Treceți la conținutul principal

Amintiri de la un neinteles ©


Reintalnirea cu un mai vechi amic, mi-a readus in memorie amintiri undeva stocate, asezate pe un raft al trecutului, stivuite la rand cu multe altele, am realizat cat de multe amintiri detin despre istoriile vietii altor persoane, cat de multe astfel de istorii am ascultat si am aflat in decursul vietii, incat acum ma simt vinovata ca nu am avut inspiratia sa le astern undeva. Imi pare rau dintr-un singur motiv esential: dintotdeauna m-a fascinat si ma fascineaza sa ascult persoanele destainuindu-si istoria vietii lor asa cum stie fiecare s-o faca, ma fascineaza viata si oamenii in general. Poate suna destul de empiric si va intrebati la ce-mi foloseste? Ma simt bogata si mai bogata de fiecare data si cu fiecare poveste de viata care intra in "posesia" mea. Si pentru ca timpul isi pune amprenta in uitarea evenimentelor si datelor, nici cu mine nu procedeaza altfel, asa ca in continuare am sa redau din amintirile mele franturi din viata unui om, care din pacate nu mai este printre noi de cateva luni (acest lucru l-am aflat cu tristete de curand), dar care si-a spus si si-a trait viata intr-un patos si intr-o revolta calauzitoare, incat a ramas un semn de intrebare si un mister pe care nu l-au putut dezlega si intelege prea multi. Eu l-am perceput a fi o persoana care a incercat din rasputeri sa fie inteles si nu cred ca a reusit pe deplin. L-am cunoscut in 1999, cand avea 78 de ani.
Recunosc, spre rusinea mea, ca erau momente cand si pe mine ma plictiseau relatarile lui, pe care le repeta mereu si mereu ca si cum nu le-ar mai fi spus niciodata, dar intotdeauna le povestea cu aceeasi intensitate, cu aceleasi trairi, aceleasi regrete si mereu cu lacrimi in ochi. Toti cei care l-au cunoscut in Romania ii spuneau asa cum ii placea foarte mult sa se recomande: domnul Titi. 
Nascut in Botosani in anul 1921, intr-o familie de evrei foarte saraca, el fiind cel mai mic dintre frati si avand 6 ani cand au fost obligati, de saracie, sa paraseasca Botosaniul indreptandu-se spre capitala. O capitala mizera dar in plina cautare sovaitoare, intr-o saracie greu de imaginat si in conditii dintre cele mai vitrege, totul parea atat de sumbru si fara perspective incat nici nu s-a gandit ca este o situatie cu care sa se acomodeze. Familia purta numele de Kalman, nume pe care mai tarziu si l-a schimbat in Rosentzweig (numele de fata al mamei), din dragoste, respect si recunostinta foarte mare pentru mama lui. Neputand accepta mizeria si micimea in care traia familia si incercand sa supravietuiasca intr-o perioada de tranzitie, a inceput sa-si caute hotarat de munca inca de la 12 ani pentru a-si sustine familia, cu atat mai mult si mai greu cu cat nu avea nicio baza pe un tata alcoolic, care nici nu realiza daca este zi sau daca este noapte. Dupa multe cautari, a fost acceptat cu greu ca ucenic intr-un raion de metraje-tesaturi in incinta magazinului "Bucuresti", la un negustor care l-a inceput a fost destul de sceptic datorita varstei fragede, dar care a acceptat intr-un final sa-l angajeze, cu conditia sa vina doar pe intuneric, pentru a nu fi vazut. Asa ca dimineata foarte devreme era in pravalie sa aprinda focul in godin, aceasta era munca lui. Mai tarziu, el fiind un copil descurcaret si foarte abil, i-a castigat increderea patronului si a devenit mana dreapta, astfel castigand bani frumosi cu care sa intretina familia dar a reusit si sa puna ceva deoparte. Nu foarte departe in timp, cu banii stransi a reusit sa-si deschida propriul magazin, s-a indragostit "de cea mai frumoasa fata bruneta cu ochii verzi" din Bucuresti, Silvia Swartz, dintr-o familie bogata, pe care a trebuit s-o curteze destul de mult timp dar cu succes. Greul a inceput cand a trebuit sa castige si increderea familiei si in mod special a viitorului socru, care nu prea il accepta, fiindca provenea dintr-o familie saraca. "Dar nu aveam de gand sa renunt usor si nu m-am lasat pana nu am obtinut acceptul la mana ei, i-am promis tatalui ca o sa-i demonstrez repede cine sunt si ca pot s-o fac o doamna si sa nu duca lipsa de nimic.", spunea apasat domnul Titi. De fiecare data cand povestea despre sotia lui, care a murit cu multi ani in urma "in floarea varstei", lacrimile nu conteneau sa-i curga, iar dragostea cu care vorbea de ea de fiecare data, ma emotiona profund, indiferent ca-mi spunea povestea de zece ori. "N-am sa iubesc niciodata alta femeie cum am iubit-o pe sotia mea!", spunea intotdeauna cu patos si mahnire, de parca statea de vorba cu sotia, transmitandu-i a nu stiu cata oara acelasi mesaj de dragoste si aceeasi siguranta. Casnicia cu o femeie pe care a iubit-o a ramas ca o marca inregistrata tot restul vietii lui. Au avut doi copii, un baiat si o fata, baiatul nascandu-se in Bucuresti la spitalul Caritas.
Vremurile calme erau pe sfarsite, se apropia incet incet razboiul, Romania incheiase pactul cu Germania, iar evreii, care inca nu detineau o informatie completa, erau in maxim pericol. Pericol pe care domnul Titi nici nu a vrut sa-l constiinteze, nici nu s-a gandit ca va fi vreodata in pericol in tara lui.  Asa gandea atunci si asa a gandit mereu, chiar daca viata i-a demonstrat ca nimic nu era adevarat. Intr-o dimineata mergand cu tramvaiul spre magazin, a observat soldatii urcand permanent si controland cartile de identitate, de parca erau iesiti la vanatoare de evrei, el avand sansa sa scape cu o minciuna si foarte multa siguranta de sine.
Numai ca zilele linistite erau numarate. Peste tot evreii erau deportati, scosi cu forta din casele lor, nu aveau dreptul sa-si ia decat o simpla valiza, li se confiscau casele, averile si erau fortati sa se imbarce spre o tara a nimanui, in pustiu intr-o tara numita Palestina. Nu aveau voie sa-si ia banii agonisiti cu truda, nu aveau voie sa-si ia bijuterii, nu aveau voie sa ia mai nimic, erau trimisi cu forta fara nicio sansa de a supravietui din ceva. Familia a fost impartita, destramata, el fiind trimis cu o ruda pentru a putea ajunge la un vas in Constanta care urma sa-i duca in acea tara de care nici nu dorea sa auda, la gramada, ca oile, murdari, infometati, insetati, in conditii greu de imaginat si de descris, cu temperaturi de plina iarna intr-un decembrie rece si inghetat.....Numai ca el a refuzat cu vehementa sa plece cu transportul in care fusese trimis, pentru ca aici ramasese o nepoata singura, asa ca s-a gandit sa aranjeze sa plece altcineva in locul lui, pentru ca nici nu-si imagina sa plece si fara surorile lui si fara familie. Mai tarziu a aflat cu ingrozire si incremenire ca acel vas "Struma" in care ar fi trebuit sa se afle si el, a fost spulberat intr-o explozie, din care nu stia daca a mai supravietuit cineva. Stia doar ca pe acel vas erau multe persoane pe care le cunostea, incepand sa le spuna numele ca si cum erau prezenti, fara ezitare si fara poticneli, de parca in acel moment se intampla nenorocirea, el luandu-si ramas bun de la ei intr-o incrancenare egala cu tanguirea, numai el stia a cata oara. Retrairea evenimentelor il incrancena, iar suferinta era vizibila, o simteam pana in strafundul sufletului.
Dupa evenimentul cu vasul "Struma", a urmat plecarea fortata si fara voie in Palestina, la 28 de ani, cu un copil nou nascut si cu o valiza unde a inghesuit cateva lucruri in graba. Un alt taram, strain si straniu, unde au urmat alte trairi, alte evenimente, alte momente traumatice, incepand cu adaptarea, constructia si reconstructia tarii, adaptarea nu numai in privinta mediului cu temperaturi foarte ridicate, dar chiar si lipsa unui anotimp de care ii era tare drag si anume iarna, ci si al persoanelor venite din toate colturile lumii, inclusiv cei care deja populau tara (arabi, marocani etc.). Dar cel mai greu a fost ca erau obligati sa invete o limba, sa mearga la cursuri speciale pentru a invata o meserie, de fapt sa incerce sa o ia de la zero. Banii si bijuteriile pe care ar fi putut sa le vanda pentru a face bani nu aveau, au fost confiscate in Romania, asa ca trebuia sa accepte o munca de salahor, grea, cu bataturi in palme sangerand, cu temperaturi de 40 si ceva de grade. Mai tarziu, dupa terminarea cursului de specializare, a reusit sa se angajeze in constructii, unde era singurul loc de unde se putea castiga cateva lire/lirot (sper ca am retinut corect) pentru painea cea de toate zilele. Sotia, asa cum promisese, nu a lasat-o sa munceasca niciodata, pentru ca munca pe care o putea presta la momentul acela era doar spalat rufe pentru alte familii deja instalate sau calcat rufe. "Sotia mea a fost o doamna si nu am vrut sa le spele alora toate mizeriile lor. Nu am acceptata asa ceva niciodata, chiar daca nu am avut ce pune pe masa!", spunea cu tristete.
Anii au trecut, dar dorul de Romania nu a incetat niciodata, a fost un dor care l-a macinat tot timpul sederii in Israel, chiar daca nimeni din familie nu a inteles vreodata de ce aceasta dragoste pentru o Romanie care i-a alungat, i-a macelarit, i-a furat, nu i-a recunoscut. Cu toate vociferarile, foarte multi ani, dupa '89, i-a petrecut aici cu mare drag, continuand sa faca o reclama gratuita Romaniei, pe care poate nu o merita. A inceput o prietenie cu Gica Petrescu pe care-l cunoscuse inca din Israel si pe care-l adora, ajutandu-l in momente grele cand nimeni nu o facea (o fila a unui ziar sta marturie a momentului lor de prietenie, cand Gica Petrescu era in spital cu piciorul rupt), mergea frecvent la cimitir cautandu-si printre buruieni prietenii morti pe vasul "Struma", rude si cunoscuti. Era tare abatut cand mai gasea mormantul cuiva cunoscut, povestind de uitarea si nepasarea care se asterne peste oameni, fara ca el sa inteleaga, suferind fara vreun raspuns. Dar nu numai asta a facut, mai mergea la mormantul uitatilor nostri actori de pe vremea copilariei si tineretii lui, cum ar fi Grigore Vasiliu Birlic si multi altii carora le spunea numele pe nerasuflate,  nume de care, unele dintre ele, nu am auzit. Mergea la cimitir, facea curat, aprinzandu-le o lumanare si asezand cate o floare la mormantul fiecaruia. Venea de la cimitir tare necajit de starea in care se aflau mormintele lor si nedumerirea ca ne-am uitat geniile,  iar aceasta neliniste l-a dus catre domnul Alexandru Arsinel in speranta ca va face ceva sau va sti cu cine sa vorbeasca. Dupa aceasta vizita, nu va pot reda ce a raspuns domnul Arsinel, dar l-a deranjat foarte mult atitudinea de nonsalanta si dezinteres afisate.
Cu toate acestea a continuat sa iubeasca o Romanie rece, neprimitoare si zeflemitoare, plecand din ea doar atunci cand a trebuit s-o paraseasca definitiv. Poate ca de acolo reuseste sa se faca auzit si inteles mai bine.
Ramas bun, domnule Titi, Tuvia-David Rosentzweig.
P.S. M-as bucura ca din toata aceasta relatare, daca ati avut rabdare s-o duceti la capat, sa fi invatat o lectie de stoicism, dragoste si, hai sa-i spun, lipsa de ura. Acceptare.


Comentarii

  1. As dori sa mai adaug ca mai sunt multe de spus si mai am multe de spus despre domnul Titi. Ma opresc insa aici, as mai avea nevoie de ajutor. Mai doresc sa adaug ca la 82 de ani era atat de agil si cu un chef de viata, incat nu puteam tine pasul cu el. Obisnuia sa spuna ca "voi, astia tineri, sunteti mai morti decat mortii, si mai batrani decat mine!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Consta !Iti multumesc din suflet si te apreciez mult pt toate cuvintele calde pe care ai scris despre tata l-meu. ITI MULTUMES !!!
    Sergiu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este o lectie de viata pentru toti, este o lectie de cum sa reusesti sa ramai vertical indiferent situatie si schimbari. Este o lectie de dragoste, lipsa de ura, dragoste de oameni si viata. Daca reusim toti sa facem asta, ar fi impresionant. Nu-i asa?! Chiar daca au fost momente cand nervozitatea lui clocotea, era de inteles uneori. Incerca sa se faca inteles si daca nu reusea, schimba foaia.......Pentru mine, a fost un exemplu, o lectie de viata si o carte deschisa pe care o citesc cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca ai stiut sa te uiti si la jumatatea paharului plin si ai invatat ceva de la el. D_zeu sa il ierte !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu numai eu am avut ceva de invatat, ci mi-ar placea sa fie o lectie de viata pentru multi altii. Eu, recunosc, am avut multe de invatat de la el. Voi?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, citesc blogurele tale asa cum imi permite timpuldar as vea sa fiu sincer si sa iti spun ca pe aici intru des.Pt mine articolul tau despre "EL" s a-facut ca o foaie sfanta din bible,daca nu si mai mult. Ai scris cuvinte otente asa cum erea.
    Daca l ai cunoscut numai cu 2 ani in urma, nu ai putut sa crez ca este acelas om. Aici, in Bucuresti, viata le a-schimbat din un colt la altul, a trecut din o dipresie din tipul A la o situatie pozitiva, si pot doar sa iti spun ca si D-ra ai avut o parte nu mica in schimbara asta.In Romania s a-simtit e norm de bine si la 82 de ani a simtit ca un baietel.
    P.s. In caz ca ai timp si rabdare,as putea sa iti povestesc despre stara lui pana cand a ajuns in Rom.
    Cu tot respectul,
    Sergiu .

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu poate decat sa ma incante comentariul tau si ma bucur ca am reusit, in cateva cuvinte sau o scurta postare in blogul meu, sa redau frumusetea interioara si chiar viata tatalui tau asa cum am perceput-o eu. Ca aceasta postare inseamna pentru tine o "foaie de biblie daca nu si mai mult", pentru mine nu poate fi decat o bucurie si o incantare. Multumesc pentru aprecieri. Numai bine iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  8. 23.12.2012

    Iti doresc SARBATORI FERICITE !!! Si sa fie Dumnezeul mereu altur de tine si sa ai o parte mare numai din bcuriele pe care poate viata asta sa te ofere.

    La multi ani Miss Consta !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Timpul trece,totul parca s a-facut mai rece si inima inca plange.

    Miss Consta:"Foaia acestea de biblie" ma incante si reuseste sa ma lasa in sufletul meu cate amprente.

    Sergiu

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna Miss Consta.
    Pe data de 22.07 a sa implina 3 ani din cand s a-stins Domnul Titi, tata l-meu.
    Daca simti nevoia sa fi la marmatoara lui, t.r. sa imi spui urgent{la email sau prin tel.}
    Weekend placut !

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce mult a trecut! Imi pare rau dar nu pot, voi fi plecata din tara. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai o parere? Spune-o!
Cu seriozitate, responsabilitate si fara continut ofensator, rasist, vulgar sau neadecvat.

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate