism in transmiterea unor ganduri bune si linistitoare, face ca starea de incredere, speranta si gandurile pozitive sa se instaleze, facandu-l sa priveasca altfel situatia, indiferent cum va fi si ce va urma.
Am fost stupefiata sa aud de curand pe cineva care transmitea la telefon cu o voce cunoscatoare si autoritara un diagnostic inventat doar din cateva informatii culese de la persoana suferinda si pe care le-a introdus in cautarile asidue de pe internet.  Multele detalii date care mai de care mai apasatoare, mai daunatoare si mai pesimiste, incat a reusit sa faca persoana de la celalat capat sa se sperie atat de tare incat a facut un atac de panica si o cadere de calciu, pentru ca gandul la moarte a facut-o sa se intrebe ce se va intampla cu fiica si sotul ei, suferinzi amandoi, unul schizofrenic iar celalalt cu boala Huntington Coreea, amandoi sub tratament medicamentos, moment in care nu a mai reusit sa se concentreze pe gandurile sanatoase indreptate spre propria persoana, decat prin prisma unei viitoare disparitii cauzate de boala proprie.
Mesagerul. Oare de ce a simtit nevoia sa transmita mesaje dintre cele mai pesimiste (negre) cu trimitere spre finaluri nefaste, cand foarte simplu ar fi putut ca acel telefon, daca tot s-a gandit sa-l dea, sa fie numai de sustinere, de incredere, ca totul o sa fie bine si totul se va finaliza cu bine. Doar atat era cel mai sanatos mesaj daca si-a dorit sa fie alaturi prin a transmite ceva si daca dorea sa-si manifeste sustinerea. Un sadism constient sau inconstient? E posibil sa fie constient de cuvintele transmise, dar sa nu fie constient de motivele pentru care transmite, iar asta are legatura cu propria constructie. Acest sadism afisat poate fi explicat prin prisma cunoasterii istoriei vietii personale. Pentru ca acest gen de sadism se cultiva inca din anii copilariei si-si urmeaza cursul dezvoltandu-se.
Dorinta de a fi in centrul atentiei si a fi primul care transmite o informatie, chiar si eronata sau cu un dramatism teatral, il face sa simta doar placerea sadica din a transmite mesaje genul acesta cand i se ofera ocazia si a simti suferinta si incantarea satisfactiei culegerii laurilor in reusita scopului propus. Impulsivitatea si intoleranta cu care transmite fara suflare mesaje atat de dramatice si chiar facand scenarii, placerea sadica in momentul realizarii scopului, te face sa te gandesti la cineva lipsit total de empatie, cu propriile complexe, frustari, pierderi, insatisfactii, boli, etc. Propriile temeri legate de propriile probleme de sanatate si vinovatia care ar fi trebuit s-o simta altii considerati responsabilili si nevoia de sustinere, ajutor si sprijin pe care nu le-a primit poate atunci cand avea mare nevoie, l-a facut sa schimbe tabara alegand sa fie mesagerul pesimismului si mesajelor dramatice si teatrale. Poate fi si acesta un mecanism de aparare care-l "ocroteste" in fata realului si adevarului carora nu le face fata.
Dar chiar si asa, nu omorati mesagerul indiferent de mesajele lui, ci doar incercati sa nu va incarcati cu negativismul mesajului transmis sau pur si simplu evitati sa dati curs unui astfel de mesaj. Nu va modelati propria traire si stare dupa pesimismul transmis si transferat. Doar ganditi-va la el ca la mesagerul propriilor probleme verbalizate care au prins ocazia (sau cauta ocazii) sa se manifeste in diverse situatii de viata ivite si care il tin conectat la neincrederea si pesimismul propriu conectate la adresa propriilor suferinte.

Comentarii

  1. It was very interesting for me to read that blog. Thanks the author for it. I like such topics and everything that is connected to them. I would like to read more soon.
    Chevy Pick-Up Turbocharger

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai o parere? Spune-o!
Cu seriozitate, responsabilitate si fara continut ofensator, rasist, vulgar sau neadecvat.

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate