Treceți la conținutul principal

Din dragoste...©

O poveste adevarata cu un final pe care nu pot decat sa mi-l imaginez frumos, sau cel putin asa imi place sa cred, lasand la o parte multitudinea de variante.
Duminica dupa-amiaza ne intorceam de la tara, mai aveam putin sa ajungem acasa si discutam cele intamplate pe parcursul celor doua zile cat am stat la tara, incepand cu munca prestata si terminand cu nemultumirea vis-a-vis de comportamentul unor copii de la care asteptam un minim de respect (macar). Puneam in balanta varsta, educatia, scoala, comportamentul, respectul la modul general si chiar puneam in balanta vremurile pe care le traim toti. Insa respectul nu are nimic de-a face cu vremurile, ci as putea spune ca are legatura cu controlul, autocontrolul si cu libera consimtire din partea parintilor, pentru care nimic nu este nelalocul lor cand este vorba de copiii lor, chiar daca din afara totul pare ca este in neregula, deranjant si jignitor. 
Pentru ca aceasta postare are legatura nu numai cu dragostea si respectul fata de oameni, ci in mod special cu animalele, vreau sa cred ca rautatea crasa a unor copii fata de animale, tine doar de a-si face simtita prezenta sau a atrage atentia fata de cei care le acorda foarte putina atentie, indrumare, dragoste si intelegere, adica parintii. Stiu ca foarte multi copii si oameni iubesc neconditionat orice animal, indiferent de rasa si varsta. Stiu ca sunt oameni si copii care iubesc foarte mult cainii sau pisicile de exemplu, dar fara sa urasca celelalte animale si fara sa le maltrateze sau sa le omoare. Dar din nefericire exista si cazuri cand ura si violenta sunt fara margini si de neinteles nu numai fata de animale, ci chiar fata de semenii lor sau cei neputinciosi sau cei mai mici decat ei. Exemple sunt multe si pacat ca sunt multe.
Cam asa se intampla si in cele cateva exemple de mai jos. Un copil, in varsta de numai 8 ani uraste pisicile (pentru ca fratele mai mare are acelasi comportament si o "motivatie" in ce face), motiv pentru care le bate crunt pe oriunde le prinde si le da mai departe unui pitbul de 5 luni, destul de violent, care nu face altceva decat sa incerce sa-i rupa gatul. Nu comentez  si chiar mi-e greu sa fac vreun comentariu daca exista reactie pozitiva sau nu din partea celor prezenti, pentru ca nu exista niciun fel de reactie. Sau as putea spune ca doar se exclama simplu si irelevant: "se joaca!"
Un alt exemplu este al unui adult, despre care am scris intr-o postare anterioara numita "Oamenii de langa noi" si despre care pot adauga ca cei de langa el incearca sa-l ajute chiar daca nu-i percepe real problemele fizice si psihice dar nici nu inteleg ca nu se mai poate face ceva. Problema cu acesta este ca oriunde prinde vreo pisica o arunca intr-un put parasit, care exista in apropiere inca de pe vremea cand poate eu nici nu m-am nascut, dar care acum nu este nici folosit si nici astupat, constituind o mare problema pentru oricine si in mod special pentru cei mici sau animale care pasc iarba in apropiere. Insa nimeni nu se astepta ca cineva ar putea "umple" un asemenea put cu animale, care dispar pur si simplu fara ca nimeni sa stie ce se intampla cu ele. Au aflat accidental de curand de la copilul de 3 ani al persoanei de mai sus, dar pe care nu prea l-au crezut sau le placea sa creada ca nu prea intelege sau nu stie ce spune data fiind varsta lui. Insa adevarul exista in acel put, iar cel mic avea dreptate, stia el ce vazuse pentru ca si lui i s-au pus puii unei pisici in brate sa-i arunce in acelasi put unde era aruncata si mama lor.
Dezgustator, criminal si cel mai dureros este ca nimeni nu ia atitudine chiar si atunci cand ia la cunostinta.
Sa revin la inceputul povestii cand ne intorceam de la tara... 
Tocmai s-a facut verde si am plecat de la semafor, nereusind sa mergem prea mult pentru ca pe mijlocul soselei traversa incet un catel abatut, friguros si schiopatand usor de piciorul din spate. Un alt sofer a reusit sa-l evite continuandu-si drumul iar catelul a ajuns in fata masinii noastre si s-a oprit. In acel moment nu l-am mai vazut si m-am speriat teribil de rau, crezand ca a intrat sub rotile masinii, drept pentru care am incercat sa cobor din masina atunci cand nu mai venea nimic din spate si lateral, noi fiind pe partea stanga a drumului cu doua benzi. Am coborat, l-am luat in brate si am incercat sa-l trec strada printre masinile care incepuse sa circule si intr-un zgomot infernal de claxoane. Am reusit sa-l duc in piata care se afla pe partea dreapta si atunci am constatat ca aveam o multime de spectatori care se uitau la mine incremeniti si nepasatori (cred ca erau aproximativ 7-8 persoane). L-am lasat pe catel jos si am incercat sa ma indepartez insa el venea dupa mine. Asa ca m-am intors, l-am luat in brate si am incercat sa-l duc mai pe la mijlocul pietei unde temperatura era cu totul alta si sa fiu sigura ca nu mai pleaca. Stiu doar ca l-am lasat in siguranta iar asta ma face sa cred ca l-am salvat. Nu vreau sa ma gandesc ca i s-a intamplat ceva. 
Oamenii sunt atat de nepasatori, iar in cazul acesta cu atat mai mult cei din piata pentru care acesti catei (caini, nu conteaza) sunt paznicii lor de nadejde. Numai ca, din pacate, multi nu gandesc asa. Eu ma gandesc ca un caine este mult mai eficient si mai devotat decat toti paznicii din lume daca-i oferi mancare, dragoste si atentie, iar devotamentul lor ar trebui sa fie o lectie pentru multi dintre noi. 
In aceasta luna, cand ne asteptam sa fim mai buni, mai atenti, mai calzi sufleteste, mai altruisti si sa daruim din dragostea noastra altora, constatam ca un asemenea comportament lasa loc de multe comentarii legate de bunatatea proverbiala a perioadelor de sarbatori si uneori un gust amar cand realizam ca detasarea pe care o manifesta unii dintre noi este rece ca si temperaturile de afara.
Sa daruim dragoste, atentie, intelegere si caldura sufleteasca nu ne costa bani. Bani ne costa atunci cand nu avem nimic de daruit sau oferit...iar aceasta nu o poate intelege oricine.
O saptamana frumoasa plina de caldura!

Comentarii

  1. Oameni ordinari, sa a intamplat mai rau de cat cu animale fata de milioane de oamen inclus copi mici .
    Frumos ai protedat !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai o parere? Spune-o!
Cu seriozitate, responsabilitate si fara continut ofensator, rasist, vulgar sau neadecvat.

Postări populare de pe acest blog

Cei 7 ani de-acasă

O expresie folosită atât de des și în exces, încât cred că începe să-și piardă din sensul ei adevărat. Dar care este sensul adevărat?  De cele mai multe ori auzim folosindu-se expresia de către cei mai în vârstă decât noi, nemulțumiți de o anume atitudine și făcând referire în mod strict la respectul pe care ar fi trebuit să-l primească, în funcție de o situație anume.  Dar ce înseamnă mai exact cei 7 ani de acasă? Pentru că, în mod sigur, înseamnă mult mai mult decât acel respect la care se face referire.  Vouă ce va evocă atunci când auziți făcându-se referire la cei 7 ani de acasă? Presupun că aproape imediat și fără să vreți se declanșează pe ecranul mintii filmul copilăriei voastre, cu diverse scene împreună cu persoane care au făcut parte, implicit, din aceste amintiri.  Cei 7 ani de acasă înseamnă de fapt, acei ani pe care i-am petrecut până a pleca la școală, iar de cei 7 ani sunt, de cele mai multe ori responsabili părinții. Pentru că majoritatea fac referire la educația p

Metoda Pneuma - cea mai puternica si eficienta metoda de respiratie

"După cât ne putem da seama,  singurul scop al existenţei umane e  să aprindă o lumină în întunecimea fiinţei." - C.J.Jung   Pentru aceia care nu cunosc sau nu au auzit de aceasta tehnica bazata pe fructificarea a ceva atat de simplu si natural cum este respiratia, voi face o scurta introducere si mai jos redau din propria experienta. Respiratia Holotropică (RH) este o metoda eficienta de explorare transpersonala, de transformare si vindecare. Desi folosita inca din antichitate, a fost studiata, practicata si elaborata in ultima jumatate de veac de dr. Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, fondatorii psihologiei transpersonale. Exista mai multe metode de respiratii holotropice, printre care se numara si metoda Pneuma care a fost dezvoltata de  psihoterapeutul peruan Juan Ruiz Naupari. Este o forma de psihoterapie transpersonala, printre care se mai numara  psihoterapia integrala (K.Wilber), psihosinteza (R. Asagiolli), training autogen (J.Schultz), constelatii

Interpretari...

Testul arborelui  - interpretare pentru B.I.M ., 18 ani, 6 luni Se spune ca imaginea arborelui desenat este suportul proiectiei noastre, avand rolul pe care il are si oglinda, anume acela de a reflecta propria imagine a propriei persoane. Prin urmare, prin desenarea arborelui ne desenam pe noi asa cum suntem, cei adevarati si nu acea imagine "slefuita" pe care dorim s-o aratam celorlalti si pe care o vad ceilalti, iar aceasta o stim toti din propria experienta, ca numai "noi cu noi" reusim  sa fim sinceri si "dezgoliti" de masti.  "Imaginati-va ca mai sus exista o persoana vie. Ce sentimente va incearca uitandu-va la imagine?" Generalitati: Imaginea de ansamblu, se poate interpreta  in cateva cuvinte: grandoare, goliciune, singuratate, tendinte depresive, "deplasare" din anotimpul real, adica lipsa de constientizare a realitatii, inchidere, frica de exteriorizare. Starea psihica generala inaintea desenului era

Dependenta emotionala

Iubirea adictiva inseamna dependenta de cineva exterior sinelui in incercarea de a raspunde unor nevoi nesatisfacute, de a evita temeri sau suferinta emotionala, de a rezolva probleme (din copilarie, cel mai frecvent) si de a mentine echilibrul. Paradoxal, ea se naste din incercarea de a tine viata sub control, tentativa soldata chiar cu pierderea controlului prin atribuirea unei puteri personale altcuiva. In spatele oricarei relatii obsesive se strecoara convingerea ca o astfel de adictie serveste unui scop inalt. Pentru mintea inconstienta, iubirea adictiva este ceva firesc, de vreme ce este resimtita ca o conditie necesara a supravietuirii (“nu pot sa traiesc fara tine“).  Relatia dependenta e sanatoasa doar cand esti mic – atunci chiar ai nevoie de parintii tai ca sa supravietuiesti. Numai ca daca nu ti-au fost satisfacute nevoile atunci cand erai mic, vei cauta un parinte surogat in partenerul tau ca sa rezolve aceste afaceri neincheiate. Altii pot dezvolta exact comportament

Regresie si fixatie? Unde va aflati? ©

Timpul nu-mi permite foarte mult, insa incerc sa dau acestei ultime zile din septembrie o ultima postare, iar aceasta se leaga strans de unele obiceiuri ale noastre si...nu numai. Redau, mai jos, cateva mentiuni legate de stadiile de dezvoltare pe care ni le-a lasat mostenire Freud, si vin cu aceasta postare in mod special pentru un vechi amic cu care m-am vazut de curand, si cu care m-am amuzat (!!??) pe seama fumatului si facand referire la stadiul la care am ramas fixati. Printre fumurile noastre am incercat sa facem conversatie, aducand in discutie diverse subiecte, mai vechi, mai noi, fosti colegi, foste cunostinte sau pur si simplu conversam si chiar ne dadeam cu parerea acolo unde poate ca subiectul ne depasea. Am readus la zi, in decurs de cateva ore, perioada lunga in care nu ne-am vazut si am lasat ca timpul sa se astearna rapid peste noi. Cam asa fac vechii amici care se revad dupa o perioada de niste ani, timp in care viata si-a vazut de cursul ei, adaugand cate