Treceți la conținutul principal

Subiecte tabu II

Cand am editat postarea cu acelasi titlu in data de 27.04.2011, am promis ca o sa revin cu o continuare a subiectelor tabu, pentru ca ele sunt destul de numeroase, la fel ca si persoanele sau familiile unde nu se abordeaza astfel de subiecte, motivele fiind numeroase.
A trecut 1 an de atunci, insa astazi incerc sa fac o continuare, abordand un subiect pe cat de controversat pe atat de traumatizant tocmai pentru consecintele pe termen lung  din punct de vedere emotional, sexual si dinamic asa cum se intampla in cazul incestului care lasa cicatrici psihice si care, de cele mai multe ori, sunt  ireversibile in plan emotional si fizic.
Un astfel de subiect are intensitate pe mai multe planuri, poate fi greu de abordat, greu de acceptat si greu de rezolvat. Totusi, ca multe alte evenimente care fac parte din viata si lasa urme vizibile de trauma, tot asa si aceste evenimente intra intr-o categorie pe care dorim s-o evitam sau dorim sa nu o descoperim, transformandu-se astfel ca parte completa a subiectelor tabu. Din pacate se intampla, iar relatiile incestuoase transforma adultii si copii  in mod special, in persoane lipsite de ajutor sau uneltele unor jocuri hidoase si bolnave ale unor persoane cu diverse tulburari de comportament sau deviatii sexuale, cu fixatii la nivel primar sexual, care determina stadiul de dezvoltare. Oricare ar fi in cauza, copil sau adult, societatea noastra nu accepta asemenea comportamente, drept pentru care familiile ori refuza sa dezbata subiectul, ori pedepseste foarte aspru persoanele implicate in astfel de relatii si se ia atitudini dintre cele mai ostile. In foarte multe situatii intervine negarea, facand ca aceasta situatie sa devine un subiect tabu atunci cand se incearca rezolvarea unui subiect de genul acesta sau acolo unde se banuieste o astfel de manifestare, tocmai pentru faptul ca de cele mai multe ori se refuza evenimentul in sine, negandu-i existenta. 
Cand o experienta de acest gen i se intampla unui adult, de multe ori poate fi interpretat ori ca un joc plin de curiozitate sau direct rezultatul seductiei si il accepta gandindu-se ca este lipsit de sens ori, in multe dintre situatii, o experienta urata care lasa urme traumatizante schimband traiectoria sentimentelor si increderii. 
Din pacate, acceptam sau nu, incestul exista, iar relatiile de acest gen sunt pastrate secrete cand este vorba de relatii intre adulti, dar cand este vorba de copii ei sunt atat de traumatizati de experinta in sine si de frica, incat accepta si aproba inspaimantati sa taca sub amenintarea diverselor repercursiuni. Ramane vizibila, pentru oricine are ochi sa observe, doar tristetea, retragerea, fuga, lipsa de incredere, frica manifesta sub diverse forme si situatii, lipsa poftei de mancare, de joaca, de comunicare, lipsa dorintei de a mai iesi din casa, lipsa de curaj, libertatea inocentei de a se manifesta, vinovatie, rusine, etc. Se simt stigmatizati de consecintele majore care decurg de aici si traiesc o drama pe care, poate o va destainui sau nu, aici intervenind frica si neincrederea.
Pentru unele societati toleranta este crescuta la astfel de situatii sau chiar acceptate, insa nu este si cazul societatii in care noi traim, fiind reglementata legal si cu pedepse dintre cele mai aspre.
Din punct de vedere psihologic, psihosexual, psihodinamic si psihosocial, are efecte asupra vietii pe toate laturile si reprezinta actul manifest la care recurge un adult, indiferent care este statutul lui in familie, poarta amprenta narcisica, este un act autoerotic cu devalorizarea actului sexual, este lipsit de empatie, dragoste neimpartasita sau defectuoasa a imaginii materne in stransa legatura cu obiectul proceselor interne nevalorizate, stationarea in infantilitate la care i se alatura sadismul si dorinta de pedepsire, imaturitate, traume, labilitate emotionala, considerand ca este rezultatul direct la versiunea Egoului care trebuie inlocuit cu unul fals care va avea sarcina de a suferi consecintele sociale incestuoase. 
Freud, legat de acest subiect a emis parerea ca incestul provoaca groaza pentru ca atinge legaturi interzise, emotiile noastre ambivalente fata de membrii familiei noastre.
Nu putem sa nu ne gandim la un curs de crestere defectuos in familie, care reprezinta cumulul de informatii acumulate si transmise sau ca este o replica a unuia dintre parinti considerat incestuos, astfel aceasta dezvoltare devenind patogena prin transmiterea patternurilor, reflectand realitatile emotionale sau biologice in cadrul unei familii,  de aceea sunt aspru pedepsite de societate si neacceptate, chiar daca prin actul sexual se transmite materialul genetic. Sa nu uitam ca in secolele trecute acest mod de transmitere se perpetua, fiind obligatoriu pentru familiile cu pozitie sociala si financiara puternice, prin aceste aliante perpetuand viitoarele generatii din aceeasi familie/neam care insemna si o putere financiara transmisa ca pe o mostenire, astfel pastrandu-se pe mai departe controlul material al proprietatilor deopotriva cu problemele emotionale puternice. Aceasta era privita ca pe o afacere si facea parte integranta din vremurile respective.
Astazi incestul este privit ca o infractiune pedepsita de legile juridice si cele morale, o dereglare de la normele sociale si morale acceptate. O tulburare de comportament care depaseste cu mult granita pedofiliei avand radacini adanci in istoria personala si de familie.
Despre un caz asemanator am scris in postarea "Povestea unei transformari" din 16.05.2011, unde consecintele, chiar daca vrei sa le ignori nu poti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate