Treceți la conținutul principal

Astazi si maine...©

Un fragment din filozofia vietii...

Am in fata o intindere incomensurabila, o intindere pe care nu o percep si pe care nu o cunosc. Ma gandesc, incerc sa fac scenarii, fac eforturi sa privesc in neant, tin ochii larg deschisi si ma concentrez in acest gol pentru a incerca sa prind un crampei din existenta de dincolo de acest moment. Acest gol nu ma face nici sa tresar, nici nu imi transmite frica, nici nu-mi transmite ceva care sa-mi provoace palpitatii, ci este doar un timp necunoscut, un timp neperceptibil pe care, acum, il percep doar asa cum doar imaginatia stie s-o faca, asa cum vreau si cum simt, il construiesc asa cum imi dicteaza gandul, imaginatia si starea. Acum.
Dupa un "acum" vine un alt "acum" si tot asa trec minute, ore... pana cand renunt sa-mi imaginez ceva. Depinde de stare. Aceasta stare se poate schimba. Acum si/sau atunci are legatura doar cu starea.
Definitia starii o dau trairile stranse undeva si pe care le scoatem la suprafata atunci cand o situatie ecranizeaza in mintea noastra imagini pe care le aprofundam retraindu-le sau incercam sa le evitam fara ca atentia noastra sa se focalizeze pe acele evenimente si stari daca ele nu ne dau starea de confort si siguranta. Ele vor reveni mereu si mereu...Astazi si acum si de fiecare data, gandul nostru neobosit incearca sa traiasca intotdeauna cu un pas inainte incercand de fiecare data sa ne proiecteze in minte dorinte si situatii realizabile, emotii placute sau chiar neplacute. Gandul seamana cu visul: proiecteaza. Aceste proiectii sunt legate de noi si pot fi incurajatoare, descurajatoare, emotionante, pline de speranta, pline de realizari, pline de revolta si asa mai departe. Astazi, acelasi lucru fac si eu, imi imaginez cum ar fi daca...Insa, indiferent de proiectiile mele de acum si oricare sunt ele nu se vor compara cu ce va fi in realitatea de...maine. Acum este altceva ce tine doar de imaginatia proprie.  Acest altceva am sa-l cunosc...maine. Maine o sa inteleg ce nu inteleg acum, maine o sa vad ce nu pot vedea astazi, maine o sa inteleg ce se intampla, maine o sa inteleg ceva care acum nu exista, maine o sa cunosc acea realitate pe care acum doar o proiectez in mintea mea. Insa maine, doar maine va prinde viata, pentru ca intotdeauna maine inseamna viitor.
Acum, astazi, abia daca inteleg ce inseamna astazi si cum se va derula in orele care vor veni. Avem poate un program stabilit dinainte, insa situatii neprevazute pot interveni intotdeauna. Daca intelegem ca suntem stapanii propriilor stari emotionale, putem fi pregatiti si pentru neprevazut.
Eu stiu doar atat: aproape totul depinde de mine daca este vorba de starea mea emotionala. Eu aranjez astazi viata mea si eu aranjez maine viata mea atat cat imi sta in putinta cu eforturi care sunt doar la nivel perceptibil si mental, rasplatite cu emotii, amintiri si trairi din toata istoria personala stransa in fiinta mea.
Restul este conectat la ceea ce numim cu simplitate noroc, destin sau viata, fara sa avem cunostintele necesare in a intelege esenta si profunzimea lor, dar inexplicabil credem in ele.
Am gasit si intelesuri asezate frumos in fraze intelepte, cum ar fi aceea ca in viata evenimentele ni se intampla asa cum ni le asternem ("cum iti asterni asa dormi"). In mare parte lucrurile cam asa stau daca ne gandim ca noi, fiinta noastra ca entitate depinde tot de noi: de felul cum gandim, cum visam, cum ne raportam la trecut, cum ne pregatim viitorul, cum si ce fel simtim, cum traim cu noi, cum ne-am cladit imaginea, cum construim unele, cum daramam altele, cum lasam in spate pe altele si cum acceptam feluritele stari si evenimente care ne intersecteaza existenta.
Descoperim ca, uneori, ne razvratim ca nu suntem intelesi, alteori ne amagim ca suntem mult prea buni si cei din jurul nostru nu ne inteleg, alteori ne declaram invinsi, alteori pornim la atac crezand ca daramam ziduri chiar din propria persoana, alteori cautam singuratatea si ne izolam de restul lumii, alteori fugim de noi, alteori...nu ne mai intelege nimeni. Nici ce vrem, nici cum vrem, nici de ce vrem si nici daca vrem.

In existenta si experienta mea, am inteles un mesaj foarte important si anume acela ca daca am curajul ca astazi sa ma privesc cu incredere in oglinda si n-am nicio teama, nicio remuscare, inseamna ca am castigat batalia cu mine. Inseamna ca Eu imi apartin in totalitate si detin controlul propriei constiinte, propriilor simtaminte si propriilor ganduri. Daca acest control nu-l detinem, inseamna ca ratacim in cautarea propriei vieti si propriilor intelesuri.
Pentru ca, inainte de toate si toti, cea mai mare lupta nu este in exterior, ci in interiorul nostru. Lupta este cu noi, insa de multe ori ne amagim crezand ca luptam cu altii. Daca ma privesc in oglinda si ochii din oglinda nu ma ocolesc, inseamna ca batalia este castigata si am inteles ca uniunea cu propria persoana exista.
Cum facem ca astazi sa fie inteles, tot asa si maine ar trebui sa fie la fel. Astazi si maine inseamna noi si viata noastra. De noi depinde acum si astazi pentru ca maine sa ne placa mai mult si sa-l asteptam cu incantare si recunostinta. Imaginea noastra de astazi sa fie lumina calauzitoare pentru imaginea de maine, sa ne privim cu satisfactie, cu usurinta si incredere.
Oglinda propriei noastre vieti ar trebui sa fie pe cat posibil fara pete pe care sa nu putem sa le eliminam, pentru ca vom avea tendinta sa ne intoarcem intotdeauna la ele ori sa le retraim, ori sa le ascundem sau sa le acoperim crezand ca in felul acesta vor fi nevazute. Pentru altii poate ca sunt nevazute, dar pentru noi e indeajuns sa stim ca este acolo iar altcineva nici nu mai trebuie sa stie.
Trecutul, caci despre el este vorba, daca ne urmareste ca o umbra de care nu putem scapa, daca avem tendinta sa-l tinem strans legat si ascuns in noi ca pe o haina de care nu vrem sa renuntam, daca ne-a afectat in asa masura incat tristetea sa fie permanenta iar nemultumirea omniprezenta, atunci doar ne imaginam ca mergem mai departe chiar daca anii trec unul dupa altul, pentru ca ne va tinti in etapa pe care nu am reusit s-o parcurgem asa cum ar fi trebuit sau ne va face intotdeauna sa-l evocam in memoriile noastre de fiecare data cu mai multa inversunare si incranceneala. Vrem sa uitam...
Nu uitam, aceasta este o alta problema care face parte din filozofia existentei noastre, decat daca suferim de amnezie. Putem doar sa rezolvam intelegand si mergand mai departe "scuturati" de amintiri neplacute ale trecutului, nu sa carpim crezand ca l-am "reparat". O sa descoperim dinamica vietii noastre cu adevarat placuta si surprinzatoare.
Trecutul, daca este unul neplacut, marcant, tenebros, traumatizant sau doar ca nu este inteles asa cum ne-am fi dorit sau ca nu am fost ajutati sa-l intelegem, niciodata nu ne va lasa sa ne bucuram de adevaratele valori ale vietii noastre si adevaratul potential al capacitatii noastre. Am spus "este" si nu "a fost", pentru ca atata timp cat nu va fi rezolvat el va fi prezent si nu va trece la locul lui si in timpul lui, cu statutul de trecut si "a fost".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate