Treceți la conținutul principal

Vieti paralele sau intersectate II

Viata uneori ne rezerva surprize si evenimente la care uneori nici macar nu dorim sa ne gandim, iar alegerile, cum ar fi momentul nasterii, locul sau parintii nu ne sta in putere sa alegem. Daca ar fi asa...multe s-ar putea schimba, insa din pacate aceasta se regaseste doar in filmele pentru copii si multa imaginatie.
Alegeri...putem face doar si numai atunci cand luam o hotarare care reprezinta bunul mers al vietii noastre, iar aceasta numai daca avem puterea si vointa de a hotari asa cum se cuvine, cu responsabilitate si  fara a-i afecta pe ceilalti. Indiferent de situatie, "viata merge mai departe", asa cum auzim atat de frecvent, iar oamenii duc cu ei povesti  de viata pe care uneori le aflam sau nu, pe care poate le stim sau poate nu, care sunt frumoase sau poate nu, care sunt complicate ssau poate nu, care le aflam accidental sau poate nu, sau pur si simplu doar exista povesti simple, complicate sau grave. Nimeni nu ar trebui sa decida cursul vietii cuiva si nimeni nu ar trebui sa fie stapan pe viata altcuiva, decat pe a lui.

Am ales sa revin asupra acestei postari fiindca am considerat ca nu este completa, iar informatiile aflate ulterior sunt mai mult decat graitoare si de luat in seama. Scriam in prima postare despre povestea a doi adulti, cu combinatiile lor privind viata paralela sau intersectata si repercursiunile asupra vietii celorlalti. Insa inainte de existenta acestui cuplu, barbatul a mai avut o relatie pasagera cu o femeie din care s-a nascut un copil, mai exact o fata care a ramas in grija mamei, chiar daca situatia ei financiara era mai mult decat precara, crescand-o pana la varsta de 12 ani. Insa cam pe la aceasta varsta mama a hotarat, datorita situatiei in care traiau, ca i-ar fi mai bine cu tatal si ca ar trebui sa-si asume si el responsabilitatea. Perioada in care el era deja in relatia de care vorbeam in prima postare. Totul parea frumos ca idee, daca situatia nu lua o intorsatura dintre cele mai urate. Cei doi -tatal fetei cu concubina- s-au gandit ca un ajutor in plus nu ar strica (avand un magazin), asa ca au obligat-o pe fata sa presteze munci dintre cele mai grele, cum ar fi caratul de saci de 50 kg., lazi pline cu diverse (marfa pentru magazinul lor), curatenie, spalat, intretinut casa in care locuiau, curatenia magazinului, astfel nemaiangajand pe altcineva, iar libertatea, scoala, jocul, distractia, dormitul, macatul in astfel de situatii a ajuns intrutotul la cheremul lor. De scoala nu prea avea timp datorita programului impus iar oboseala si epuizarea isi spuneau cuvantul, dormind pe apucate si in locuri in care mai dorm doar cei fara adapost si la care se adauga programul de slugarnicie care nu se mai termina. Cand oboseala punea stapanire pe fata, care abia se mai tinea pe picioare si nu mai avea control datorita epuizarii, au inceput bataile cu pumnii, picioare sau cu ce nimerea reprosandu-i ca nu este eficienta, ca este puturoasa si ca mananca degeaba, ca o arunca in strada si ca o mananca cainii. 
Tipetele si durereile fetei la asemenea tratamente nu avea niciun efect asupra lui, ba din contra bataile erau si mai intetite si cu mai multa brutalitate. Poate ca nu degeaba a fost poreclit inca din copilarie Bruce Lee, numai ca el isi canalizeza forta si energia intr-o directie deloc benefica, nesatisfacut niciodata de brutalitatea de care ceilalti erau ingroziti si sunt ingroziti. Numai concubina ii aduce laude si idei de brutalitate.
Timpul a trecut, fata a ajuns la varsta cand fara voia ei s-a indragostit iar asta era sa o coste viata, pentru ca bataia pe care a incasat-o cand a venit acasa a facut-o sa-si reprime orice sentiment sau dorinta de a mai iesi din casa, decat daca era suspusa muncilor la care era obligata sa le faca fata. Concubina, care si-a adus "aportul" suficient in a-i alimenta violenta si cruzimea care oricum existau din destul in propria lui constructie, cu tot felul de minciuni care mai de care mai inovatoare, iar toate acestea adaugau un plus de agresivitate care se revarsa asupra fetei. Nimic si nimeni nu i-a oprit pe acestia: nici rugamintile fetei si nici durearea ei, nici rugamintile vecinilor, nici rugamintile rudelor, nici macar frica de autoritati.
Ei aveau un scop: acela de a scapa de aceasta povara care insemna fata (???), pentru ca era un plus de cheltuiala in casa lor si pentru ca le diminua venitul, care era oricum unul foarte bun si indestulator sa intretina inca 10 copii. Prin bataile foarte violente si sustinute de fiecare zi si noapte si in mod special in zona capului, fata a ajuns sa nu mai perceapa realitatea asa cum ar fi normal, iar frica a facut-o sa se manifeste intr-o mutenie din care cu greu iesea, dar si atunci doar sa articuleze cuvinte pe care nu le intelegeai sensul. Intrebata daca poate relata ce i se intampla a reusit sa spuna cu ochii incremeniti si tremurand toata doar  simplu: "nimic". "Te bate tatal tau si I.?" "Nu" "Se poarta frumos cu tine?" "Da" "Mai vrei sa spui ceva?" "Nu" "Iti este frica de el/ei?"...tacere...(tatal are in jur de 120 kg si cam 1,95 m inaltime)
Acum ajunsa la 21 de ani, mai recunosti si au ramas doar trasaturile candva copilareste si frumoase care nu s-au pierdut in toata aceasta agresivitate, privirea este calda dar goala, miscarile-i sunt uneori necontrolate, ca si cum incearca sa se apere, mersul greoi sau tarsit si contorsionarile mainilor si a spatelui a imobilizat-o intr-un scaun cu rotile, incetinirea gandirii si indaratnicia cu care nu vrea sa vorbeasca despre episoadele pline de violenta din partea tatalui ei si a concubinei lui o face o carte inchisa pentru cei din afara care doresc s-o ajute. Bataile la care a fost supusa necontenit inca de la 12 ani si in mod special in cap a adus-o in stadiul in care se gaseste astazi.
A fost diagnosticata cu schizofrenie grefata, insa dupa parerea mea acest diagnostic este nerealist, dur si poate ca trebuia mai multa implicare in aflarea intregului istoric de viata al fetei si mediului in care a trait, pentru ca nu a prezentat niciodata, sub nicio forma manifestari schizo si cu atat mai putin schizofrenie grefata.
Schizofrenie grefata: tipul de schizofrenie care apare pe fondul unei dezvoltari deficitare intelectuale (oligofrenie). Este vorba despre tablouri clinice sarace, uneori se noteaza halucinatii primitive sau idei hipocondriace stereotipe, adica confera bolnavilor convingerea ca sunt amentati de o boala foarte grea, incurabila, cu sfarsit letal, fapt pentru care se amplifica si interpreteaza nemasurat tulburari efemere si neesentiale ale diferitelor organe. Se autoanalizeaza si se documenteaza necontenit in legatura cu presupusa afectiune.
In cazul acesta nu poate fi vorba de un astfel de diagnostic. Cu toate acestea i s-a recomandat un sejur de 50 zile la Sanatoriul de nevroze din Predeal, insa cele doua persoane in grija carora este, au refuzat incrancenat sa se ocupe, pe motiv ca pierd timpul, ca benzina costa mult si este scumpa, iar tratamentul este la fel de costisitor. Asa ca a fost mai simplu sa se debaraseze de ea ca de un bagaj si a postat-o in fata portii mamei ei fara niciun fel de avertisment si au plecat linistiti. Mama, care traieste intr-o situatie greu de descris si sfatuita de diverse persoane, a dus-o inapoi la tatal ei, amintindu-i ca "ti-am dat-o sanatoasa, frumoasa si plina de viata, nu bolnava si in carucior".
Refuzul situatiei de catre cei in masura sa aiba grija de ea face ca viata acestei fete sa plonjeze dintr-o poarta in alta si dintr-o casa in alta, una mai defavorizanta decat cealalta, fara ca cineva sa incerce sa rezolve situatia intr-un fel, devine dintre cele mai dramatice. Persoana care a incercat sa o ajutre a facut-o cu maxim interes dar cu multa frica, insa nu se poate implica mai mult decat a facut-o tocmai datorita relatiei de rudenie care exista intre ea si tatal fetei, insa motivul adevarat care opreste un astfel de demers este frica. 
Dar cine se poate implica? Cine raspunde de viata unei tinere schimbata radical, brutalizata pana la a-si pierde constienta, maltratata pana la pierderea mobilitatii, iar violenta la care a fost supusa incat nimic si nimeni nu mai poate schimba ceva in imbunatatirea capacitatii de a percepe realitatea sau a mai simti durerea, decat doar daca cineva isi dedica foarte mult timp special pentru ea, pentru a mai recupera ceva. 
Care ar putea fi definitia care ii poate caracteriza pe cei doi? Cuvintele sunt prea mici si de negasit sau nu sunt inventate pentru a reusi o astfel de caracterizare. Cei apropiati ii catalogheaza drept rai, violenti, zgarciti, prefacuti, mincinosi, perfizi, exploatatori de persoane pentru propriul interes, grandomani, lipsiti de empatie si altruism, mai sunt descrisi de altii ca fiind persoanele cele mai crude pe care le-au cunoscut vreodata in viata lor.
La ultima vizita a fetei la spital, aproape de finalul vizitei, a intrebat de acel baiat de care s-a indragostit candva, daca se poate casatori vreodata si daca poate avea copii. Intrebata cu cine doreste sa se casatoreasca, raspunsul a venit rapid si sigur: "Cu V." (acel baiat), moment in care incerca sa se aranjeze pentru o viitoare intalnire. Crezand ca vor reusi sa afle ceva au intrebat-o cine a facut-o sa sufere sau a maltratat-o, dar nu au reusit pentru ca se crispeaza, se inchide si refuza sa spuna ceva legat de asta, iar la intrebarea daca ii este frica de tatal ei incepe sa tremure, se uita in jur ca si cum el ar fi prezent si da din cap a negatie, dar cu spaima.

Intotdeauna, langa noi se intampla ceva care poate fi bun sau rau. Daca ne implicam intr-un fel sau altul avem nevoie de mult curaj, responsabilitate si empatie. 
Dar cand este vorba de violenta la cel mai ridicat nivel si greu de descris, atunci ar trebui sa intervenim intr-un fel, poate sa anuntam pe cei avizati in a lua altfel de masuri, pentru ca astfel de situatii sa nu mai poata fi "surplusul de placere si energie"  al celor care au dereglari de comportament grave si care, la randul lor, au nevoie de ajutor specializat. Insa pana acolo este nevoie doar de a lua atitudine, pentru ca viata cuiva poate depinde de unul dintre noi, ca in cazul de fata.
Pe masura ce am mai multe informatii le voi afisa aici.

Acesta este un caz umanitar de maxima importanta. 
                                                                                     

Comentarii

  1. Ce tragedie! Cum de atatia ani nimeni nu a facut ceva pentru binele acestei fete? Cine o mai poate ajuta si ce se poate face?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai o parere? Spune-o!
Cu seriozitate, responsabilitate si fara continut ofensator, rasist, vulgar sau neadecvat.

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate