Treceți la conținutul principal

Sa plangem! ©

Titlul poate parea ca o trimitere spre suferinta, insa nu este asa. Sa plangem nu este o rusine dar nu este nici o manifestare cu care sa ne mandrim, atunci cand o facem in mod repetat, din orice si destul de repede. Sa plangi este o manifestare naturala a ceea ce traim si simtim, si mai este si eliberator. Insa o categorie, care nu face cinste persoanei este a acelora care plang pentru a impresiona, pentru a atrage atentia sau pentru a-i face pe ceilalti sa creada ca aceasta manifestare este reala in trairea si suferinta ei, sau pentru a-i face pe ceilalti partasi la aceasta suferinta prefacuta, si stiti cu totii expresia "plange cu lacrimi de crocodil". Fiecare am intalnit in viata persoane care plang la o suferinta, care plang din bucurie sau care plang ca vor sa planga, aparent fara un motiv intemeiat. Aparent.
Viata, ne ofera momente multiple de care sa ne bucuram, iar unii dintre noi, isi pot manifesta aceasta bucurie cu lacrimi in ochi, pentru ca simt ca sunt atat de incarcati cu aceasta bucurie, incat le dau lacrimile care curg pe obraji neoprite. Dar viata, insa, ne ofera la fel de multe momente si de tristete, si durere, si de pierdere, incat simtim nevoia sa ne eliberam intr-un fel, si o facem plangand, unii dintre noi. Bineinteles ca nu toti se manifesta in acelasi mod, altii, mai introvertiti prefera sa-si ascunda aceasta manifestare pentru ca nu doreste sa i se vada suferinta afisata la vedere, dar acest efort in a se abtine ii poate costa mult si cu multa energie.
Se intampla sa fi auzit foarte des, si sunt sigura ca si voi, atunci cand e vorba de baieti, sa li se spuna ca nu pot plange de fiecare data cand ii doare ceva sau daca sufera, pentru ca baietii nu fac asta, ci doar fetele. Este o greseala sa inoculezi asemenea idei cu care va creste crezand ca oprindu-si manifestarile sa moara inca din fasa, este sanatos, sau etic sau iti strica imaginea. Este o greseala sa opresti o manifestare care vrea sa-si ocupe locul ei de drept, adica exteriorizandu-se. De ce sa planga doar fetele/femeile? Scrie undeva ca aceasta manifestare este caracteristica femeilor? Nu. La urma-urmei suntem construiti cu aceleasi organe si simturi, nu suntem diferiti din acest punct de vedere. Problema si diferenta consta doar in crestere si educatie. Pentru ca orice manifestare care incearca sa se exteriorizeze si incercam s-o oprim din anumite principii sau chiar orgolii, va iesi oricum la suprafata manifestandu-se altfel, pentru ca este in firea lucrurilor si a constructiei noastre sa fie asa. Sa ne uitam la copii, de la care avem foarte multe de invatat, si sa nu uitam ca am fost si noi copii, ei se manifesta liber, simt liber, nu isi opresc plansul daca vor sa planga. Noi, de ce sa facem altfel? Aici intervin foarte multi factori: cele enumerate mai sus, ar mai fi varsta, sexul, orgoliul, gandirea.
Dar sa incercam sa le luam intr-o ordine. Persoanele care se manifesta liber atunci cand au un motiv s-o faca, eliberandu-si astfel emotia prin plans, au motive sa creada ca fac parte dintr-o normalitate, pentru ca dupa aceasta manifestare de descarcare emotionala se vor simti mai "usori", mai bine cu situatia de fapt si chiar pot privi acea situatie care a dus la plans, mai detasat. Persoanele care plang din orice, ne putem gandi ca sunt persoane foarte emotive, care manifesta o mare neputinta in a-si exprima verbal simtamintele dar care simt si o oarecare nedreptate care se revarsa asupra lor prin manifestarile celorlalti la care nu pot face comentarii sau carora nu le poate tine piept, sau pur si simplu se simt nedreptatiti de situatie sau chiar de viata. O alta categorie este aceea a persoanelor care plang pentru a impresiona si a-si atrage atentia asupra lor, care considera ca manifestandu-se astfel sunt si credibili si vor atrage intelegere, mila si chiar dreptate. Persoanele de acest gen sunt persoane care doresc sa impresioneze, si de cele mai multe ori reusesc, dar ascund un prefacatorism greu de pus la incercare de ceilalti, insa cu timpul, daca suntem mai atenti la astfel de manifestari teatrale, ne vom da seama ca nu sunt persoane cu care dorim sa avem prea mult de-a face, numai daca vrem, intentionat, sa acceptam din dragoste, din altruism, din colegialitate, etc.
Concluzia este ca orice manifestare libera, fara s-o oprim sau s-o fortam sa iasa sau sa nu iasa, este eliberatoare si sanatoasa. Nu trebuie sa oprim ceva ce face parte din constructia noastra, pentru ca fiecare simt are rostul lui. Atunci de ce am mai fi fost inzestrati cu ele? Asa, doar sa le avem? Nu, nimic nu este in plus in constructia noastra, toate sunt bine aranjate. Doar noi venim sa le "taiem" elanul si sa le imputinam, crezand ca astfel suntem mai intregi sau mai completi si vom avea o imagine mai buna. Lacrimile, pentru un barbat care plange sau are lacrimi in ochi, n-ar mai fi barbat sau se crede ca da dovada de slabiciune? Cat de fals! Sa auzi spunandu-se ca "uite plange ca o muiere" sau "nu mai plange ca esti barbat", mi se pare ca suna si ca o discriminare, lasand la o parte aspectul sentimental care este important.

Comentarii

  1. Mai bine sa stim sa obtinam plangera langa altii si sa plangem la un loc ascuns.
    Plangerea e un simptom ca frica si nu mi se pare normal ca un barbat trebuie sa arata fricos in public.Nu este vazut bine! Parca sexul si varsta conteaza aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poti sa-mi explici de ce un barbat nu poate plange? Eu nu am spus ca trebuie sa mearga pe strada si sa planga! De ce ar fi plansul o frica? Trebuie sa admitem ca sunt persoane care plang si de frica, dar nu este egal cu plansul, sunt diferite ca nuanta. Plangem din diverse motive si de ce ar trebui ca un barbat, daca sufera, spre ex. sa se abtina? Ca demonstreaza ca este fricos? Nu cumva se ascundem in spatele unei imagini false? Pentru ca este posibil chiar sa fie fricos. Si de ce nu?! Dezbaterea este mai ampla, asa ca las pe fiecare sa se manifeste cum crede de cuviinta, dar sa nu se ascunda in spatele unor masti, pentru ca cel adevarat iese la suprafata ca........uleiul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu la asta m am referit,ca plansul ar-fi o frica. am scris ca plansul e u simptom{emotional}CA frica si ca rasul.
    Barbatii sunt altfel{din nastere} de cat femei. asa suntem din natura sau din D-zeul.
    Normal ca si barbat dur poate si are nevoia de plans in situatie f. grele, dar parca trebuie sa fie cu limita pt ca noi trebuim sa acurajam pe femeiele si pe copi, si o plangere poate sa demostreaza o slabire fata de ei.La asta miamreferit ca mai bine sa plange{barbat}ii ascuns.

    RăspundețiȘtergere
  4. Orice emotie are si o manifestare atasata. Plansul vine dintr-o emotie, o traire, o refulare, etc. Pe cand frica poate avea ascunsa in ea mult mai multe decat emotiile, este mai complexa si poate deveni simptom atunci cand degenereaza intr-un atac de panica, anxietate, fobii sau poate dezvolta si alte tulburari. Respect parerea fiecaruia, insa nu pot renunta la propriile pareri si cunostinte. Nu sunt de parere ca barbatii sunt altfel decat femeile si trebuie sa se manifeste cu limita cand e vorba de plans, motivul fiind acela ca ar trebui sa demonstreze o limita pentru a-si pune bariera trairilor, numai pentru a demonstra ca are tarie masculina. De cele mai multe ori s-a demonstrat exact contrariul: femeile sunt cele care dau dovada de tarie de cele mai multe ori, daca este vorba de incurajare si imbarbatare, nu se pierd in detalii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok.De az a sa incep sa plang in loc sa ascund plagerea....Daca a sa pierd la casino a sa plang langa dilerul in loc sa il tin in mine.Daca a sa me amendeaza un politist, a sa plang fata de el, in loc sa tin in mine.Daca a sa ma lasa o femeie iubita, a sa plang fata de ea, inloc sa....etc.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai o parere? Spune-o!
Cu seriozitate, responsabilitate si fara continut ofensator, rasist, vulgar sau neadecvat.

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate