Avem momente in viata cand ne indoim ca stim ce vrem sau ca ne cunoastem suficient de bine incat sa stim cum alegem, ce alegem sau cand alegem. Comportamentul nostru poate fi un bun inceput in a ne descoperi abilitatile sau defectele si daca trebuie sau vrem sa schimbam ceva. Sa ne cunoastem este un lucru important in viata noastra dar si a altora, ne ajuta sa stim cu cine ne asociem, ce sa schimbam daca vrem si cum sa ne ajutam sau sa-i ajutam pe ceilalti. Un prim pas ar fi sa ne descoperim comportamentul, care poate fi: agresiv, manipulator, afirmativ si pasiv.
- Comportamentul agresiv: este dificil de suportat, se spune despre el ca are o fire instabila, urata, ca se enerveaza din nimic si este mai intotdeauna sub tensiune. Este sigur de el, incearca in permanenta sa-si impuna ideile intr-un mod insistent si imperativ, este ironic, intolerant si chiar contradictoriu. Il intereseaza doar pararea lui, nu-l intereseaza parerea celorlalti si despre ceilalti, nu-l intereseaza nevoile altora decat pe ale lui, nu asculta de nimeni si pe nimeni, nu suporta sa-l contrazici decat in masura in care esti de acord cu parerile lui. Problemele le rezolva cu agresivitate si chiar constrangere.
- Comportamentul manipulator: se aseamana destul de mult cu cel agresiv, cu diferenta ca in aparenta este curtenitor, politicos doar in masura in care isi atinge scopul, neavand nici un fel de resentimente. Denatureaza informatiile in propriul interes folosind minciuna si chiar flatarea pentru ca ceilalti sa poata fi manipulati mai usor pentru a fi in propriul castig si interes. Ceilalti sunt priviti strict ca obiecte pentru propriul lui interes.
- Comportamentul afirmativ: nu se enerveaza usor, are o mare incredere in el, este echilibrat, da impresia de calm si o buna gestionare interioara. Este, totusi, constient de propriile limite dar si capabil sa se indoiasca de aceste limite. In schimb stie sa se asculte, insa in egala masura ii asculta si pe ceilalti, isi exprima clar si concis parerile, gandurile si nevoile, respectand totusi si parerile, nevoile si gandurile celorlalti. Se descurca foarte bine prin dialog autentic si deschis, daca se confrunta cu probleme relationale, reusind sa rezolve sau sa impace si celelalte puncte de vedere diferite sau opuse.
- Comportamentul pasiv: are tendinta de a nu-si exterioriza emotiile, de a nu-si exprima parerile, sa nu fie atent la sentimentele proprii, la fel cum are tentinda de a nu-si recunoaste drepturile sau sa si le revendice. Aceasta atitudine are drept scop evitarea contradictiilor pentru a nu supara pe cineva. Chiar lasa impresia ca nu este important, facandu-i pe ceilalti sa creada ca este usor de exploatat si manipulat. Mesajul care reiese din acest comportament este acela ca nu se respecta, ca este inferior, ca nu conteaza ce simte si gandeste, ca ceilalti sunt importanti, ceilalti gandesc mai bine si pot sa hotarasca in locul lui. Un astfel de comportament ii autorizeaza pe ceilalti sa creada ce doreste si sa-i manipuleze dupa bunul plac sau chiar sa-i agreseze.
Indiferent unde ne regasim, important este ca fiecare dintre noi poate alege sa se afirme pentru a simti si a trai satisfactii personale si a regasi increderea de care cu totii avem nevoie. Exprimarea dorintelor, a ideilor, atitudinea dinamica ne face sa fim activi si sa gasim beneficiile afirmarii de sine. Aceasta se invata. Rabdarea se invata si ea daca nu o avem, nu trebuie sa abandonam la primul esec sau la prima problema nerezolvata sau daca cineva nu este de acord cu noi. Sa gasim metode care ni se potrivesc nu este greu daca dorim sa perseveram, dar asta se face in timp si tinand cont de ritmul nostru, pentru ca fiecare avem un ritm.
Mai trebuie sa invatam sa refuzam atunci cand nu suntem de acord cu ceva sau cineva sau sa invatam sa nu ne mai pese intotdeauna daca cineva vorbeste pe la spatele nostru sau ne bombane pentru diverse actiuni ale noastre sau pur si simplu ca au avut o zi proasta si nu le convine ceva. Trebuie sa invatam sa le aratam celorlati ca ne cunoastem calitatile si suntem multumiti cand si ei ni le apreciaza. Trebuie sa invatam sa primim complimentele si laudele asa cum se cuvine pentru ca sunt ale noastre si pentru noi, iar toate acestea inseamna afirmarea de sine care aduce numai beneficii in stima si increderea in noi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Ai o parere? Spune-o!
Cu seriozitate, responsabilitate si fara continut ofensator, rasist, vulgar sau neadecvat.