Treceți la conținutul principal

Scrisoarea unui sinucigas...in urma cu 26 de ani

Nu am ce comentarii sa fac, decat ca pare a fi fost predestinat unui astfel de sfarsit. Si mai doresc sa adaug ceva care mi se pare foarte relevant, si anume ca in aceasta scrisoare, fara sa-si dea seama si-a scris propriul destin. In rest, va las pe voi sa intelegeti cum vreti, sa analizati, sa concluzionati, sa comentati.
Incerc sa redau, spre sfarsit, un fragment original al scrisorii.

"                                                                                                                                              25.01.1985

...Masca de alta data nu mai mi-a folosit. S-a crezut ca sunt un "om minunat" dar acum  si-au dat seama ca n-au fost decat niste "iluzii". Vezi cat de mult se pot preface oamenii acestia? E rusinos ceea ce recunosc, mi-e rusine de mine, de tine, de toti, de tot ceea ce este in jurul meu. Am cautat printre toti intelegere...n-am gasit, am cautat mangaiere...nici atat si...n-ar mai trebui sa pronunt cuvantul "IUBIRE". Este vechi si s-a fumat de mult...un cuvant ca oricare, ce acum nu-mi starneste decat dispret in ceea ce ma priveste si neutralitate in ceea ce priveste sensul lui adevarat. Este greu sa ne dam seama ca nu putem fi iubiti si totusi iubim, iubim si iar iubim pana cand nu vom mai rezista si se va rupe ceva din noi, ceea ce nu poate fi decat adevarata noastra fiinta, ceea ce avem noi mai frumos, mai adevarat, ceva de care nu intotdeauna ne folosim sau ne este frica, sau pur si simplu nu vrem sa aratam ca "totusi suntem oameni".
Da, "OAMENI"..."ADEVARATI OAMENI", nu asa cum aratam acum, niste caricaturi, frumosi, eleganti, veseli, dar in noi ce ascundem? Rautate, ura si dispret...si mii si mii de "defecte", considerand ca acum ne pot fi utile. Dar pana cand ne vor folosi si aceste "masti"? Un an, doi, trei si vor incepe sa se deterioreze...se vor descompune cate o particica , cate o particica si vom ramane cu fata goala...Si apoi nu se mai stie...vom lua alta "masca" si ne vom incepe din nou rolul de "OM".
Nu este cu putinta asa ceva, va fi prea tarziu, vor incepe remuscarile, ne vom cauta alt mod de viata...dar zadarnic. "Adevaratul nostru rol" ne va impiedica si nu vom putea iesi din forfota in care am intrat. Vom incerca sa devenim adevaratele fapturi pe care Dumnezeu le-a lasat pe pamant, dar ne va fi greu, va fi prea tarziu, vom intra in chinuri groaznice, chinuri de constiinta, de "om intelectual" si nu vom reusi aproape nimic decat sa ne "AUTODISTRUGEM".
...Si nu neaparat lucrul acesta depinde de firea fiecarui om, cum gandeste si cum reactioneaza atunci cand va fi lovit cu brutalitate de "nemiloasa soarta".
Suferinta si iar suferinta...!!! ce frumos suna, nu-i asa?! Mai frumos decat un clopotel ce vesteste inceputul scolii. Da, suferinta, iar urmarile ei nu vor fi decat niste cute sapate adanc in frunte si obraji, vestindu-ne ca de mult am trecut in a doua etapa a vietii, cea a decaderii, a rusinii  si a descompunerii "totale". Vom ajunge, vorba cantecului, "batranei si singurei" si nu vom putea decat sa ne dam seama ca "viata noastra s-a dus" (Viata noastra unde e?), fara ca sa putem sa facem ceva pentru noi, sa ne realizam asa cum ar fi trebuit sa fim.
Lacrima cu lacrima, un oftat, doua...si vom dispare, vom pleca in alta lume, lumea cea dreapta, lumea cea adevarata, dar pacat!, mare pacat, "masca" n-o vom lua cu noi, nu ne va mai putea folosi. Vom ajunge cu fata curata sau poate prea imbacsita de pacatele facute de unde am venit. Si cu "masca" noastra ce se va intampla?...va dispare sau o va lua altul si o va folosi copiindu-ne perfect ca "OM"?...caci asa suntem noi, oamenii.
Lacrimi, lacrimi, bocete, un cadavru dus de alte (indescifrabil), regrete, cateva cuvinte "aruncate din toata inima" pe o prea scumpa si eleganta cruce, o groapa, cativa pari, pamant si iar pamant, intuneric, singuratate din toate partile, pamant taluzat in mod arhitectic (!), covoare  cu fel si fel de panglici, lumanari ce ne daruiesc ultima lumina sau ce ne arata adevaratul drum spre eternitate si absolut, dupa care tanjeam mult, drum pe care multi, sau putini vor putea sa mearga. Nu va trece mult timp ca sa fim uitati, sa disparem chiar si cu numele dincolo de crusta de pamant ce ne acopera...si ce folos...nimic..."praful si pulberea".
Nuante, mii si mii de nuante de negru pe care acum nu le putem distinge. Ce va mai fi in urma noastra, in lumea "mastilor"? Vom fi dornici sa vedem, aceasta dorinta avand-o  dinainte de-a ajunge "adevarati". Ne-o vom mai spune inca o data sau ne-o vor canta altii:
Afara-i intuneric
Se-aprind lumini in case,
Iar in mormant e rece
Si viermii nu-mi dau pace.
Ce dor mi-este de-acasa
Ce ganduri ma apasa,
Sa-mi vad iubita draga
Si prietenii dragi.

Groparule nemernic
Sever, dur si brutal,
Hai, deschide mormantul
Din el eu ca sa ies.
Sa vad ce este afara
Ce lume ma-mpresoara
Si cate s-au schimbat.

Am fost l-ai mei prieteni
Ce chefuri mai faceau!
Cuventul cel mai dulce
Ades se imbatau.
Sorbeau pahare rase
Pe mine ma uitase
..Si nu gandeam, vezi bine
Sa bea si pentru mine.
La cimitir vin zilnic
Multime de femei,
Dar n-ai sa vezi niciuna
Sa-si planga sotul ei.
La fel si-a mea nevasta
Nici doliu nu purta
Era cu altu-n brate
C-o mana il dezmierda.
La cimitir vin zilnic
Multime de femei,
Dar n-ai sa vezi niciuna
Sa-si planga sotul ei.
La fel si-a mea nevasta
Nici doliu nu purta
Era cu altu-n brate
C-o man ail dezmierda.

Groparul, nemernic
Sever, dur si brutal,
Hai, deschide mormantul
In el eu ca sa intru.
Si pune peste mine
Un munte de granit
Caci ce-am vazut afara
Mai rau e ca-n mormant.

Groparul, nemernic
Sever, dur si brutal,
Hai, deschide mormantul
In el eu ca sa intru.
Si pune peste mine
Un munte de granit
Caci ce-am vazut afara
Mai rau e ca-n mormant.

De ce n-as fi putut fi altceva? Poate un pom, o floare, altceva, dar toate in afara de ceea ce sunt...O adevarata drama sau...o porcarie.

Mihai
ianuarie 1985, ora 16,oo"

Comentarii

  1. prea "vesel". de ce nu ceva mai trist? ;)

    pana la urma, nu anii din viata sunti importante, de cat vietii din anii tai. {avram likolen}

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare rau ca ironizezi o astfel de postare si nu ai inteles ca exista un mesaj, in scrisoare este un strigat de ajutor pe care nu l-a primit. O viata tanara irosita tocmai din motivele pe care le scria cu asa multi ani inainte, si anume ca nu se credea inteles, iubit si apreciat. Daca ne place sau nu ne place, din pacate face parte din viata. Iar eu nu scriu aici pentru a ma gandi ca trebuie sa inveselesc pe cineva sau ca trebuie sa fie ceva vesel. Mesajele, eseurile, postarile, spune-le cum vrei, toate sunt cu tenta educationala, au un mesaj si care transmit un fragment din viata reala a cuiva. Cineva, undeva, are nevoie de ajutor! Poate chiar si tu, nu se stie!!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai o parere? Spune-o!
Cu seriozitate, responsabilitate si fara continut ofensator, rasist, vulgar sau neadecvat.

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate