Treceți la conținutul principal

Vremea si vremurile ©

Nu pot sa fac abstractie de vremea care ne face sa trecem de la o stare la alta si de la o situatie la alta, si nici nu vreau sa incerc sa fac polemici politice pe marginea acestei teme asa cum in fiecare zi exista in presa sau tv, pentru ca nu acesta este rolul blogului meu si nici substratul lui. Aici mi-am propus sa dezbat evenimente de viata reale si posibil reale, pentru aceia care isi fac timp sa poposeasca pe blogul meu sa lectureze din pura curiozitate, sa se edifice sau cauta situatii asemanatoare pentru a-si usura propria situatie.
Revenind la vremea de afara si la emotiile care au venit impreuna cu aceasta, imi amintesc de perioada copilariei cand zapada pufoasa ne tinea aproape toata ziua afara, uitand de caldura, mancare si casa.
Tot vremea, dadea batai de cap localnicilor din zona mea si mai exact din satul meu, unde zapada se depunea in straturi de peste 2 metri, acoperind soseaua dar si ulitele, izoland astfel satul pentru o perioada indelungata. Astazi, la o distanta de foarte multi ani, in secolul XXI situatia este asemanatoare. Oamenii sunt izolati complet pe o perioada lunga, cu provizii din ce in ce mai imputinate, cu lemne care nu prea ajung si cu frica permanenta ca daca se va intampla ca cineva sa fie grav bolnav nu poate ajunge nimic si nimeni pentru a-i salva. S-a intamplat sa decedeze o persoana, iar drumul pana la biserica si cimitir a fost un calvar de nedescris pentru familie si cei care s-au incumetat cu curaj sa-l insoteasca pe ultimul drum. Ma gandesc si la parintii mei, izolati si ei ca toti ceilalti de timp si in timp, batrani, neputinciosi, chinuindu-se sa-si dea zapada pentru a iesi la animale, pentru a iesi la lemne, pentru ca nici nu se pune problema sa ia legatura cu cineva din sat. Exista un singur avataj in secolul acesta, daca pot sa-l numesc asa, faptul ca s-au inventat telefoanele mobile si putem comunica, sa aflam doar cum se descurca si cum se simt, pentru ca de ajutor nu se pune problema atata timp cat suntem izolati de munti de zapada, indiferent unde ne aflam.
Aceasta vreme, totusi, are si ceva care imi trezeste nostalgia, pentru ca nu pot sa nu-mi amintesc de zapada copilariei si omuletii de zapada pe care-i ridicam cu mare bucurie. Aceasta perioada a omuletilor de zapada era una plina de competitie cu alti copii vecini, depunand tot efortul de care eram in stare sa facem un om de zapada cat mai frumos. Eu si fratii mei, ne chinuiam sa rostogolim bulgarii de zapada care cresteau din ce in ce mai mari si pe care urma sa-i asezam pe post de cap sau trunchi si rasetele care razbateau curtile si imprejurimile, atunci cand totul se strica uneori si o luam de la capat. Strangeam oale de prin casa sa le punem omuletului in cap, adunam carbuni in forma de ou sa-i punem ochi si mai jos sa-i asezam nasturii, ii faceam o gura mare ca si cum radea tot timpul, pe post de nas ii puneam un morcov sau un cartof, depinde, ii asezam un fular de cele mai multe ori al nostru, privindu-l de fiecare data cu mare incantare si mandrie. S-i mai faceam niste brate din maturi pe care ne chinuiam sa le infigem in laterale, si-l facea sa para cat mai real cu putinta, ba chiar ne imaginam ca prinde viata. Cand totul era gata, alergam sa le spunem celorlati ce minunatie de om de zapada am facut noi, laudandu-ne ori de cate ori aveam ocazia si ne suparam daca atentia si laudele nu erau pe masura muncii noastre. Alergam, radeam, ne tavaleam prin zapada, ne bateam si ne frecam cu zapada, uitand de toate, nesimtind nici frigul, nici gerul naprasnic, nici ca eram uzi pana la piele si nici nu auzeam chemarile necontenite ale mamei care ne chema in casa la caldura sau la masa. Cand intunericul se lasa, cu greu lasam si noi jocul, intram in casa, dadeam de caldura si abia atunci simteam frigul, abia atunci realizam cat eram de uzi si rosii la piele din cauza zapezii si frigului. Toate acestea nu contau. Copilaria isi spunea cuvantul prin libertatea care ti-o da insasi varsta si lipsa grijilor. A doua zi abia asteptam s-o luam de la capat, fara ca plictiseala sa-si faca loc printre joc, voie buna si rasete. Nici nu stiam ce inseamna plictiseala, pentru ca tot timpul gaseam ceva care sa umple timpul, ca acesta insemna joc, ca insemna lectii, ca insemna carti de citit, ca insemna sa ne ajutam parintii...Nu aveam timp de plictiseala, insa aveam timp sa ne construim copilaria asa cum se cuvine!
Cam aceasta a insemnat o parte din copilaria frumoasa si a iernilor care au trecut.
Acum, rareori am mai vazut copii sa-si manifeste copilaria cu tot ce are ea mai frumos. Vremurile, si nu vremea, isi pun amprenta pe ceva ce nu mai revine, pe ceva atat de frumos, inocent si de vis. Grijile care nu existau in copilaria noastra, si-au facut loc in copilaria copiilor vremurilor noastre mult prea devreme, ceea ce ma duce cu gandul ca se va pierde in timp sau isi va scurta timpul si spatiul incat la un moment dat se va vorbi doar de ...copii "maturizati" si inchistati. Dar nu maturizati ca si intelect, din pacate (am sa dezvolt aceasta idee intr-o alta postare). Aceasta "maturizare" vine impreuna cu grijile de care vorbeam, vine impreuna cu incapacitatea de a se dezlipi de calculator, vine impreuna cu lipsa de comunicare cu cei de varsta lor si chiar si cu adultii, vine din incapacitatea de a reusi sa dezvolte perceptii care tin sentimente, vin din incapacitatea de a dezvolta altruism etc. Comunicarea si socializarea isi construiesc bazele in copilarie, iar daca ele sunt eliminate, ajung sa comunice doar virtual si atat. Abordarea si perpetuarea dorintei pentru educatia virtuala este defectuoasa si nesanatoasa, si nu pentru ca asa vreau eu, ci pentru ca aceasta pare a fi realitatea care inconjoara copilaria aceasta pe cale de disparitie.
Sa ajungem sa facem educatie pentru recuperarea copilariei si locului ei de drept mi se pare un subiect care foarte putin se dezbate sau se ia in seama si ar fi pacat ca mai tarziu sa existe doar un cuvant in dictionar sau in amintirile celor care au trait-o si au simtit-o cu adevarat.

Comentarii

  1. ma iei la o plimbare in satul tau pt sa vad zapada ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Te invit sa privesti fotografiile din urmatoarea postare si poate vei intelege gravitatea situatiei, care nu este absolut deloc o gluma. Sau sa urmaresti cu mai multa seriozitate la tv si sa intelegi ce se intampla cu foarte multe localitati unde este vorba de viata si de moarte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Crede ma ca stiu ce sa intampla, nu sunt orb si nici surd nu sunt.
    As vrea sa dau o mana de ajutor la parintii tai, daca se poate !?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai o parere? Spune-o!
Cu seriozitate, responsabilitate si fara continut ofensator, rasist, vulgar sau neadecvat.

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate