Treceți la conținutul principal

Disfunctii sexuale


    Majoritatea disfunctiilor sexuale clasificate pot fi categorisite ca tulburari ale dorintei, ale excitatiei sau orgasmului. Multa vreme, tehnicile comportamentale au fost cele care au dominat tratamentul disfunctiilor sexuale, numai ca in urma unor studii s-a demonstrat ca rezultatele nu erau tocmai cele asteptate, in sensul ca nu erau mari schimbari.
    Sexologii au recunoscut ca motivatia cuplurilor, starea relatiei conjugale si simptomele specifice sexuale au un impact major in luarea deciziei daca tehnicile sunt eficiente. Aparitia unor medicamente pentru disfunctia erectila, cum ar fi Viagra, a schimbat practica terapiei sexuale, dar din practica clinicienilor acestia stiu ca atunci cand exista o problema sexuala si este expusa intr-un interviu, ea este doar varful problemei. Insa tot aparitia medicatiei specifice disfuntiei erectile a dus si la nasterea unor variate probleme conjugale, iar cuplurile care ajunsese la un echulibru cat de cat in relatia lor, s-au vazut in situatia de a renegocia relatia lor maritala, pentru a intelege natura problemelor legate de intimitate, marcate de disfunctia erectila.
    Unii barbati scapati de anxietatea legata de mentinerea sau atingerea erectiei, au inceput sa aiba legaturi extraconjugale, iar aceasta a constituit alta problema. Insa indiferent daca exista cauze fizice legate de simptom, pentru multi barbati este o lovitura in autostima lor cand nu pot sustine un act sexual.
    Levine a determinat 3 elemente ale dorintei sexuale care trebuie sa functioneze in sincronie pentru ca dorinta si excitatia sa fie adecvate : pulsiunea, dorinta si motivatia.
    Pulsiunea – poate fi afectata de factori fizici, cum ar fi nivelul de hormoni, bolile medicale sau medicamentele ;
    Dorinta – este mai intim legata de factori de ideatie (frica de HIV, religia, etc.) sau cognitiv constienti ;
    Motivatia – este intim legata de nevoile relationale de obiect inconstiente si este componenta cea mai probabila ca punct de focalizare intr-o interventie terapeutica.
    Toate aceste 3 elemente trebuie evaluate si intelese de ce nu sunt integrate intr-un intreg functional.
    Problema din relatia nonsexuala a cuplului pot fi motivul pentru majoritatea cazurilor de inhibitie a dorintei sexuale. Multe cupluri care incep o terapie maritala sau sexuala, relationeaza inconstient unul cu celalalt precum cu parintele de sex opus, iar cand se intampla acest lucru, relatiile sexuale pot fi resimtite ca incestuoase si gasesc rezolvarea prin evitarea completa a sexului.
    Un exemplu ar fi cand sotia a recunoscut ca si-ar fi dorit ca sotul ei sa esueze in terapia sexuala, iar aceasta trauma era motivata de faptul ca sotul ei ar fi putut deveni « afemeiat » ca si tata ei, daca si-ar recapata functionarea sexuala normala.
    Capacitatea noastra pentru excitatie si dorinta sexuala este in legatura intima cu relatiile noastre interne de obiect. S-a postulat ca ar exista 2 sisteme de obiecte rele, si anume : Eul libidinal si obiectul libidinal, in care Eul tanjeste dupa un obiect tentant si obiectul libidinal in care Eul simte ura si manie pentru un obiect atacator, neglijent sau care abandoneaza.
    Aceste abstractii metapsihologice pot fi mai usor intelese prin examinarea dezvoltarii unei relatii tipice. Indivizii sunt atrasi unul de celalalt ca rezultat al activitatii de obiect libidinal sau obiect care excita nevoia si fiecare il priveste pe celalalt ca pe un obiect excitant, iar pentru a mentine starea ideatizata de « iubire », fiecare trebuie sa reprime obiectul antilibidinal. Intr-o casatorie, de exemplu, dorinta sexuala este mult afectata de stadiul de dezvoltare al casatoriei insasi.
    In evaluarea psihodinamica a dorintei sexuale inhibate trebuie recunoscuta posibilitatea ca « pacientul desemnat » sa nu fie cel care are nevoie de tratament. De exemplu : un partener sufera de o tulburare de panica, incat celalalt partener poate percepe acest lucru ca un abandon.
    Pacientii cu tulburari primare, in special cei cu schizofrenie si bordeline severe, pot gasi actul sexual covarsitor pentru Eul lor fragil, cauzele fiind factori motivationali care inhiba dorinta sexuala, ca anxietatea de dezintegrare, persecutorii si abstinenta de la o relatie sexuala poate aparea un mod de a-si pazi integritatesa Sinelui. In astfel de tulburari sexuale, trebuie decis care terapie este benefica. Deseori se folosesc combinatii de tratament.
    Impactul schimbarilor in performanta sexuala a unui cuplu poate avea insa si efecte care necesita interventie psihoterapeutica. Depinde de cat de motivat este un cuplu in a-si rezolva problemele.
    In cazurile in care exista o istorie de trauma sexuala, terapia sexuala poate fi resimtita ca o forma de trauma, unde problemele sexuale sunt profund inradacinate si devin egosintonice, satisfacand astfel unele nevoi psihologice.
    Multi pacienti cu disfunctii sexuale sunt convinsi ca nu ar trebui sa simta placere sexuala, prin asta mentinandu-si simptomatologia.

Lucrare prezentata si sustinuta curs formare psihodinamica                                                                              
Bibliografie: Tratat de psihiatrie psihodinamica de Glen O. Gabbard

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate