Treceți la conținutul principal

Convingerile unui ipohondru

Nu stiu daca cineva a incercat sa faca o statistica a ipohondrilor, dar cu siguranta ca numarul lor creste pe zi ce trece si nu stiu daca cineva ar fi interesat in a face o statistica in acest sens. Macar a celor pe care, nu ai cum sa nu-i cunosti si sa nu-i iei in seama cand vizitele la medici constituie un al doilea mod de viata, dupa care, la scurt timp, constituie singurul mod de viata. Avem statistici de tot felul si pe care se cheltuie foarte multi bani si poate sunt reale sau nu sau poate sunt necesare sau nu, nu sunt eu in masura sa am convingeri ferme in acest sens.
Pe scurt, conflictele interioare neexplorate si neintelese, lasate sa se acumuleze ajung sa acapareze intreaga fiinta si intreaga viata a persoanei, sa se cronicizeze fiind percepute in timp ca facand parte integranta din functionarea vietii, incat declanseaza ipohondria, iar in acest stadiu nimic nu mai este normal ci o intreaga escaladare si experimentare a diverselor si nenumaratelor boli, ajungand sa le considere reale, indiferent de perceptia celorlalti. 
Ipohondrii si felul lor defectuos in care isi desfasoara viata in general si felul in care viata psihica se deterioreaza pe zi ce trece incat ajung la un stadiu cand devin greu de suportat pentru familie si pentru cei care convietuiesc sub acelasi acoperis. Motivele sunt numeroase si mereu intervin altele noi, care de cele mai multe ori vin in completarea celor care existau sau continua intotdeauna cu altele si altele dupa care incep cu cele initiale. Si in acest mod intra intr-un ciclu care devine vicios, defectuos si marcant pentru ei si pentru cei din jurul lor. Asa se face ca pe un fond de frustrari, frici, mosteniri genetice, pierderi, esecuri diverse si variate etc, incep prin a-si imagina ca sunt suferinzi de diverse boli pe care le dezvolta si continua sa acumuleze altele si altele, pana cand se epuizeaza lantul imens de boli, dupa care revin la cele de inceput. Familia ajunge sa fie disperata pentru modul lor permanent de a se plange de suferintele mereu altele, de a cheltui multi bani pe medici, controale si medicamente fara insa a crede in ceva sau cineva, ba din contra considera ca toti cei care l-au controlat isi bat joc de ei, ca sunt niste incompetenti, ca sistemul sanitar este construit defectuos, etc. Vesnicul "eu am ceva si astia ma plimba de la unul la altul" ajunge sa fie "litera de lege" in vocabularul lor de zi cu zi.
Colectia de medicamente, inutile la un moment dat, insa utile pentru afectiunea considerata reala, ajunge sa stea depozitate in rafturi care cresc pe zi ce trece, dar la care va revini dupa o anume perioada. Vizitele la farmacii, uneori de 2-3 ori pe zi devin si ele un obicei frustrant si obositor, pentru ca de cele mai multe ori nu are nicio reteta, insa vaicarelile suferinde ajung sa fie crezute si ei isi ating scopul in a-si achizitiona medicamentele dorite, insa ineficiente. Va constata ca nu-si fac efectul, ba din contra va dezvolta multe alte probleme, cum ar fi distrugerea florei intestinale, reactii adverse, insomnii, dureri musculare, etc. Aceste reactii adverse ajung sa se adauge pe lista interminabila a bolilor pe care si-a imaginat ca le are. 
Ma intreb cum este posibil ca un farmacist sa nu se autosesizeze ca o persoana care vine de 2-3 ori pe zi sau de foarte multe ori intr-o saptamana sau intr-o luna si intotdeauna cu altfel de probleme si intotdeauna fara reteta, sa nu realizeze ca are  de-a face cu un ipohondru? Nu vreau sa raspund la o astfel de intrebare...

Redau, mai jos, un istoric al bolilor in decurs de 1 luna, boli care le "dezvolta" (si) din cautarile interminabile pe internet. Porneste de la o informatie si ajunge, din boala in boala, sa le "asimileze" pe toate. Intr-o singura saptamana a reusit sa faca 3 analize de sange, un CT cranian, un RMN in zona abdomenului si un CT pentru rinichi, un marker tumoral pentru rinichi, a chemat salvarea de 2 ori acuzand diverse dureri pelviene si de rinichi. A urmat 2 radiografii dentare, o internare (cu interventia medicului de familie) la un spital din Bucuresti, unde i s-au mai facut seturi de analize de sange, imunologige, reumatice, ale organelor interne toate si nimeni nu i-a gasit ceva macar. Dupa internare a acuzat aceleasi dureri, continuand vizitele la diversi doctori cu diverse specializari. Intr-o singura luna a facut analize cat poate alte persoane nu reusesc sa le faca intr-o singura viata, nemaivorbind de banii alocati acestor investigatii, care deja au depasit 5.000 ron si...investigatiile continua pentru ca exista accesul la internet care ii alimenteaza interminabila dorinta de informatie si farmacisti care continua sa elibereze medicamente (uneori puternice) fara retete. Orice informatie venita de la cineva care acuza vreo durere, fara intarziere adauga ca si el are asa ceva, motiv pentru care cei apropiati refuza sa-l mai informeze ca ar mai avea vreo durere pe undeva, indiferent cat ar fi ea de mica. Analizeaza cu atentie toate prospectele medicamentelor de la rubrica reactii adverse si afirma ca si el le are pe toate.
Iata mai jos un exmplu sau o lista cu bolile pe care si le atribuie cu convingere si inversunare, chiar daca nimeni nu i-a confirmat vreo boala. Exista doar frica de a nu se instala boala pe care mama lui a avut-o, si anume schizofrenia, fara sa realizeze ca toate aceste demersuri nu fac altceva decat sa-l indrepte rapid catre o tulburare cu acelasi spectru.

- infectie in tot corpul pe care a dus-o pe picioare de foarte mult timp (?);
- stafilococi, E-coli si alte probleme bacteriene;
- helicobacter;
- amigdalite inflamate acute;
- neputinta de a se misca din cauza unor infectii in corp;
- prostatita bacteriana acuta si prostata;
- sinuzita cronica;
- retentie de apa si de urina;
- infectie urinara;
- cancer la rinichi;
- tendinite si bursite;
- probleme cu colonul (a efectuat colonoscopie);
- fisuri anale;
- gastrita acuta (a efectuat endoscopie);
- otita seroasa, otita cronica, tinitus, boala lui Menier, hipoacuzie;
- diverse boli reumatice rezultate din efectele secundare a medicamentelor;
- sindrom polialgic articular;
- noduli limfatici;
- cefalee si migrene;
- dureri de spate, pelviene, abdominale, dureri ale mainilor si picioarelor;
- probleme ale inimii, ale ficatului (bila este scoasa laparoscopic);
- infectii dentare;
- deviatie de sept;
- paradontoza, etc. 

Refuza cu vehementa vreo aluzie de a consulta vreun psiholog sau psihiatru, chiar daca toti cei apropiati lui i-au sugerat aceasta, incepand cu medicul de familie, tatal, apropiatii, cunostintele, vecinii, prietenii. La auzul acestor indicatii face crize de isteriie spunand ca el nu este nebun (?) ci toti cei care il indruma astfel sa se duca ei. Orice discutie in acest sens declanseaza panica si isterie. (vezi "Un mitoman de vorba cu un ipohondru") 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate