Treceți la conținutul principal

Schimbarea ©

Schimba-te tu si se vor schimba si cei din jurul tau!

Nu a trecut mult timp de cand am stat de vorba cu o persoana a carei suparare pe relatia si atmosfera din familie era atat de mare incat nu mai stia ce sa faca. Spunea ca a incercat "in fel si chip" si a obosit in incercarea de a-i mai schimba pe ceilalti. La toate aceste nemultumiri se adaugau diverse dureri pe care le resimtea mai acut decat erau ele in realitate si chiar percepea realitatea in care isi ducea existenta una permanentizata si la care nu mai poate face nimic. Intervenise un fel de resemnare la care incerca sa se confomeze cu nemultumire si suparare. Am stat mult de vorba si m-am bucurat sa descopar o persoana foarte receptiva la schimbari si deschisa, chiar daca mediul in care isi duce existenta nu intervine nimic nou si multumitor incat sa-si ridice moralul intr-atat incat sa reuseasca sa-si schimbe starea. Toate acestea, spunea, se intamplau pentru ca nimeni in familie nu parea s-o asculte, era acolo doar ocupand pozitia de mama, sotie si utila la munci diverse sau uneori universala, executand munci chiar si cele care ar fi destinate unui barbat, tocmai pentru a-si demonstra utilitatea si a acapara putina atentie, respect si ajutor. Ea credea ca facand toate eforturile de a multumi pe toata lumea se va ajunge ca cei din jurul ei sa reuseasca sa se schimbe "peste noapte" si de fiecare data constata ca eforturile ei sunt consumatoare de multa energie epuizanta. 
Nimic nu se face peste noapte, fara sa intervii acolo unde trebuie si cum trebuie. Tipand pentru a se face auzita, enervandu-se atunci cand ceilalti raspundeau in acelasi mod, obosind in muncile pe care incerca sa le duca la bun sfarsit, ajungea seara istovita nu neaparat de munca in sine ci de efortul psihic pe care-l depunea incercand sa vada ceva bun in cei apropiati. Insa modul cum o facea, cum transmitea si cum gandea nu facea altceva decat sa fie perceputa exact invers si ceilalti sa se comporte asa cum nu-si dorea. Un cerc vicios pe care il mentinea viu si pe care in fiecare zi il repeta, fara sa realizeze ca schimbarea, inainte de toate pleaca din ea. Dupa indelungate discutii i-am transmis ca schimbarea trebuie sa inceapa cu ea si dupa aceea va descoperi schimbari si in ceilalti, insa aceasta presupune un efort constructiv si benefic, concentrandu-se pe ganduri pozitive si sa-si canalizeze aceste eforturi intr-o noua directie. La inceput i s-a parut ca ar trebui sa mute muntii din loc, insa a spus ca va incerca. A trecut ceva vreme de atunci si intr-o zi imi spune cu lacrimi in ochi o intamplare, una doar, care i-a umplut sufletul de incantare si dorinta de a merge mai departe transmitand ganduri pozitive, chiar incepand sa dea exemple din insasi propriile experiente si a realizat cat adevar exista intr-o singura fraza in care pui dorinta sincera si incredere.
A inceput prin a-si schimba tonul atunci cand transmitea ceva, sa foloseasca foarte des cuvinte ca "te rog frumos", "multumesc" si "iarta-ma". Mi-a relatat o intamplare cu sotul ei suficient de adanc resimtita incat sa-i intareasca dorinta in a merge mai departe si sa inceapa sa darame din mitul care spune ca de la o varsta nu se mai schimba nimeni.
Sotul ei, o persoana foarte abrupta si chiar radicala in a-si mentine hotararile si chiar emotiile mentalizate inca din constructia lui, pe care incerca sa le transmita mai departe ca adevaruri la care nu se poate interveni, chiar daca toti din jur ii spuneau ca nu gandeste si nu se manifesta corect. In gospodaria lor mai exista o persoana pe care majoritatea il considera ca facand parte din familie, persoana fara adapost si cu viata grea din propriile alegeri facute gresit intr-o perioada cand considera ca are viata inainte pentru a se redresa, o persoana cu o cultura generala vasta, muncitor, serios si care tine la familia in care s-a integrat, l-a ajutat si l-a acceptat ca la propria familie de care nu mai stie nimic. Sotul doamnei se comporta cu acest domn, muncitor in gospodaria lor, ca si cum ar fi sluga si asa i se si adresa cand considera ca si-a pierdut autoritatea, fara sa realizeze ca autoritatea pe care considera ca si-a pierdut-o avea legatura cu autoritatea propriilor trairi interioare pe care nu le putea nici explica, nici controla, nici stapani. Era la indemana sa-si arate autoritatea cu o persoana care depindea de ei, care oricum nu are ce face si nici unde pleca. A ajuns, aproape permanent, sa-i aminteasca cine este seful si cine este sluga (?), ca l-a "adunat din santuri" si ei i-au dat un adapost deasupra capului si multe alte reprosuri de genul acesta. Mai mult, cuvintele pe care i le adresa erau dintre cele mai jignitoare si vulgare, facandu-si un obicei din a-l alunga din casa la modul cel mai injositor.
Sotia era devastata de aceste iesiri necontrolate si nu mai stia cum sa-l faca sa inteleaga ca nu procedeaza corect. 
Intr-o zi s-a gandit sa-i relateze o intamplare unde ea a fost protagonista si anume ca s-a intamplat si ea sa tipe nejustificat la aceasta persoana pentru ca era nervoasa si agitata, dar mai tarziu in aceasi zi, cand a avut ragaz sa se gandeasca la intamplare si-a dat seama cat de mult a gresit. A hotarat ca trebuie sa-si ceara iertare pentru iesirea necontrolata, iertare care i-a fost acceptata imediat, iar tensiunea eliminata. 
Doar aceasta intamplare transmisa sotului care probabil a declansat un anume clic in gandire care de atunci nu i-a dat pace. A incercat sa-si expuna parerile si altor membri de familie si a primit acelasi raspuns, anume  ca a gresit si greseste. Raspunsurile nu i-au fost prea confortabile. A tinut insa, ca o reminiscenta deranjanta a propriilor idei si manifestari, sa-i spuna sotiei: "de ce toata lumea iti da tie dreptate?" 
Aceasta intrebare era, de fapt, o intrebare ca pentru sine, pentru acel ceva care continua inca sa se lupte in interiorul lui nestiind si neavand curajul sa recunoasca ca a gresit si ca ar trebui sa faca ceva in acest sens. Dupa ceva zile,  mare i-a fost surpriza sotiei, cand acest domn tratat ca o sluga fara importanta sa ii relateze cu mare bucurie si lacrimi in ochi ce s-a intamplat, mirat fiind si el de schimbare. A povestit ca intr-o seara cand se pregatea sa se culce a venit in vizita X (sotul) care tot incerca sa inceapa dialoguri diverse prin tertipuri si ezitari. Dupa multe incercari si ocolisuri a reusit sa-si ceara iertare pentru iesirile pe care le-a avut si ca va incerca sa-si schimbe atitudinea, amintindu-i ca toti cei din aceasta gospodarie constituie o familie.
Ce s-a intamplat dupa aceasta iertare?
Toata lumea avea un aer degajat, senin, toata lumea fredona prin curte cantece despre flori si primavara, se vedea bucuria si veselia in ochi, in miscari si in vorbe,  munca era simtita nu ca o obligatie slugarniceasca ci ca pe o placere la care toti participa egal si cu respect.
Este un exemplu atat de viu si revigorant, incat imi intareste convingerea ca schimbarea intervine numai daca o lasi sa intervina si se produce incepand cu tine si abia apoi o poti exterioriza.

Expresii precum "la varsta asta nu se mai schimba!" sau "e cam tarziu sa-l mai schimbi pe X" si ridicate la rang de mituri pot fi daramate cand intervenim cu incredere si sinceritate. Deci, se poate!


Comentarii

  1. Schimbarea sa ajudeca dupa o vrema lunga.
    Nu e de ajuns sa ne schimbam pnt. un timp scurt si apoi sa ne intoarcem la inceput :) :( !

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru orice si oricine intotdeauna exista un inceput. Chiar si atunci cand ne nastem. Dupa primul pas, chiar daca mai sunt intoaceri sau piedici, urmeaza si cel de-al doilea pas, s.a.m.d.
    Important este sa descoperi ca se poate si cu siguranta ca prima incercare implinita spre schimbare a lasat in urma efectul inconfundabil de realizare, incantare, multumire si importanta momentului in suflet si beneficiile care i-au urmat. Ori un moment care a adus satisfactie nu se uita si vei vrea sa-l repeti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tocmai am sters un comentariu (si nu este primul) semnat "Anonim" penru ca nu avea nicio legatura cu postarea, ba din contra mai era si rasist, chiar daca autorul isi imagina, poate, ca a gasit o legatura intre subiectul de astazi si romani. Rog pe toti cei care fac comentarii sa le faca cu responsabilitate, seriozitate si la subiect, si n-ar fi rau daca se semneaza. Un dialog se face intre doua persoane, altfel se poate interpreta ca "vorbesti singur" Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu misepare corect sa stergi un comentariu in cazul ca nu s a-scris cu cuvinte vulgare.Cred ca fie care om are parerele lui si irea bine sa te gandest de doi ori inainte de cand il stergi.
    Asta e frumusetea si in ziarele din lume, cand sa scrie si nu prea ne-placem sa l-auzim sau sa l-citim.

    s.r.{samnatura;)}

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa este, nu era vulgar, insa era rasist. Sunt de acord ca fiecare are dreptul la parerile proprii, insa am dreptul, la randul meu, sa fiu sau sa nu fiu de acord cu ele, drept pentru care am hotarat sa-l sterg si consider ca a lua atitudine asupra a ceva care consideri ca nu se cuvine, il elimini pentru a nu-i afecta si pe altii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai o parere? Spune-o!
Cu seriozitate, responsabilitate si fara continut ofensator, rasist, vulgar sau neadecvat.

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate