Treceți la conținutul principal

"Mi se cuvine o viata mai buna!"

Am fost intrebata de nenumarate ori de ce insist in orice subiect pe perioada copilariei si, chiar daca tot timpul am raspuns, consider ca in continuare trebuie sa subliniez importanta acestui capitol din viata noastra pentru ca el ne defineste, ne completeaza, ne sustine si ne da putere vietii. Pentru cei sceptici s-ar putea ca acest subiect si importanta lui sa nu para decat o pierdere de timp, insa nu este asa, dar fiecare este liber sa creada ce doreste.
Copilaria noastra ar trebui sa fie suficient de buna, cum spunea Winnicott dar despre mama, astfel incat sa nu ne faca sa ramanem intr-o etapa pe care nu reusim s-o depasim ori ca am suferit prea mult, ori ca nu am primit destula dragoste, ori ca am avut prea multe restrictii, ori ca nu am inteles sensul multor intrebari, ori ca nu ni s-a raspuns, ori ca eram ignorati, ori ca eram certati, batuti sau  pedepsiti pentru orice; ori ca am primit absolut tot ce ne doream, ori ca am fost prea rasfatati, ori ca am fost lasati sa facem ce dorim, ori ca primeam foarte multa atentie, etc. 
Oricare ar fi ideologia vietii transmise, cele doua extreme nu sunt bune. Pentru ca daca ne este rau nu facem altceva decat sa trecem mai departe neintelegand si cautam mereu un sens care sa ne satisfaca, iar acestea nu face altceva decat sa produca suferinta. In sensul celalalt (pe care multi parinti il percep ca bun sau normal) nu este bine nici asa, pentru ca pe parcursul vietii vom considera ca totul ni se cuvine si ignoram oamenii de langa noi pentru a primi, iar aceasta superficialitate si ignoranta nu va duce decat la esecuri. 
Asa ca aceasta copilarie mult dezbatuta trebuie sa fie suficient de buna incat sa ne produca satisfactii, bucurii, implinire si efortul celor care ne-au sustinut va fi dus la indeplinire, adica au reusit sa creasca persoane stapane pe propriile vieti, care stiu ce vor, care-si cunosc scopul adevarat si real in viata.
Cati dintre noi avem asa ceva? 
Proportiile nu le cunosc decat extragand din esantionul catorva persoane cu care am discutat. Pot sa spun, extragand un procent din acest esantion ca doar 0,1% si-au depasit etapa despre care se vorbeste cu atata inversunare. In tara noastra nu se pune accent pe aspecte care tin eminamente de psihic, decat intr-un procentaj minim, iar motivele sunt destul de numeroase: ori se face confuzie intre psiholog si psihiatru, ori se considera ca este o rusine a sta de vorba cu un psiholog, ori nu-si recunosc problemele, ori isi ascund problemele, ori din mandrie, ori din ignoranta, ori din probleme financiare, iar exemplele pot continua. Persista din toata aceasta lista ignoranta si pasivitatea.
De curand imi povestea o doamna de 50 de ani ca s-a intalnit cu o fosta colega de liceu si prietena, dupa 30 de ani, iar intalnirea, cum era de asteptat a fost emotionanta. Dar emotiile nu erau pentru anii care s-au scurs si nu s-au vazut, ci emotiiile s-au canalizat intr-o alta directie si anume a timorarii pentru ca pe aceasta colega o percepea ca pe o "eminenta cenusie". Insa pe parcursul trecerii timpului a realizat ca aceasta inteligenta sclipitoare a stagnat in acel timp, ea a fost doar pe perioada scolii, lasandu-se in voia sortii si maritandu-se cu primul pe care a considerat ca il iubeste, avand doar o singura dorinta aceea de a-si intemeia o familie (pe care a considerat ca nu a avut-o), ca mai tarziu sa regrete pentru ca nu a facut altceva decat sa se plafoneze la limita anilor de atunci si intr-o zona unde si de vrei sa evoluezi nu ai cum, decat sa evadezi pur si simplu. 
In orele care au trecut depanand amintiri si-a dat seama dintr-un subiect aparent banal ca perceptia despre propria persoana era total eronata, adica se considera "aproape proasta" (am citat-o), urata, diforma, "taranca", mica si grasa (?!), insa ascultandu-si prietena a venit un moment in care sclipirea trezirii propriilor simtaminte a facut-o sa-si analizeze propria viata dintr-un alt unghi. Raspunsul colegei la una dintre replici a venit ca un dus rece: "Nu cumva tu erai vreo proasta! Asa ai crezut? Te-ai inselat. Eu aveam alta parere!"

Ce am inteles eu din aceasta relatare? Am inteles un singur lucru: acela ca acea intalnire a adus-o in punctul de a-si reanaliza propriile perceptii despre propria persoana, moment in care si-a facut o noua reevaluare: a propriilor ganduri, propriilor amintiri, propriilor evenimente din decursul vietii incepand cu copilaria si a ajuns la concluzia ca toate esecurile de pana atunci s-au datorat lipsei de incredere si credibilitate in propria persoana si in propriul potential psihic si fizic, pentru ca tot timpul considera ca altii o depasesc in inteligenta si tot timpul se surclasa. 
A inteles ca aceasta perceptie despre propria persoana isi are radacinile in propria copilarie defectuoasa in plan sentimental, in plan perceptibil si in plan educational. Multele restrictii impuse de propriul tata au facut-o sa-si restrictioneze propriile idealuri, propriile demersuri in a realiza ca este o persoana mult peste medie si cu un vast potential.
Iata cum o simpla intalnire si un banal anunt a facut pe cineva sa realizeze cat de defectuos isi percepea propria imagine. 
Acum incearca sa "lucreze" la propria incredere si stima de sine, chiar daca uneori considera ca la varsta ei este cam tarziu. Acest "cam tarziu" este tot o reminiscenta a trecutului plin de neincredere, insa tot singura adauga: "mi se cuvine si mie o viata mai buna!"

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate