Treceți la conținutul principal

Privind pe geam

Cred ca foarte multi dintre voi ati fost observatori cu voie sau fara voie, incercand sa caracterizati pe cei de langa voi sau alte persoane straine, necunoscute. Presupun ca fara sa vreti va gandeati sau va uitati la cineva incercand sa deslusiti cam ce caracter ar avea sau ce personalitate. Poate ca era pe strada, poate in metrou, poate in orice mijloc de transport in comun, poate acasa sau...privind pe geam. Cu ceva timp in urma am citit un articol in care se descria tristetea din metrou si m-a bucurat ca mai sunt si alte persoane cu aceleasi observatii ca ale mele, numai ca eu nu am reusit sa fac un articol numai pe tema aceasta, dar ceva asemanator am scris intr-o postare intitulata "Observer" din 21.02.2011.
Insa privitul, stand la geam cu o tigara (fumez doar la geam), te face sa devii cu voie sau fara voie observator, chiar bun daca de fiecare data sunt aceleasi persoane sau aceleasi scene, si incerci sa anticipezi unele scene care nu vor intarzia sa apara. Si acest lucru pentru ca personajele sunt aproape mereu aceleasi, devin actori care interpreteaza aceeasi piesa pe care au invatat-o cel mai bine, iar uneori chiar nu uita vreun gest sau replica, atat devin de mecanici pe scena lor, la care eu privesc ca un simplu spectator, de la distanta care ma protejeaza sau chiar dincolo de cortina venita impreuna cu lasarea serii. La inceput m-am simtit jenata ca sunt martorul pe care poate nu si-l doreau, martorul care-i asista de la un geam dintr-un alt bloc, vis-a-vis de al lor. Cu timpul jena a disparut, ajunsesem sa privesc detasat si imi doream chiar sa-mi confirm ca observatiile mele sunt reale. In decurs de cativa ani, m-au incercat tot felul de stari si sentimente, incepand de la scarba, dispret, mila, nervozitate, altruism, amuzament. In tot acest timp am observat persoane nevrotice, isterice, alcoolice, exibitioniste, bolnave, singure, schizofrenice, psihopate, flegmatice, maniace si lista poate continua.
Poate va intrebati cum pot sa fac atatea constatari de la o distanta considerabila, posibil sa fie aproximativ 20 m. sau mai mult, dar nu este greu deloc. Si o sa incerc sa va exemplific.
Doua persoane, sot si sotie, cu varste cuprinse intre 60-65, care de cele mai multe ori au fost separati, pentru ca perioade foarte lungi aparea doar el. El, care 90% din timp, sta la geamul bucatariei fumand tigara de la tigara, si vesnic cu butelcute de bere pe care le consuma intr-un ritm ametitor, cum nici eu nu reusesc sa beau apa. Uneori matura prin bucatarie, strangand gunoiul intr-un foras albastru, gunoi pe care intotdeauna il imprastie pe geam, de la etajul 5 la care sta. Dar nu numai asta face! Cand sotia se intoarce acasa, dupa o perioada foarte lunga de lipsa si am presupus ca stau separati multe luni pe an, seara, in fiecare seara, pana tarziu in noapte sunt niste scandaluri monstruoase, iar acel personaj -sotul ei- ii adreseaza cele mai murdare injurii pe un ton care se aude trei-patru blocuri in jur, nu numai vis-a-vis, unde stau eu, incercand sa-si manifeste si violenta, insa fiind mic de statursa si foarte turmentat, nu-i prea reuseste. Eu l-am descris ca alcoolic si tabagic in primul rand, nevrotic, isteric si flegmatic, dar in alt sens decat cel termperamental, pentru ca scuipa in permanenta de la geamul de la bucatarie, iar asta o face zgomotos ca orice persoana tabagica.
La un alt geam, tot doua personaje, sot si sotie de aproximativ 65-70 ani, iar activitatea lor cea mai frecventa este aceea de a face permanent curat in toata casa, de a gati si de a se juca cu un canar pe care presupun ca isi revarsa toata dragostea cu care nu au ce face (!). Insa aceste persoane sunt si exibitioniste, pentru ca de foarte multe ori i-am vazut in toata "splendoarea" si goliciunea lor defiland prin casa, bucatarind sau facand curat, iar in multe zile doamna apare si la geam, ziua, pupand acel canar, lipindu-si pieptul de geam si uitandu-se cu incantare afara, netinand cont ca poate mai sunt si copii care se intampla se fie la geam ca si mine. Imaginati-va doua persoane in varsta, respectabile (!), cu tendinte spre obezitate. Dar i-am vazut la fel de goi si in momente de tandrete sau facand dragoste, seara vazandu-se si mai bine, atata timp cat perdele sunt in permanenta inexistente. Doar exibitionisti? Nu, categoric nu, acolo sunt mult mai multe probleme de control, pe care va mai las si pe voi sa le gasiti, imaginandu-va ca aveti in fata asemenea scene si manifestari. Ce veti simti si care este starea pe care vi-o transmite?
Si am sa inchei vorbind despre un baiat, adica barbat dupa varsta pe care o are, aproximativ 32-33 ani, care aproape toata ziua sta inert deasupra unui capac de canal, insirand cuvinte fara sens, dintr-o alta lume, doar a lui, imaginara, altadata agitandu-se ca si cum se bate cu cineva, imaginar desigur, iar cand se plictiseste sau are vreo necesitatea, si-o exercita acolo, in vazul tuturor, liber. Mama, care am presupus ca este doar in grija ei, pentru ca nu am vazut vreodata vreun personaj masculin in preajma, este mai intotdeauna prin preajma, gradinarind prin gradinita din fata blocului, sau pazindu-l de la geamul apartamentului de la parterul blocului vis-a-vis de al meu, insa si ea pare la fel de inerta si insensibila la altfel de scene ale fiului ei. Manifestarile baiatului par a fi ale unei persoane cu schizofrenie paranoida, cu tendinte mistice sau persecutorii, din ce am putut observa eu din cadrul geamului de la etajul 7. Uneori cand treci pe langa el, indiferent ca esti barbat sau femeie, vorbeste intotdeauna ceva fara sir legat de sex sau de un barbat atotputernic, alteori intinde mana intr-un salut imaginar si pe care nimeni nu-l ia in seama, motiv pentru care intr-o zi s-a intamplat ca un tanar, deranjat de atitudinea lui, sa inceapa sa-l loveasca frenetic si nu s-ar fi oprit daca nu aparea mama lui explicandu-i ca este bolnav si sa-l lase in pace. Toata scena am vazut-o evident de la geam, si mi-a fost destul de greu sa privesc o astfel de scena, cu cineva neputincios, bolnav evident, care se ghemuise aparandu-si capul cu mainile si nefacand nimic, decat insirand cuvinte fara sens si fara vreo legatura cu ce i se intampla in acel moment.
Cam acestea sunt studiile mele privind pe geam si fiind observator fara voie, pentru ca scenele care se desfasoara in fata mea, oricat as vrea sa le evit, nu am cum, iar astazi am strans cateva dintre ele pentru a le transmite aici, voua. Defect profesional? Nu neaparat. Si voi sunteti observatori!

Comentarii

  1. Din geamul meu e o previre mai interesanta+binoclu

    RăspundețiȘtergere
  2. O pasara vreau sa fiu la geamul tau sa viu\n ,sa ma impresionez din tot imprejur si sa iti spun multi bonjur .

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai o parere? Spune-o!
Cu seriozitate, responsabilitate si fara continut ofensator, rasist, vulgar sau neadecvat.

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate