Gandindu-ma la acest titlu, mi-am adus aminte de legendara intrebare: cine a fost primul oul sau gaina?
Se vorbeste foarte intens despre criza si despre multele ei efecte pe care le are asupra noastra, in mod special despre efectele devastatoare asupra portofelelor pe care se grabeste sa le goleasca intr-un ritm ametitor, dar si de efectele pe plan social si psihic. Una este inlantuita de cealalta si se intra intr-un cerc vicios. Deocamdata, fiecare face fata cum poate sau cum reuseste mai bine si ideal ar fi ca toate acestea sa fie cat mai aproape de o gandire sanatoasa si sa incercam sa ramanem legati de normalitatea universal valabila si acceptata de majoritatea.
Oare are puterea aceasta criza, care s-a stabilit de vreo 2-3 ani, sa faca asa de multe ravagii mai pe toate planurile? Chiar trebuie lasata libera in psihicul nostru afectand si chiar distrugand aproape tot, ce cu migala si eforturi s-a "construit" in mult timp? Se intampla ca, fara sa vrem, si de cele mai multe ori nu vrem, sa auzim pe posturile noastre de tv, de cate o sinucidere, de cate o tentativa, de depresii nebagate in seama si necontrolatre, de caderi psihice majore, etc...Cauza? Criza!
Numai ca aproape toata lumea este in criza. Iar noi romanii suntem in general o tara care a fost intr-o permanenta criza (nu numai financiara), dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ne cufundam in adancurile negre ale unor ganduri la fel de negre si sa ne lasam condusi spre depresie cu atata usurinta, ci ar trebui sa incercam sa rezolvam si sa privim cu mult optimism (cel putin de optimismul acela romanesc de care se tot spune), cu incredere si curaj, sa ne mentinem sanatosi cu mintea, spiritul si corpul, fara alte ganduri nefaste sau sa alunecam intr-o prapastie de unde o sa facem eforturi care ne costa pentru a iesi. Pentru ca nici macar sa ne mutam pe o alta planeta nu putem!
Parerea mea este ca aceasta criza este doar pretextul declansarii unei depresii (in diversele ei stadii) care se instaleaza pe un fond prielnic si bine fixat inca de mult. Sunt familii predispuse la depresii, insa momentul declansator poate veni oricand, nu-i trebuie un motiv foarte clar sau profund incat sa afecteze neaparat. Este ca o bomba care asteapta doar declansatorul. O alta persoana/e, ar considera ca este o banalitate sa intri in depresie doar pentru asa ceva (criza de exemplu). Acesta este motivul pentru care am spus ca unele persoane/familii au fondul constructiei lor predispus la depresii si nu numai. Pentru ca oamenii sunt construiti in feluri diferite, modelati diferit, cu gene diferite, iar mostenirea genetica arata ce, cat si cum poate duce fiecare. Asa ca, pana la urma cine a fost prima: criza sau depresia?
Nu cred ca ai facut o comparatie reusita despre criza si dipresia, ca cum cine irea primul si ca cum ce irea primul, oul sau gaina. Impresia mea particulara e, ca nu or ce lucru care iti trece prin cap,trebui sa il scri.
RăspundețiȘtergereChiar, cum a-les ce sa scri? Pana acum am citit doar o parte mica din linkuri si mi a placut si m am impresionat de bine, inclus{normal} pozele din tara sfanta.
Ma bucur ca ai o parere. Subiectul nu l-am ales intamplator, este o situatie reala, peste tot auzim si vedem persoane depresive din cauza problemelor cauzate de criza, care nu trebuie sa fie neaparat financiara. Comparatia intre criza si depresie nu este nici ea intamplatoare, existenta umana le-a "nascut" pe amandoua. Care a fost prima, nu stiu.
RăspundețiȘtergereCat despre restul subiectelor, sunt alese din viata. Viata in general, adunate de la oameni, din amintiri, din realitate.
ok, sunt de acord ca nu e ceva intamplator , dar daca titularul tau aici este Criza, normal ca multi oameni ajunsi la o suparare si chiar la o dipresie. atuncea bineinteles ca criza irea inaintea de dipresia in situatia asta.
RăspundețiȘtergereoameni care sunti dipresi de obicei, normal ca situatia lori sa a-gravit daca sa lovit din criza{si nu invers}.
understand? ;)
RăspundețiȘtergereOricine are dreptul la pareri.
RăspundețiȘtergere