Treceți la conținutul principal

Amintirea bunicilor, file de istorie ©

In amintirea bunicilor mei, Mihalache si Casandra, cu drag.
Si tuturor bunicilor...

Ziua de Florii a adus cu ea amintirea unor zile apuse, nostalgii a unor zile frumoase din copilarie, cu acelasi vesnic parfum de primavara al copacilor infloriti multicolor, mult soare si dorinta de a zburda prin pajisti verzi, ca atunci cand eram copil. Fiind o zi in care se obisnuieste sa mai mergi in vizita pe la cei cu nume de flori, pe la parinti si, de ce nu, pe la bunici, nici eu nu mi-am propus sa las o asemenea zi superba sa treaca fara sa mai adaug ceva la stratul de amintiri deja stivuite ordonat sau dezordonat uneori. Pentru ca oricata ordine incerci sa-ti faci printre amintiri, vei constata ca fiecare clipa adauga cate ceva si nu-ti lasa timp sa le asezi pe celelalte in ordinea dorita. Poate este un rost si in asta!
Asa ca dupa cateva vizite facute in graba si scurte, m-am oprit sa-mi vizitez si bunicii. Cu diferenta ca acea casa frumoasa trecuta prin vitregiile timpurilor pe care o vizitam candva, cu prispa ei din pamant galben lipit de bunica, cu stalpisori din lemn frumos incrustati de mana bunicului si cu gradinita din fata casei vesnic inflorita, dar primavara era plina cu multe lalele si narcise, gradinita imprejmuita cu gardulet din lemn varuit in alb cu portita vesnic deschisa si luata de vant, si cu ciresi in fata casei, s-a mutat intr-un loc cu o poarta mare la intrare care te indruma sa-ti continui drumul pe o alee betonata inconjurata de brazi inalti, batrani si vesnic verzi, catre un loc de veci imprejmuit cu grilaj metalic, cu doua morminte frumos aranjate, cu o singura cruce din beton gri pentru amandoi, pe care sta scris cu o vopsea neagra decojita de timp, numele bunicilor mei. Singuri pe aceeasi cruce, singuri intr-un loc pe care noi inca nu-l intelegem, amandoi intr-o poza invechita cu chipuri dintr-o alta epoca, parca din alta lume dar parand impreunati pe vecie ca si in viata pe care au trait-o si au cunoscut-o aici. Pacat ca au luat cu ei o istorie pe care mi-ar fi placut s-o cunosc mai mult, pentru a reusi acum sa o pot reda cu mai multe date complete si cu mai multa exactitate, in amintirea lor.
Privind acea poza rece, mi s-au derulat in minte amintiri stiute de mine dar si altele povestite de mama, iar gandul m-a dus cu nostalgie si intristare catre viata lor, la chinul pe care a trebuit sa-l indure inca de mici, de viata vitregita dusa pe umeri ca o cruce data de un Dumnezeu pe care-l venera, dar o viata pe care au dus-o cu tot stoicismul si daruirea pentru viata. Sa ramai orfan de la 6 ani intr-o lume plina de ura si crime de razboi, o lume in care nu mai recunosti pe nimeni, nu-ti mai recunosti ulitele, vecinii, prietenii, rudele, si sa-ti cauti casa si parintii intr-o disperare si frica pline de moarte la tot pasul, alergand de colo-colo cu lacrimile pe obraji, infrigurat si infometat, pare  un cosmar crunt pe care un copil a trebuit sa-l duca si sa mearga mai departe pentru a supravietui, cautand un adapost printre ruine, oameni si animale deopotriva sfartecate si la vedere, dar o realitate care pare a fi redarea unui film de groaza. Un film de groaza in care un copil a trebuit sa-si inece lacrimile curgandu-i pe obrajii prafuiti si murdari si sa mearga mai departe. Mai departe singur...Cu un codru de mamaliga murdar, uscat si plin de noroi, ce poate fi mai dramatic? O viata dusa in disperarea de a trai a unui copil care a reusit sa ajunga cu toata disperarea si dorinta de viata si la senectute, cladindu-si o viata din ruinele nimicului si a razboiului, o viata pe care sa nu vrea s-o impartaseasca si copiii sau nepotii, o poveste de viata pe care si-au dorit s-o duca pana si in mormant, poate fi, pentru noi o adevarata poveste de roman.
Locul unde sunt de foarte multi ani si unde va ramane o vesnicie, ramane acum unicul loc unde ii pot vizita, un loc care pare frumos, linistit, inconjurat de lilieci care in curand vor inflori  si ei, dupa ce se vor ofili narcisele care le sta la cap. In aceasta casa a lor plina de mistere pentru noi, a trebuit sa-i vizitez, invaluita in amintiri privind la o poza incremenita in timp si de timp. Ei au fost bunicii mei, sunt bunicii mei, bunicii din partea mamei pe care nu am putut sa-i vizitez cat au fost in viata atat de des pe cat mi-as fi dorit, din cauza distantei dintre localitatile noastre, dar am fost si raman apropiata sufleteste, si cu atat mai mult cu cat, fara ca ei sa stie (?) sau sa-si fi dorit, in zilele noastre exista o mare zbatere si batere pentru mostenirea ramasa de la ei. Dar nu despre mosteniri de genul acesta vreau sa scriu, ci despre mostenirea amintirilor ramase de la ei, amintirea imaginii lor, destoiniciei lor de a face fata vietii si timpurilor. Din pacate pentru mine, nu am reusit sa-i am in viata mea decat vreo 11 ani si respectiv 19 ani, dupa care s-au dus unul cate unul, fiind foarte batrani (bunicul avand 82 de ani, iar bunica 89 de ani), in aceeasi luna friguroasa a unui februarie inghetat. Spun din pacate pentru mine, pentru ca mi-ar fi placut sa-i am mai mult timp in viata mea, golul lasat de lipsa lor nu se poate umple decat cu amintirea lor, cu poze, cu crampeie din povestea vietii lor care m-a fascinat intotdeauna si cu sentimentul placut ca-i mai pot vizita din cand in cand, acolo printre lilieci si narcise, in cantat de pasarele.

Pentru ca incepand de astazi intram in Saptamana Patimilor, e pacat sa nu va aduceti aminte de parinti, bunici si de cei dragi, macar transmitandu-le un gand bun daca sunteti departe sau sa va bucurati de prezenta lor daca se poate.
O saptamana plina de ganduri bune va doresc!

Comentarii

  1. Chiar asa e. natura cu ce tot este in ea este superba la tara. aierul,florii,copacii,iarba,lac cu o barca de lemn.
    as dori sa traiesc in o atmosfera atat de lirika cu cateva oii si sa ies cu ei la camp... dar din pacat sunti{ca in fie care loc} cate oameni ne-educati si hoti care strica acesta idilie.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai o parere? Spune-o!
Cu seriozitate, responsabilitate si fara continut ofensator, rasist, vulgar sau neadecvat.

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate