marți, iunie 28, 2011

Cate ceva despre schizofrenie


Un scurt rezumat

    Factorii genetici joaca un rol major in dezvoltarea schizofreniei, dar si factorii de mediu sunt implicati in dezvoltarea schizofreniei. Printre factorii posibili se afla traumele la nastere, infectia virala in cursul sarcinii, probleme ale aportului sanguine intrauterine, factori nutritionali, accidente de dezvoltare si unele traume din copilarie. Insa oricare ar fi cercetarea si oricare ar fi rezultatul cercetarii, nimic nu schimba faptul ca schizofrenia este o boala care survine la o persoana cu o configuratie psihologica unica. Abordarile psihodinamice ale unui pacient schizofren vor continua sa fie o componenta vitala a arsenalului terapeutic al clinicianului. Nu exista un tratament unic al schizofreniei. Toate interventiile terapeutice trebuie sa fie croite pentru nevoile unice ale pacientului individual. Schizofrenia este o boala eterogena cu manifestari clinice variate.
    O organizare folositoare ale descrierii simptomatologiei tulburarii, se clasifica in trei grupe :
 1. simptome pozitive – printre aceste simptome se numara :tulburarile continutului gandirii (cum sunt delilurile), tulburarile de perceptie (cum sunt halucinatiile) si manifestarile comportamentale (cum sunt catatonia si agitatia) care se dezvolta in timp scurt si adesea insotesc un episod psihotic acut.
 2. simptome negative - includ afectul restrictionat, saracia gandirii, apatia si anhedonia. Pacientii la care predomina un tablou simptomatologic negativ pot fi caracterizati printr-un numar de trasaturi care indica anomalii structurale cerebrale, incluzand adaptare premorbida deficitara, performanta scolara redusa,dificultate mai mare in mentinerea serviciului, rezultate slabe la testele cognitive,raspuns slab la tratament, debut precoce si dificultati premorbide in functionarea sociala si instrumentala. Durata simptomelor negative este, de asemenea, semnificativa pentru prognostic.
 3. tulburari ale relatiilor personale – la fel ca si simptomele negative, tulburarile relatiilor personale tind sa se dezvolte pentru o perioada lunga de timp. Manifestarile principale ale tulburarilor relatiilor personale includ retragerea, expresiile inadecvate ale agresivitatii si sexualitatii, lipsa constientei pentru nevoile celorlalti, solicitarile excesive si inabilitatea de a avea contacte semnificative cu alti oameni.

In mod fundamental fiecare schizofrenic se confrunta cu probleme in relationarea interpersonala si toate cele trei categorii au zone largi de suprapunere si un pacient schizofren se poate deplasa de la o forma la alta in cursul evolutiei bolii. Cel mai folositor aspect al acestor trei grupe este acela ca faciliteaza categorisirea principalelor manifestari ale bolii in fiecare moment, astfel ca tratamentul sa poata fi adaptat in mod adecvat.
In intelegerea psihodinamica a schizofreniei, au fost propuse numeroase modele pentru a ajuta clinicienii in intelegerea procesului schizofrenic. Chiar si Freud a oscilat intre modelul conflictului si cel al deficitului in schizofrenie pe parcursul evolutiei propriei conceptualizari. Insa multe dintre conceptualizarile lui Freud s-au dezvoltata din notiunea sa de investire, care se refera la cantitatea de energie atasata oricarei structuri intrapsihice sau reprezentari de obiect.
Freud a definit schizofrenia ca regresie de raspuns la frustrare si conflictul intens cu ceilalti. A mai postulat ca investirea pacientului era apoi reinvestita in Sine sau Eu, concluzionand ca pacientii schizofrenici sunt incapabili sa dezvolte transferuri, comparativ cu cei nevrotici. Cu aceasta ocazie a revizuit si viziunea asupra psihozei, considerand ca nevroza este vazuta ca un conflict intre Eu si Se, iar psihoza privita c aca un conflict intre Eu si lumea exterioara.
Notiunea lui Freud ca schizofrenicii nu dezvolta atasamente transferentiale, era legata de faptul ca nu a incercat eforturi terapeutice intensive cu pacientii schizofreni. Sullivan a ajuns la concluzii foarte diferite de Freud si credea ca etiologia tulburarii rezulta din dificultati interpersonale precoce, in special in relatia copil-parinte. Tot dupa Sullivan, mamele deficiente ii produc bebelusului un Sine incarcat cu anxietate si impiedica obtinerea satisfacerii nevoilor de catrecopil. Acest aspect al experientei Sinelui este apoi disociat dar afectarea autostimei este profunda. In viziunea lui, debutul schizofreniei era o retrezire a Sinelui disociat care conduce la o stare de panica si apoi la dezorganizare psihotica. Frieda Fromm-Reichmann, discipol al lui Sullivan, a subliniat ca persoanele cu schizofrenie nu sunt fericite cu starea lor de retragere. Sunt oameni singuratici, care nu-si pot depasi frica si neincredereea in ceilalti cauzate de experientele nefaste precoce din viata lor. Federn, a observat ca pacientii schizofreni nu au bariere intre ceea ce este inauntru si ceea ce este in afara, deoarece granita Eului lor nu mai investita psihologic (asa cum este la nevrotici).
Hipersensibilitatea la stimulare si dificultatile de atentie si concentrare sunt, de asemenea, trasaturi obisnuite ale personalitatii preschizofrenice.
Teoriile etiologice si patogenice trebuie sa tina cont de evidenta faptului ca factorii genetici joaca un rol-cheie. Exista o interactiune intre vulnerabilitatea genetica, atributele mediului si trasaturile individuale.
Intelegerea psihodinamica este relevanta pentru tratamentul schizofreniei, indiferent de etiologia acesteia. Pentru pacientii schizofreni, relationarea umana este incarcata de teroare. Chiar si atunci cand recuperarea completa nu s-a atins, relatia terapeutica poate fi totusi o extraordinara valoare in adaptarea generala a pacientului la viata.
Abordari terapeutice
 1. Farmacoterapia
Accesibilitatea pacientilor la toate celelalte forme de interventii terapeutice este foarte mult amplificata de utilizarea judicioasa a antipsihoticelor, cum ar fi : clozapina, risperidona, olanzapina, quetiapina, ziprazidona.
 1. Psihoterapia individuala
Nicaieri flexibilitatea nu este mai importanta decat in psihoterapia schizofreniei, iar psihoterapeutul, intr-un cadru natural se va deplasa inainte si inapoi in functie de nevoile pacientului la un moment dat. Terapia personala este cel mai riguros testata dintre interventiile psihosociale individuale in schizofrenie, pentru ca terapia personala este specifica pentru astfel de tulburari. Aceasta terapie trebuie facuta in faze : in faza initiala se axeaza pe stabilizarea clinica a simptomelor, dezvoltarea aliantei terapeutice si psihoeducatia bazala. Aceasta faza se face de obicei in primele luni de la iesirea din spital. Faza avansata a terapiei este desemnata sa evidentieze oportunitatile pentru introspectie. De retinut ca in fiecare faza terapia este croita dupa nevoile individuale ale pacientului. Terapia personala s-a dovedit a fi foarte eficienta pentru performanta de rol si adaptarea sociala, insa efectul asupra simptomelor nu a fost semnificativ mai mare decat al tratamentelor alternative. In psihoterapia cu un schizofren, terapeutul trebuie sa gaseasca un instrument util pentru a face distinctia intre partile psihotice si cele nonpsihotice ale personalitatii. Partea psihotica ataca gandirea rationala, bazata pe realitate a partii nonpsihotice si nu poate suporta frustrarea.
 1. Psihoterapia de grup
Aceasta modalitate de psihoterapie cu pacientii schizofreni poate fi folositoare dar momentul optim pare sa fie dupa stabilizarea simptomelor pozitive, pentru ca un pacient acut dezorganizat nu este capabil sa selecteze stimulii de mediu si stimularile dintr-un cadru de grup si poate coplesi Eul deja asediat al pacientului.
 1. Interventia familiala
Este cea mai sustinuta interventie terapeutica asupra eficientei psihosociale, impreuna cu medicatia antipsihotica, este de trei ori mai eficienta, dar impreuna cu medicatia, pentru prevenirea recaderilor. Foarte importanta este emotia exprimata, care descrie un stil de interactiune intre mebrii familiei si pacient, care este caracterizat prin hiperimplicare intensa si criticism excesiv. Acest concept nu acuza parintii ca au cauzat schizofrenie copilului, dar recunoaste ca familiiile sunt afectate de schizofrenia unui membru, iar persoana cu schizofrenie poate sa devina favorizanti secundari si produc o mai mare frecventa a recaderilor, acolo unde exista emotii exprimate scazute. Exista insa o mare controversa in ceea ce priveste emotia exprimata scazuta si emotia exprimata inalta.
 1. Formarea abilitatilor psihosociale
Reabilitarea psihosociala ar trebui sa fie parte a tratamentului moder pentru orice persoana cu schizofrenie, adaptata individual, dezvolta forta si competenta, ii reda speranta, maximilizeaza potentialul vocational, incurajeaza implicarea activa si ajuta pacientul in dezvoltarea abilitatilor psihosociale si s-a constatat ca a scazut procentul de recaderi.
 1. Tratamentul in spital
Pentru un pacient schizofren care are un episod acut, spitalizarea de scurta durata reprezinta o « pauza », o sansa de regrupare si dobandire de directii noi pentru viitor. Spitalul ofera un spatiu sigur de protectie. Medicatia antipsihotica duce la remisia majoritatii siptomelor pozitive.

Lucrare prezentata si sustinuta la curs formare psihodinamica                                                                              
Bibliografie: Tratat de psihiatrie psihodinamica de Glen O. Gabbard

luni, iunie 27, 2011

Ce sunt drogurile?


Drogul este o substanţa - solida, lichida sau gazoasa - care, introdusa in organism, modifica imaginea asupra propriei persoane si asupra realitatii înconjurătoare. Folosirea abuziva poate crea dependenta fizica si psihica sau tulburări grave ale activitatii mentale si ale comportamentului.
Toxicomania este intoxica
ţia cronica voluntara care duce la pierderea libertatii de a se abţine de la folosirea drogului.
Toxicomanul este persoana care consuma, in mod regulat, droguri pentru a obţine o stare de o anumita intensitate.
Supradoza înseamnă introducerea in organism a unei cantitati de substanţa mai mare decât poate suporta acesta si care poate produce moartea. Supradoza intervine:
- atunci când consumatorul utilizează o doza prea puternica in raport cu cea obişnuita;
- se foloseşte un produs insuficient diluat sau amestecat cu alte substanţe;
- atunci când se continua consumul dozei uzuale in paralel cu medicaţia din cura de dezintoxicare.
- sevrajul desemnează simptomele fizice si psihice care apar atunci când un individ este privat de drogul de care devenise dependent sau la scăderea accentuata a dozelor.
Caracteristicile drogurilor
a) Dependenta
b)
Toleranta - Dependenta este nevoia toxicomanului de a-si administra droguri. Ea poate fi fizica sau psihica.
- Dependenta fizica nu se intalneste la toate tipurile de droguri. Când apare, ea se manifesta sub forma unor stări patologice care constau in necesitatea organica de a folosi droguri pentru a evita tulburările ce apar la încetarea utilizării. Ea apare mai ales la derivaţii opiului (heroina, morfina).
- Dependenta psihica este cea mai importanta. Ea consta in modificări de comportament si o stare mentala particulara insotita de necesitatea psihica imperioasa de a-si administra substanţa periodic sau continuu pentru a obţine o stare de bine sau pentru a înlătura disconfortul psihic. Este întâlnita la toate tipurile de droguri.
b) Toleranta apare atunci când organismul se obisnuieste cu prezenta unei anumite substanţe si se adaptează la aceasta. Ca atare, pentru obţinerea unei anumite stări, toxicomanul trebuie sa mărească dozele. Astfel, un toxicoman ajunge sa suporte doze care pentru persoanele normale ar fi fatale.
Clasificarea toxicomaniei
a) După gravitatea efectelor:1. majora - morfina, cocaina, amfetamina, alcool;
2. minora - tabagismul, cofeismul;
b) După numărul drogurilor administrate:1. monotoxicomanie - administrarea unui singur drog;
2. politoxicomanie - folosirea mai multor droguri. Este cel mai des întâlnita.
Unele motive ale consumului de droguri
- Se iveşte posibilitatea si tinerii pur si simplu încearcă.
- Consumul de droguri poate fi văzut ca un lucru excitant si pentru care ai nevoie de curaj, si in loc sa fie opriţi de prezentarea lui ca pe un pericol, se poate ca tinerii sa încerce tocmai pentru riscurile care le implica.
- Unii tineri folosesc droguri pentru a scapă de problemele zilnice (divorţul parintilor, abuzul sau neglijarea in familie, la scoala sau alte situatii).
- Consumul de droguri poate fi provocat de singuratate, de sentimentul de inutilitate, de lipsa respectului de sine sau a increderii in sine.
- Din spirit de fronda.
Drogurile - intre realitate si fictiune
Majoritatea oamenilor nu sunt bine informati despre efectele diferitelor droguri. Faptul de a dispune de informatii adecvate va poate ajuta sa intelegeti corect acest fenomen si sa va formati propria opinie atunci cand discutati despre droguri cu alte persoane. Nu exista droguri puternice sau usoare, bune sau rele, ci totul depinde de ceea ce fac oamenii cu ele si de circumstantele in care sunt folosite. De exemplu, morfina este prescrisa bolnavilor de cancer care au dureri mari, fara a-i face dependenti, pe cand o doza de LSD poate provoca dereglari psihice unei persoane care are o boala mentala latenta. De aceea, nu pot fi aratate decat efectele comune ale diferitelor droguri. De asemenea, nu exista standarde pentru "controlul calitatii" drogurilor ilegale, acestea putand fi amestecate cu alte substante, in scopul cresterii profitului.
Se spune ca folosirea "recreationala" a drogurilor nu ar fi daunatoare, dar realitatea este ca toate drogurile ilegale sunt periculoase si produc modificari fizice si psihologice persoanei care recurge la ele. Folosirea prelungita a drogului mareste considerabil aceste efecte daunatoare si poate conduce la dependenta.
Se spune, de asemenea, ca marijuana nu ar fi mai rea decat alcoolul sau tutunul. In realitate insa, marijuana este foarte periculoasa intrucat ea este solubila in grasime, ceea ce inseamna ca elementele sale chimice psihoactive se fixeaza in partile grase ale corpului (de obicei creier si organe genitale). O tigareta de marijuana contine mai multi agenti producatori de cancer decat cea mai puternica tigareta de tutun.
Se spune ca doar indivizii slabi ajung dependenti de droguri, insa studiile au dovedit ca toxicomanii provin din aproape toate categoriile sociale si domeniile de activitate.
Se spune ca abuzul de droguri este "o crima fara victime" deoarece il vatama doar pe cel care le consuma, dar in realitate toxicomanul nu este singura persoana care sufera. Consecintele consumului de droguri se rasfrang si asupra familiei, a prietenilor si a intregii societati.
Clasificarea drogurilor
A. Substante care deprima activitatea sistemului nervos1. bauturile alcoolice;
2. benzodiazepine (diazepam, nitrazepam, rudotel);
3. barbituricele si alte substante utilizate ca somnifere (fenobarbital);
4. solventii si gazele inhalate (toluen, acetona, butan);
5. substante care reduc durerea - opiacee (opium, morfina, codeina, papaverina, heroina) si opioide (mialgin, fontral, metadona).
B. Substante care stimuleaza sistemul nervos1. Cocaina
2. Cofeina
3. Tutunul
4. Amfetaminele, care au si efect halucinogen (ecstasy, pudra ingerilor);
5. Hormonii steroizi anabolizanti.
C. Substante perturbatorii ale functiilor sistemului nervos1. LSD
2. Ciuperci halucinogene
3. Canabis
4. Mescalina
Diferite tipuri de droguri si efectele lor
1. Alcoolul - este o substanta lichida obtinuta prin fermentarea fructelor, legumelor sau granelor, este tipul de drog cel mai folosit la ora actuala. Efecte psihice: reduce inhibitia; determina o stare de relaxare si buna dispozitie; logoree; lipsa de concentrare; slabirea judecatii; pierderea autocontrolului.
Efecte fizice: clatinari, pierderi de echilibru; tulburari respiratorii si cardiace; afecteaza reflexele si coordonarea motorie; tulburari de vedere; sporeste riscul bolilor de ficat (in special ciroza); in cantitati mari: pierderea cunostintei, coma si chiar moarte.
2. Tutunul - se obtine prin uscarea, tocarea si prelucrarea frunzelor, se transforma in tigari, trabucuri, pipe, iar uneori, se mesteca; are cea mai larga utilizare, dupa alcool.
Efecte psihice: senzatie de calmare, de concentrare, relaxare.
Efecte fizice: ameteli, greturi si chiar varsaturi, bronsite, cancer, ulcer, afectiuni respiratorii, circulatorii, cardiace, arterioscleroza.
3. Cafeina - este unul dintre drogurile cu cea mai larga raspandire; se gaseste in cafea, ceai, cacao, bauturi racoritoare (cola), ciocolata si chiar in unele medicamente.
Efecte - psihice: stimuleaza activitatea intelectuala, creste puterea de concentrare, in cantitati mari provoaca iritabilitate, anxietate.
Efecte - fizice: tremuraturi ale mainilor, scaderea apetitului, insomnii, tulburari gastrice, cresterea tensiunii arteriale, afectiuni ale inimii, afectiuni renale.
4. Sedativele - fac parte din categoria deprimantelor sistemului nervos central; majoritatea sunt folosite in scopuri terapeutice, pe baza de prescriptie medicala; se gasesc sub forma de capsule sau tablete (care se iau pe cale orala) sau se pot administra sub forma de injectii; produc dependenta, iar toleranta se instaleaza destul de repede.
Efecte psihice: calmare, senzatie de linistire, incetinirea gandirii, lipsa emotiilor si pierderea interesului fata de intamplarile si oamenii din jur, la doze mari apar tulburari psihice.
Efecte fizice: stari de somnolenta, dificultati in mers, lipsa de coordonare a miscarilor, vorbire greoaie, foarte periculoase in combinatie cu alcoolul, in doze mari pot provoca coma si chiar moartea.
5. Opiul - se extrage direct dintr-o anumita specie de mac; opiul brut se fumeaza in pipe, din el putandu-se extrage o serie de derivati, unii cu intrebuintare medicala (codeina, papaverina, morfina), iar altii nu (heroina).
6. Morfina - este un derivat al opiului, care se prezinta sub forma de pudra alba, solubila in apa, cu gust amar; se poate administra in scop terapeutic (oral, intramuscular, intravenos).
7. Heroina - este o pulbere de culoare variabila, de la galbui la maroniu, cu gust amar si miros slab de otet; puterea analgezica este de 3-5 ori mai mare decat a morfinei; se poate injecta, inhala sau fuma; injectiile amplifica efectele si sunt cele mai periculoase; este tot un derivat al opiului.
Efectele opiului si ale derivatilor sai
- Actioneaza asupra sistemului nervos central, reducand pragul sensibilitatii dureroase; induc un echilibru psihic aparent, anxietatea disparand o data cu durerile; de asemenea, provoaca o stare de euforie, de detasare de realitate si de inhibare a senzatiilor de foame si de sete.
a. Psihice: scaderea inteligentei si vointei; slabirea memo-riei; intreaga existenta este a-servita nevoii de a-si administra drogul; declinul intregii personalitati; anularea responsabilitatilor familiale si profesionale; scade-rea apetitului; scaderea libidou-lui.
b. Fizice: slab; palid; pupile mici, fixe; tremur usor al mainilor si pleoapelor; unghii casante, caderea parului; constipatie; varsaturi; respiratii rare, puls scazut.
8. Cannabis - cannabisul sau canepa indiana este cel mai raspandit drog dupa alcool, cafea si tutun; se obtine prin uscarea si tocarea frunzelor sau prin extragerea rasinei; se fumeaza sau se amesteca in mancare.
Efecte - in doze mici, efec-tele sunt asemanatoare celor produse de alcool, pe cand dozele mari au efecte halucinogene; nu induce dependenta fizica; dupa administrare, toxicomanul trece prin trei faze:
a. Excitatie: logoree, largirea spatiului, slabirea memoriei, dilatarea pupilelor, incalzirea pie-lii, accelerarea pulsului, creste-rea apetitului (in special pentru dulciuri), comportament impre-vizibil (uneori devine psihotiv, agresiv, delirant), lipsa de coordonare motorie si a simtului pericolului.
b. Extaz: repaus, beatitudine.
c. Somn. Consumul cronic favorizeaza aparitia bronsitelor, a infectiilor pulmonare, a cancerului laringian si pulmonar.
9. Cocaina - se prezinta sub doua forme: pudra sau crack.
a. Pudra are culoarea alb-cristalina si cu gust amar; se inhaleaza sau se injecteaza.
b. Crack, se obtine in urma unei prelucrari chimice rezultand pietricele albe care se fumeaza sau se inhaleaza in urma incalzirii in recipiente speciale.
Efecte - pentru o perioada scurta (15-20 minute) induce o stare de euforie, insotita de sentimente de mare putere fizica si de o crestere a capacitatii intelectuale; dupa aceasta perioada, apar si stari de depresie, astenie, anxietate; toleranta este rapida, doza trebuie repetata des; exista riscul distrugerii mucoasei nazale si chiar al perforarii septului nazal, pre-cum si al aparitiei accidentelor vasculare cerebrale si afectiunilor mentale.
- Psihice - euforie, logoree, exaltare, indrazneala, cresterea dorintelor sexuale, inhiba senzatiile de foame, sete, somn, durere, nervozitate, epuizare.
- Fizice - vasoconstrictie si anestezie locala, nas palid si rece, ochi injectati, lacrimosi, pupile dilatate, scaderea greutatii.
10. Amfetaminele - sunt droguri sintetice, folosite initial in tratamentul obezitatii, pentru ca inhiba senzatia de foame; se prezinta sub forma de tablete, capsule sau pudra; se inhaleaza, se inghit, se injecteaza sau se fumeaza.
Efecte psihice: stimuleaza functiile psihice, senzatie de forta, veselie, incredere in sine, anxietate, agitatie, iritabilitate; panica, sentiment de persecutie, delir, insomnie.
Efecte fizice: tremuraturi, cresterea tensiunii, palpitatii, accelerarea respiratiei, dilatarea pupilelor.
11. Ecstasy - se prezinta sub forma de capsule sau tablete diferit colorate si uneori sub forma de pulbere sau lichid; pastilele au imprimate pe ele diferite figuri - delfini, tauri, caini, elefan-ti, trifoi etc. - fiecare avand o anumita intensitate si producand o altfel de senzatie; se consuma pe cale orala.
Efecte psihice - efect calmant, inalta perceptie a sunetelor si culorilor, stare de beatitudine, oboseala, depresie, anxie-tate, panica, confuzie, paranoia.
Efecte fizice - greata, diaree, dureri musculare, tulburari de vedere, maxilarul de contracta, gura foarte uscata, sete puternica - unii consumatori au murit datorita consumului excesiv de lichide, intrucat Ecstasy retine apa in organism, ducand la "umflarea" celulelor; creierul este afectat in mod special, accelerarea batailor inimii, cresterea puternica a temperaturii corpului, blocaj renal.
12. LSD - este o substanta halucinogena care distorsionea-za perceptiile consumatorului; se prezinta sub forma de pul-bere alba, prelucrata in tablete sau capsule, sau se imprima pe hartie, cu desene si culori diferite, se consuma pe cale orala, produce dependenta psihica, iar toleranta se instaleaza rapid.
Efecte psihice: efectul principal este asa-numita "calatorie" (trip - engl.) sau transa si depinde de dispozitia persoanei, de anturajul si locul unde se afla; astfel, in unele cazuri, consu-matorul are senzatii foarte placute, perceptii extraordinare ale formelor si culorilor, ajungand la beatitudine si extaz, pe cand in altele apar tulburari neplacute care provoaca viziuni infricosatoare; urmarea este o stare de teama, anxietate si depresie.
Efecte fizice: hipertermie, tahicardie, tremuraturi, greturi.
13. Ciupercile magice - sunt ciuperci cu efect halucinogen; se consuma crude, proaspete sau uscate, in mancare, bauturi sau sub forma de infuzie; provoaca dependenta psihica, iar toleranta se instaleaza rapid.
Efecte psihice: stare de euforie, halucinatii, imagini defor-mate, intens colorate, teama, anxietate, psihoza.
Efecte fizice: tulburari de vedere, greata, varsaturi, dureri de stomac, hipertensiune arteriala, cel mai grav este atunci cand, din greseala, se culeg si se con-suma ciuperci otravitoare care provoaca intoxicatii mortale.
14. Solventii - sunt substante organice, de obicei hidrocarburi, care produc efecte similare alcoolului sau anestezicelor; cel mai raspandit mod de utilizare este inhalarea din pungi de plastic, flacoane sau alte recipiente; ex.: vopsele, lacuri, acetona, petrol, gaz de bricheta, cleiuri etc.
Efecte psihice - confuzie, pierderea autocontrolului, dorinta de a face lucruri "trasnite", uneori pot aparea halucinatii vizuale sau auditive.
Efecte fizice - senzatie de caldura, inrosirea fetei, tuse, stranuturi, sangerari ale mucoasei nazale, greturi, varsaturi, ameteli, somnolenta puternica, lipsa de coordonare a miscarilor, scaderi in greutate, decese prin stop cardiac sau sufocare.
Cum recunoastem o persoana care consuma droguri?
In functie de substanta utilizata, pot aparea urmatoarele semne caracteristice:
- schimbari de dispozitie psihica
- somnolenta, apatie, lipsa apetitului
- lipsa concentrarii, scaderea inteligentei
- pierderi de memorie
- halucinatii, delir
- lipsa interesului pentru scoala, prieteni, familie
- aparitia unor prieteni noi
- irascibilitate, agresivitate
- miros specific
- inhibarea sau dimpotriva stimularea dorintelor sexuale
- lipsa de coordonare motorie
- accese de tuse, stranut
- urme de intepaturi pe corp
- prezenta unor substante sau obiecte: capsule, tablete, prafuri, fiole, seringi etc.


Suport curs Facultatea Spiru Haret Bucuresti

vineri, iunie 17, 2011

Stii cand iti este bine?

De obicei sustinem ca ne simtim bine atunci cand nu avem nicio problema de sanatate, nu-i asa? Sau sustinem ca ne este bine si atunci cand avem o bucurie, o realizare, suntem fericiti, impliniti si totul merge "ca pe roate". O spunem de fiecare data cand experimentam una din cele enumerate mai sus si care, majoritatea dintre ele, sunt doar de moment sau trecatoare. Dar daca una nu se realizeaza, suntem dezamagiti? Suntem suparati? De cele mai multe ori, da. Implinirea pe mai multe paliere, ne aduce cu ea si bucuria realizarii si fericirea, dar ne mai aduce si satisfactia ca facem pasi buni in directia buna, iar acest lucru ne umple sufletul de multumire. Adeseori auzim oameni nefericiti, suparati si care nu stiu sa-si exprime nemultumirea decat spunand ca ceva nu merge, fara a spune ce anume nu merge. Foarte multi dintre noi ne lasam dusi de val, chiar daca acest val stim ca ne duce in larg si ne face sa ne ratacim. Multi se vor intoarce la mal sa-si calculeze sansele si pornesc in larg cu mult curaj si infruntarea acelei frici care-l tine pe loc si care pana atunci i-a eliminat orice sansa de realizare si satisfactie. Multi functioneaza pe principiul "sutului in fund" si atunci cand il primesc se trezesc direct pe piciorele lor si se vor umple de curaj si optimism, iar altii nici nu se clintesc, oricate "suturi ar primi", pentru ca sunt atat de ingraditi si pierduti in propria lor lipsa de incredere si stima de sine, incat pesimismul nu le da nicio sansa pentru a gasi vreo poarta de iesire. Nu pentru ca n-ar exista, insa ei nici nu o vad si raman agatati in propria lor frica si lipsiti de curaj, incat, cu siguranta se vor agata de altii sa mearga mai departe. Orizonturile noi, satisfactiile si realizarile sunt ale noastre, numai sa vrem sa intindem mana cu curaj, rabdare si multa incredere, pentru a putea merge mai departe si sa facem ceea ce ne place si tot ce ne aduce implinire si satisfactie. Si sanatate, totodata.
La fel de frecvent, multi dintre noi isi aleg o profesie doar pentru ca este banoasa (si poate asa este), insa golul insatisfactiei ca nu fac ceea ce le place este imens si va sapa atat de adanc incat nu are cum sa nu lase urme. Sa faci ceea ce-ti place este atat de inaltator si de multumitor, incat iti lasa impresia ca ai cucerit toata lumea, iar aceasta lume o fauresti tu. Gandurile pozitive si optimismul sunt fauritoare de lumi noi, constructive si fericite. Daca nu ati vazut "Puterea gandului", ar fi bine sa-l vizionati, este cel mai edificator film posibil si cel mai pozitiv. Nici nu se compara in cuvinte implinirea pe acest plan, prin comparatie cu a face ceva ce nu-ti aduce implinire, satisfactie si multumire.
Increderea in noi face minuni, iti da aripi sa zbori si poti realiza intr-un an ce nu ai realizat in zece si aduceti-va aminte de basmele citite in copilarie care face referire la "crestea intr-un an cat altii in zece" (am schimbat putin). Incercati sa aveti incredere, lasati de o parte absolut tot ce credeti ca va erodeaza increderea, eliminati persoanele care va tin pe loc si va ingradesc si aveti incredere in voi si mergeti mai departe. Nici nu stiti ca toata lumea este a voastra si va asteapta cu bratele deschise sa fiti fericiti! Fericiti prin propriile voastre forte. Am experimentat pe propria mea piele si va scriu din propria mea experienta de viata, eliminand ingradirea, negativismul, persoanele care nu ma sustineau si care incercau sa ma "negativeze" si care incercau sa-mi transmita numai neputinta si neincredere, chiar "luand" de la mine forta si energia. Se vorbeste foarte mult de "vampiri energetici", iar ei chiar exista si veti simti aceasta ori de cate ori sunteti in preajma unei persoane si va simtiti epuizati, obositi si lipsiti de vlaga. Ar fi bine sa va reincarcati bateriile proprii si sa ii lasati fara energie si ii veti vedea obositi, suparati, nervosi, brusc se vor simti bolnavi si vor incerca sa faca tot posibilul sa gaseasca alta "priza" unde sa se conecteze, pentru ca numai asa functioneaza ei. Aveti grija de voi!

Licenţa Creative Commons
"Stii cand iti este bine?" de Constanta Constantin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la constacon@gmail.com.

luni, iunie 13, 2011

Obezitatea si tulburarile de instinct alimentarObezitatea
Ce este obezitatea? 
Definită simplu printr-o boală cronică care se caracterizează prin acumularea excesivă de grăsime în corp, obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică prin consecinţele pe care le are asupra sănătăţii în dividului, costurile pe care le presupune şi valorile statistice alarmante pe care le înregistrează. Obezitatea reprezintă o problemă mondială, afectând în prezent sute de milioane de oameni de pe toate continentele.
Obezitatea este principalul factor al infarcturilor, al accidentelor vascular cerebrale, dar şi al diabetului. În ultimii ani, la nivel mondial, numărul persoanelor care suferă de obezitate s-a dublat. Potrivit unor estimari ale experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în 2010, mai mult de jumătate din populaţia occidentală va fi afectată de obezitate. Alarmante sunt cazurile de obezitate infantilă, cu proporţii dramatice în Statele Unite şi, mai nou, în Europa. Costurile alocate tratării acestei afecţiuni se ridică la peste 70 de miliarde de dolari anual în Statele Unite şi la aproximativ 50 de miliarde de euro în Uniunea Europeană.  Prevalenţa obezităţii în România este de peste 37% în cadrul populaţiei adulte.

Diagnosticul obezităţii.  
Obezitatea este prezentă atuci când se depăşeşte cu 20% greutatea standard din tabelele uzuale ale valorilor greutăţii în funcţie de înălţime. O altă măsură mai precisă a obezităţii este cantitatea de grăsime din corp sau indexul de masă corporal (body mass index - BMI) = indicele de masă corporal (IMC).
Se consideră obezitate atunci când indicele de masă corporală (IMC) este mai mare de 25. Indicele de masă corporală se calculează raportând greutatea corporală (în kg) la înălţime la pătrat (în metri), ca în formula de mai jos,unde:

IMC - este indicele de Masă Corporală
M - este greutatea corporală masurată în kilograme
H - este înălţimea măsurată în metri (daca ai un metru şi şaizeci de centimetri, valoarea lui H va fi 1,60
 • IMC = 25 -29,9 ( supraponderal)
 • IMC = 30 – 34,9 (obezitate grd I)
 • IMC = 35 – 39,9 ( obezitate grd II )
 • IMC = > 40 (obezitate grd III)
La cealaltă extremă, un IMC sub 18,5 indică subponderalitatea.

Tot printr-un simplu calcul matematic se poate stabili rapid dacă există riscul unei forme mai periculoase a obezităţii, şi anume obezitatea abdominală. Calculul se rezumă la raportarea dimensiunii taliei, exprimată în centimetri, la înalţime (masurată tot în centimetri). Dacă rezultatul acestui raport este mai mare de 0,5 putem vorbi de obezitate abdominală.

Forme de obezitate
Există descrise mai multe forme de obezitate:

Obezitatea androidă (hipertrofică) – apare mai frecvent la bărbaţi sub în fluenţa testosteronului şi corticoizilor care determină acumularea grăsimilor în partea superioară a corpului ("burtă mare") şi care apare prin hiperfagie şi polidipsie (mâncat şi băut mult). Se poate slăbi repede şi uşor.
Obezitatea ginoidă (hiperplazică) – Apare frecvent la femei datorită activităţii ovariene, hormonii estrogeni determinând depunerea grăsimii în partea inferioară a corpului (şolduri, coapse, gambe) Masa celulelor grase (adipocite) e mare fără să fie asociată cu hiperfagie (cantitatea de mâncare nu e crescută) dar există preferinţe pentru produse alimentare dulci. Această formă de obezitate este rezistentă la dietă şi există recidive.
Obezităţi circumstanţiale Apărute în urma schimbării stilului de viaţă (oprirea sportului, fumatului, căsătorie, schimbarea locului de muncă, pensionare, imobilizări prelungite etc) Este de obicei temporară.
Obezitatea paradoxală Descrisă la femei înainte de menstruaţie când se poate înregistra o creştere în greutate de 3-4 kg şi care dispare după aceea în câteva zile printr-o diureză crescută (urinare în cantităţi mari). O altă formă de obezitate paradoxală este înregistrată la persoanele cu labilitate emoţională crescută care se pot îngrăşa sub influenţa stresului şi 5-10 kg într-o lună.

Care sunt complicaţiile obezităţii?

Obezitatea are efecte adverse numeroase asupra sănătăţii asociindu-se cu o gamă largă de boli. Prognosticul reducerii greutăţii este nefavorabil. Dintre 100 de obezi, după regimul alimentar: 5-10% nu slăbesc, 30% renunţă pe parcurs, 55% ating greutatea dorită dar după 1-7 ani 33% dintre aceştia se îngraşă şi mai mult iar 22% se îngraşă cu câteva kilograme făcând eforturi mari să-şi păstreze greutatea, 3-6% slăbesc şi se menţin printr-o dietă atentă, mai puţin de 3 % rămân slabi şi reuşesc să se menţină fără nici un efort.
 • boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, în farct miocardic, hemoragie cerebrală, etc.),
 • cancer (risc crescut de cancer uterin, sân, col uterin, ovar, vezică şi căi biliare – la femei şi risc crescut de cancer de colon, rect şi prostată la bărbaţi)
 • diabet zaharat,
 • hiperlipidemie (colesterol şi trigliceride crescute)
 • boli digestive (litiază biliară, constipaţie)
 • steatoză hepatică
 • boli articulare (osteoartrită a genunchilor, pinteni osoşi calcaneeni, osteoartroza coloanei vertebrale)
 • varice, stază venoasă
 • tulburări menstruale
 • reducerea libidoului şi dinamicii sexuale,
 • tulburări respiratorii (dispnee, sdr. Pickwik, apnee nocturnă obstructivă)
 • guta,
 • scăderea capacitatăţii de efort fizic
 • obezitatea scade în general calitatea vieţii.
 • statistic, mortalitatea este mult mai mare în rândul persoanelor care suferă de obezitate decat la populaţia cu greutate corporală normală.
Obezitatea la copil şi adolescent
Obezitatea copilului este o realitate curentă căreia societatea trebuie să-i acorde atenţia cuvenită. Dincolo de variaţiile largi ale diferitelor statistici în ceea ce priveşte în cidenţa şi prevalenţa acestei patologii, toate sunt, de fapt, în acord asupra creşterii frecvenţei obezităţii copilului, aceasta fiind considerată astăzi cea mai frecventă tulburare de nutriţie la copii şi adolescenţi în ţările dezvoltate.
În contextul general al tendinţei mondiale de creştere a frecvenţei obezităţii, obezitatea copilului a dobândit, în ultimii ani, un interes tot mai larg, reprezentând tema de cercetare a unor studii epidemiologice extinse, derulate în mai multe state. În urma prelucrării datelor din 79 de ţări, experţii estimează că în lume există în prezent aproximativ 22 de milioane de copii obezi, cu vârsta mai mică de 5 ani. Conform datelor, la sfârşitul mileniului, 32% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani erau supraponderali, iar 14% din copiii cu vârsta între 6-11 ani şi 11% din cei cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani erau obezi. Programul Naţional de Supraveghere a Stării de Sănătate din Anglia a relevat că frecvenţa supraponderalităţii la copil a crescut în ultimele decenii de la 7,3% la 15%; frecvenţa obezităţii este estimată în prezent la 5%. În Canada, în perioada 1970-1990 s-a înregistrat o creştere a frecvenţei obezităţii copilului şi adolescentului cu 43%. Aceeaşi tendinţă se remarcă şi în ţările asiatice. România raporta o creştere a obezităţii copilului de 8%.
Obezitatea poate apărea la orice vârstă, în orice moment al copilăriei sau al vieţii adulte, dar de mare importanţă este faptul că o mare proporţie a copiilor supraponderali şi obezi devin adulţi obezi. Apariţia bolii pare să fie influenţată de o serie de factori ce intervin pe parcursul vieţii, în etape diferite ale evoluţiei cronologice dar care de cele mai multe ori se întrepătrund. Perioada de preşcolar şi şcolar mic (3-10 ani) este deosebit de importantă pentru predicţia obezităţii viitoare. Aproximativ 50% din totalul preşcolarilor supraponderali vor deveni adulţi supraponderali iar riscul de a deveni adulţi obezi este de două ori mai mare pentru copiii supraponderali, comparativ cu copiii normoponderali. Acest risc este de 3 până la 10 ori mai crescut în cazul copiilor obezi, comparativ cu normoponderalii. Creşterea treptată şi exagerată a greutăţii corporale între vârsta de 3 şi 10 ani determină o obezitate progresivă, severă şi persistentă, datorită creşterii numărului de celule adipoase. Greutatea la vârsta adolescenţei este un alt factor predictiv al greutăţii adultului. Adolescenţii obezi au un risc global de 5-20 ori mai mare de a deveni adulţi obezi şi de a muri precoce, prin boli cardio-vasculare.
Majoritatea studiilor efectuate până acum în ceea ce priveşte în fluenţa obezităţii la copil şi adolescent au rezultate ce converg către aceeaşi concluzie: obezitatea apărută în copilărie şi menţinută la vârsta adultă este mai greu de tratat decât cea apărută la maturitate. Dacă avem în vedere numeroasele complicaţii asociate obezităţii, precum şi comorbidităţile, unele dintre ele cu prognostic vital, putem înţelege impactul major al acestei patologii apărute la vârste fragede asupra în dividului, colectivitaţii şi nu în ultimul rând, asupra societăţii în general.
Greşelile alimentare reprezintă cert una dintre principalele cauze ale acestei explozii de supraponderalitate şi obezitate la copil şi adolescent, alături de reducerea gradului activităţii fizice zilnice. Este binecunoscut rolul nefast jucat de alimentaţia hipercalorică, hiperlipidică, bogată în lipide trans şi glucide simple asupra stării de sănătate a populaţiei. În ultima perioadă, piaţa alimentară de desfacere a fost invadată de aşa numitele produse fast-food, a căror principală caracteristică este densitatea calorică mare în cantităţi reduse de aliment, cu o valoare nutriţională redusă. Sunt produse bogate în grăsimi, zahăr şi sare şi sărace în fibre alimentare, vitamine şi minerale şi care consumate zilnic au urmări dezastruase pentru sănătatea copilului. Ca urmare, deşi din punct de vedere senzorial, de cele mai multe ori aceste produse alimentare sunt mult mai atractive, atât în ceea ce priveşte gustul, mirosul, cât şi aspectul exterior şi reprezintă şi "o modă" printre cei tineri, ele nu oferă principiile alimentare în cantităţile şi în proporţiile recomandate pentru o creştere şi dezvoltare normale, având chiar efecte negative la nivelul economiei organismului. Astfel, surplusul energetic va fi depozitat sub formă de ţesut adipos, cu toate consecinţele acestuia, atât în perioada copilăriei şi adolescenţei, cât şi mai târziu, în perioada adultă. În perioada adolescenţei, prezenţa obezităţii determină un risc crescut al depresiei sau al tulburărilor de comportament alimentar precum anorexia sau mâncatul compulsiv, în special datorită preocupărilor tot mai frecvente asupra greutăţii corporale şi a idealului cultural promovat, de a fi slab. Obezitatea apărută încă de la vârsta adolescenţei afectează statutul socio-economic al persoanei la vârsta adultă.

Factori etiologici ai obezităţii
Etiologia obezităţii este una plurifactorială. Sunt implicaţi deopotrivă factori biologici, genetici, socio-economici, psihologici şi psihodinamici. În încercarea de a-i sistematiza schema de mai jos oferă o viziune de ansamblu asupra cauzelor obezităţii.
Una dintre teoriile biologice spune că, după consumul de alimente, ar putea exista o perturbare a semnalului metabolic către receptorii hipotalamici, astfel încât senzaţia de foame persistă, persoana continuând să mânânce pentru că nu a ajuns la sezaţia de saţietate. O altă teorie afirmă că leptina, un hormon produs de adipocite acţionează ca un termostat al grăsimii, fiind şi responsabil pentru apetitul fiecărui individ: cu cât avem mai multe adipocite, cu atât vom avea şi o poftă mai mare de mâncare.
Sexul. Femeile au de două ori mai multe adipocite decât bărbaţii, cu o distribuţie diferită de aceştia. De asemenea, muşchii ard cu 10-20% mai multe calorii decât grăsimea. Sistemul muscular al bărbaţilor este mai dezvoltat, de aceea aceştia se îngraşă mai greu. Cu vârsta metabolismul se încetineşte, masa musculară scade şi activitatea fizică este mai redusă. În condiţiile unui aport caloric egal cu cel dinainte, există tendinţa luării în greutate. În ceea ce priveşte factorii genetici, în jur de 80% din pacienţii care sunt obezi, au un istoric familial de obezitate. Atunci când ambii părinţi sunt obezi, şansa copilului de a fi supraponderal la rândul lui este de 90%. În cazul în care unul dintre părinţi este obez, şansa este de 40%. Există câteva sindroame de hiperfagie hipotalamică congenitală, cum ar fi, de exemplu, sindromul Prader Willi, în care copilul dezvoltă obezitate severă, hipogonadism (dezvoltarea alterată a organelor sexuale şi a funcţiei sexuale) şi un anumit grad de retardare mentală. Cultura în care ne naştem cuprinde şi obiceiurile alimentare, modul în care gătim şi mâncăm. În ziua de azi, obiceiurile alimentare promovate sunt cele ale hranei de tip fast-food, dulciurile rafinate sunt oferite ca recompensă copilului mic iar adolescenţii ies des la pizza, shaorma sau forneti după şcoală. Inactivitatea fizică – sedentarismul a devenit un modus vivendi pentru mulţi tineri care îşi petrec timpul liber la televizor sau în faţa calculatorului. Problemele medicale hormonale precum hipotiroidismul sau Boala Cushing sunt responsabile pentru mai puţin de 2% din cazurile de obezitate. În ceea ce priveşte factorii psihologici, se ştie că stresul produce hiperfagie fără însă să existe o asociere clară dintre o anumită boală psihică şi obezitate. Din punct de vedere psihodinamic, nevoile intense de dependenţă induc mâncatul exagerat ca o compensare. Pentru unele persoane care nu s-au simţit ocrotite în perioada copilăriei, alimentele sunt echivalentul simbolic al afecţiunii şi gratifică nevoile generale. În pubertate şi adolescenţă, obezitatea poate fi expresia evitării sexualităţii. Unele medicamente psihotrope sunt cunoscute pentru faptul că produc îngrăşare exagerată.

Cum tratăm obezitatea?
Primul pas esenţial în tratamentul persoanelor cu obezitate apărută la adult este abordarea fără a judeca pacientul, identificarea patogenezei multifactoriale, şi decizia critică dacă pacientul necesită scădere în greutate sub orice formă sau necesită un program de exerciţii fizice care să determine o scădere mai usoară în greutate. În cazul în care greutatea în exces nu determină sau nu agravează diabetul zaharat, hiperlipidemia (creşterea grăsimilor în sange) sau hipertensiunea arteriala, nu se ştie cert dacă pacienţii cu obezitate uşoara-moderată necesita scaderea în greutate. Unele studii au demonstrat că ciclurile repetate de scădere şi apoi de creştere în greutate pot favoriza bolile cardiovasculare mai mult decât rămânerea la greutatea crescută moderat, dar stabilă. Singurele metode de a trata eficient şi sigur, pe termen lung, obezitatea uşoară-moderată sunt cele în care se combină schimbarea regimului alimentar într-unul cu mai puţine calorii şi exerciţiile fizice.

Tratamentul obezităţii se poate face prin:

Dietă: cea mai bună metodă a obezităţii rămâne o dietă echilibrată (1100-1200 calorii) suplimentată cu vitamine, fier, magneziu, acid folic şi vitamina B6. Sunt periculoase curele drastice de slăbire sau postul total, existând riscul de natriureză, hipotensiune ortostatică, perturbarea balanţei azotului în organism. Mesele frecvente (dar aceeaşi cantitate de alimente) determină o micşorare semnificativă a procentului de calorii transformat în grăsime)
 1. Exerciţiu fizic creşte densitatea corporală şi duce la scăderea adipozităţii. În mod paradoxal, la persoanele anterior sedentare, creşterea activităţii fizice poate duce la descreşterea aportului alimentar.
 2. Farmacoterapia În tratamentul obezităţii se folosesc diferite medicamente (orlistat, sibutramină, fentermină, dietilpropion, mazindol, fenilpropanolamină, etc) care acţionează fie prin inhibiţia lipazei care descreşte absorbţia grăsimilor cu până la 30%, fie prin creşterea metabolismului, prin inhibarea apetitului sau prin inhibarea recaptării de serotonină şi noradrenalină. Tratamentele cu medicamente care suprimă apetitul alimentar, fie prescrise de medic, fie luate fără reţetă medicală (cele mai multe conţin cafeină sau fenilpropolamină), sunt urmate de creştere în greutate. În plus, multe dintre componentele acestor medicamente pot cauza complicaţii medicale şi psihiatrice semnificative. Similar, preparatele pe bază de hormoni tiroidieni nu au eficienţă pe termen lung, dar au riscuri substanţiale, în special în cazul pacienţilor cu boli cardiace.
 3. Tratamentul chirurgical. Chirurgia gastrică prin reducerea dimensiunilor stomacului cu ajutorul unor inele - gastroplastie, înlocuieşte procedurile de bypass gastric practicate până acum, care ducea la complicaţii în 50% din cazuri.
 4. Psihoterapia Terapia comportamentală este metoda psihoterapeutică cu cele mai bune rezultate. Şi elementele cognitive sunt utile în măsura în care pacienţii sunt învăţaţi să recunoscă situaţiile care îi determină să mănânce prea mult şi se încearcă dezvoltarea altor paternuri (modele) de comportament alimentar. Terapia cognitiv-comportamentală durează de obicei minim 1-2 ani cu 1 şedinţă săptămânală, succesul tratamentului fiind în proporţie de 40%. Terapia orientată pe conştientizare nu s-a dovedit a fi utilă. Terapia de grup ajută la menţinerea motivaţiei, se învaţă măsuri generale de psihoeducaţie şi măsuri nutriţionale specifice, se învaţă gestionarea eficientă a stresului.
Preluare email

joi, iunie 09, 2011

Cauzele spirituale ale bolilorP.S. Postarea de astazi nu-mi apartine ca si compozitie, am primit-o de mult si a fost in pastrare, undeva prin documentele mele. Fiindca m-am gandit ca este interesanta si s-ar putea sa va starneasca curiozitatea si interesul, am dorit s-o impartasesc cu voi, chiar daca va va lua ceva timp s-o parcurgeti, insa merita tot efortul si tot timpul, sper.
Lectura placuta!

Serghei Nikolaevici Lazarev, un cunoscut bioenergetician rus, a facut o descoperire care ar putea revolutiona intreaga conceptie contemporana asupra diagnosticarii si tratarii bolilor.

Iata care sunt, in viziunea lui S.N. Lazarev, cauzele care duc la aparitia bolilor:

Prima cauza:

Multe procese care au loc acum in viata sunt indreptate spre eliminarea blocajelor dintre constiinta si subconstientul omului. Tot ce patrunde in subconstient constituie un ghid al actiunilor si incepe sa functioneze activ.

Daca cu 100-150 de ani in urma absolutul subconstientului era in principal apanajul artei, filozofiei, al catorva scoli ezoterice, in prezent acestui proces i s-a raliat medicina.

Logica constiintei umane este orientata catre supravietuirea corpului fizic. Logica subconstientului, catre pastrarea si dezvoltarea structurilor spirituale. De aceea incercarile de substituire mecanica a acestora in cele mai multe cazuri duc la disparitia uneia din aceste doua componente.

Acum subconstientul omului asimileaza murdaria energetica cu o viteza neinchipuita si nu doar pentru ca unii incearca sa patrunda in el, ci si pentru a ti se bloca subconstientul.

Sentimentele si trairile negative care patrund in subconstient, nu mai pot fi controlate de om si intrucat sanatatea fizica este strans legata de subconstient, apar niste dependente complicate si niste urmari grave.

Cercetarea structurilor karmice demonstreaza, in mod elocvent, la nivelul energetic, porunca biblica: "Respecta pe tatal tau si pe mama ta ca sa se prelungeasca zilele tale pe Pamant…"

Raporturile fata de mama si tata trebuie sa fie intotdeauna cele respectate. Codul legilor si regulilor care a existat in societate in toate veacurile proteja impotriva destramarii celor mai fine structuri ale campurilor oamenilor. Acum toate acestea sunt pierdute.

Relatiile dintre oameni sunt determinate de niste coduri ale campurilor lor. Campul fiecarui om contine cate un set de programe care determina interrelatiile sale cu lumea si cu oamenii. Sentimentele de dragoste, ura, suparare pe care le nutresc cei din jur fata de om corespund cu strictete de ceea ce-i sadit in karma acestuia. De aceea exista oamenii care sunt in permanenta jigniti, care sufera traumatisme, care sunt invidiati, etc. In campul omului sunt continute programe informationale ale atitudinilor fata de el si programe ale atitudinii acestuia fata de alti oameni. Cand impotriva noastra se intreprinde ceva neplacut, nu e bine sa raspundem in acelasi fel. Ne putem opune doar la nivel fizic, insa la nivelul campului si la nivelul spiritual trebuie sa ne pastram intotdeauna o atitudine de smerenie, de blandete, sa manifestam iubire fata de oameni si sa tinem minte ca orice neplacere este cauzata de imperfectiunea noastra. Acest lucru ne curata karma, ne fereste de boli, ne amelioreaza destinul si sanatatea copiilor.

Irascibilitatea in raporturile cu oamenii, rautatea constituie o tentativa de atac bioenergetic nu numai asupra unui individ ci si asupra Universului, provocand deformatii ale structurii campului. "Rugati-va pentru cei ce va blesteama si binecuvantati-i pe cei care va urasc…". Aceasta e cea mai puternica aparare impotriva nenorocirilor, bolilor si a ceea ce numim "deochi".

Foarte multe boli sunt puse in legatura cu faptul ca oamenii nu stiu cat e de periculos ca in perioadele de puternic avant sufletesc, cand sunt indragostiti, de exemplu, iar nivelul energetic al omului creste brusc, sa emane ganduri si stari emotionale negative.

Enurezisul nu e o boala, ci primul semnal al unor puternice nereguli ale structurilor spirituale ale copilului. Este o bomba cu explozie intarziata, care nu e obligatoriu sa se manifeste sub forma de boala la copil ci poate aparea si sub forma de soarta nefericita a copilului sau de structuri emotionale si psihice deformate.

De aceea, orice sentiment al jignirii care a intrat la o mare adancime sau de care omul nu se poate debarasa timp indelungat reprezinta un mare pericol. Oamenii au incercat, in mod intuitiv, sa dezamorseze aceasta bomba, sa scape de sentimentul de suparare. Modalitatile au fost plansul, spartul veselei, injuraturile etc. Atunci cand insa supararea este tinuta timp indelungat ea devine de cateva ori mai periculoasa si loveste nu doar in cel care o tine dar si in copii lui. Oamenii sanatosi nu-si permit sa tina suparari. In iudaism si crestinism exista Duminica Iertarii, cand omul cere iertare pentru toate ofensele si nedreptatile pe care le-a savarsit cu voie sau fara de voie. Daca acest lucru se face cu sinceritate, atunci intra in functiune mecanismul caintei si are loc autopurificarea in subconstient.

Din pacate, sensul caintei este inteles intr-un mod gresit in prezent. Cainta, inainte de toate, nu este un sir de remuscari sterile. A te cai inseamna a-ti indrepta toate fortele asupra propriei schimbari si niciodata sa nu-ti mai repeti greselile. In timpul caintei are loc ruperea lantului de cauze si efecte in care o fapta trage dupa sine pe urmatoarea. In iudaism, cel care se caieste sau in crestinism talharul rastignit pe cruce care se pocaieste se pot ridica mai sus decat un sfant pentru ca ei au nevoie de eforturi de zeci de ori mai mari decat un om cu karma curata pentru a trai intreaga viata in sanctitate.

Rudele noastre si chiar animalele domestice depind de noi, iar daca incalcam legile eticii, acestia pot fi pedepsiti impreuna cu noi.

Constiinta omului e ca o mica rotita ce poate fi rotita prin eforturi nu prea mari inainte si inapoi. Subconstientul e ca o roata imensa si grea care este greu de pornit, dar si mai greu de oprit. Stramosii nostri urneau roata subconstientului prin aspiratia catre Dumnezeu, prin iubire si facere de bine. In ultimii 300 de ani noi traim din inertia acestei miscari, fara sa depunem eforturi pentru a o mentine. De aceea acum ne poate ajuta numai aspiratia constienta si neintrerupta catre armonia lumii, catre Dumnezeu. Rezervele karmei omenirii sunt epuizate si doar aspiratiile personale ale fiecarui om vor determina gradul sau de protectie impotriva nenorocirilor.

A doua cauza:

Exista un mare pacat pe care il poate comite un om in viata: sa ucida iubirea, pentru ca, inaine de a ucide un om trebuie sa ucizi in tine iubirea fata de acel om. Uciderea sentimentului de iubire reprezinta terenul pe care prolifereaza multe crime si nenorociri.

Boala poate indeplini diferite functii. Prima este cea de avertizare. A doua este cea de oprire a activitatii care impiedica dezvoltarea normala a omului, iar a treia cea de eliminare a mecanismelor care permit raspandirea informatiei negative. Nu trebuie sa uitam ca suntem celulele unui singur organism imens care se cheama omenire care, la randul lui este o parte a unui sistem unitar, Universul.

In luna a cincea, copilul este intr-o comuniune absoluta cu Dumnezeu si cu Universul. Deoarece pentru o viata normala omul trebuie sa intre periodic in contact cu Universul, el se foloseste pentru aceasta de amintirile din luna a cincea, codate in campul sau. Daca mama sau tata s-au dezis in acest timp de copil iar in timpul unui scandal intre soti acest lucru se poate intampla si la nivelul subconstientului, in mod automat copilul mosteneste nu numai programul propriilor parinti dar si al Universului. Celula poarta programul de distrugere a organismului. Organismul reactioneaza in mod corespunzator. Blocarea acestui program este posibila numai prin aspiratia catre Dumnezeu si printr-o mare iubire. Daca omul nu face acest lucru disparitia familiei este inevitabila.

Copiii au acum capacitati bioenergetice de zeci de ori mai mari decat copii stramosilor nostri. Insa noi acordam prea putina atentie dezvoltarii lor spirituale concentrandu-ne mai ales in directia orientarii lor profesionale, asupra bunastarii materiale viitoare a urmasilor nostri. Pana la nastere, fatul interactioneaza puternic cu lumea inconjuratoare. Asupra structurii spirituale si a starii lui fizice exercita o puternica influenta structura spirituala si comportamentul etic al mamei. In luna a cincea, fatul, daca este in comuniune cu Dumnezeu primeste de la El o suma de calitati. In lunile 3 si 4 femeia trece niste incercari. Acestea pot lua cele mai neasteptate forme si de modul in care acestea sunt trecute depinde caracterul si viata viitorului copil. Orientarea catre valorile spirituale sa fie mai puternice decat toate celelalte tendinte.

Principala informatie ereditara se transmite nu numai prin intermediul campului. Mama este indisolubil legata prin camp de copilul ei si de aceea trairile emotionale ale mamei se rasfrang asupra copilului. Daca este vorba de ura, de separare de omul iubit, acest lucru va insemna o adevarata catastrofa pentru el. Structura negativa a campului femeii determina multe din viitoarele nenorociri ale copilului.

Soarta si caracterul viitorului copil se formeaza in campul infoenergetic al parintilor inca inainte de conceptie. In momentul conceptiei, ele deja exista si-i determina viitorul. De aceea, daca parintii au dubii daca sa dea sau nu nastere copilului, are loc un atac asupra acestor structuri, deformarea lor sau chiar distrugerea lor partiala. Extrem de negativ se repercuteaza asupra structurilor campului viitorului copil planificarea brutala a sexului acestuia, dorinta unuia dintre parinti de a avea numai baiat sau numai fata. Chiar si numai simpla indoiala asupra dorintei de a avea un copil, nemaivorbind de tentativa de a scapa de el, constituie o demolare a destinului sau, a fericirii si sanatatii sale, a structurilor de comunicare si solidaritate cu oamenii.

Este foarte important ca in timpul bolii copilului sa cream conditii pentru insanatosirea lui corecta. Parintii trebuie sa se gandeasca inainte de toate la spiritul copilului si abia dupa aceea la trupul sau. Din acest motiv indoparea copilului cu medicamente si mancare nu poate decat sa-i faca un rau. Cu iubirea poti vindeca dar cu atasamentul poti doar sa faci rau. De aceea in timpul bolii copilului foarte multe depind de comportamentul, de etica si chiar de regimul alimentar al parintilor. Renuntarea la carne, alcool, delicatese, supraalimentarea sunt chiar mai importante pentru parinti decat pentru copii. Orice suparari si reprosuri ale parintilor, unul fata de celalalt cat si fata de lumea din jur, trebuie eliminate. Starea sufleteasca a parintilor este starea sufletului si trupului copilului. Pentru a-l pazi pe copil de boli si necazuri parintii trebuie sa inteleaga lucrul cel mai important: copilul trebuie sa fie sanatos sufleteste.

Lipsa dorintei de a invata apare la copil foarte simplu. In timpul sarcinii mama se debaraseaza de sentimentele fata de sot, de copii sau fata de lumea din jur. Aceasta duce la formarea unui program de renegare a campului informational al Universului care blocheaza capacitatile copilului de a lucra cu informatia. Copilului ii vine greu sa invete si el refuza sa faca acest lucru. O mama iubitoare care nu-si permite si nu permite nimanui sa se indoiasca de sentimentul de dragoste si de comuniune cu Divinitatea, va da nastere unor copii talentati.

Numele dat copilului se intipareste in campul sau bioenergetic si depinde de karma aceluia al carui nume il poarta. Inainte copiilor li se dadeau nume de sfinti – si nu era deloc intamplator. Karma sacrosanta, pura, a sfantului se unea cu cea a copilului protejandu-l si actionand in favoarea lui. Dandu-i copilului numele unei rude, riscam, deoarece greselile si viciile sale va trebui sa le ispaseasca cel care i-a luat, odata cu numele si o parte din karma, copilul. De aceea, dandu-i copilului numele unui muritor, este necesara blocarea partii negative a karmei, rugandu-ne la Dumnezeu in gand ca in numele copilului sa intre numai ceea ce este luminos, ce aspira spre dragoste, comuniune, noblete, spre Dumnezeu, in numele acelui om in cinstea caruia ne botezam copilul.

Multe femei stiu ca sanatatea li se amelioreaza dupa nasterea copiilor. Iubirea pe care o nutreste mama pentru copil ii innobileaza structurile campului ei ameliorandu-i starea fizica. Dar mai este o cauza pe care oamenii n-o banuiesc. Mama transfera bolile sale copilului, adica tulburarile sanatatii prin care mama isi ispasesete propria karma, trec in campul copilului iar acesta incepe sa fie bolnav. Karma se imparte intre copil si mama. Cum se recunosc deformarile din campul copilului? Copii sufera de alergii, fac des pneumonii, au probleme cu rinichii.

Nu-i promiteti niciodata copilului ca-i veti cumpara delicatese sau jucarii. Copilul trebuie sa se gandesca la satisfactii spirituale. Promiteti-i ca-l veti duce la teatru, la muzeu. Omul viseaza la nivelul unor structuri foarte fine ale campului iar penetrarea in acele zone a ceea ce este material, pamantesc, coboara incredibil de jos omul. Faceti-i cadouri cand nu se asteapta. Mama care promite copilului diferite lucruri materiale, in schimbul unor rezultate la invatatura sau a cuminteniei face din el un sclav al carui stapan va fi lucrul promis. In acest mod ea, fara sa vrea, creeaza un program de nimicire a tot ceea ce e sfant in favoarea unor avantaje materiale. Aceasta a fost si principala cauza a disparitiei civilizatiilor precedente.

Omul care iubeste, nutreste asemenea sentimente incat uciderea lor, in altcineva sau in el, reprezinta o crima imensa. Daca ne luam dupa logica obisnuita, sterilitatea poate fi eliminata prin interventie chirurgicala. Insa distrugand iubirea, sentimentul contactului cu Universul, femeia care ucide iubirea in barbatul care o iubeste distruge structurile spirituale fine atat ale ei cat si ale barbatului. Copilul nascut in astfel de conditii poate avea niste structuri deformate ale spiritului. Organismul feminin blocheaza aceasta posibilitate, refuza sa conceapa un copil care sa fie grav bolnav, sa moara sau sa faca rau altora. Noi consideram in mod obisnuit ca aceasta este o boala si ne luptam cu noi insine, cu propriul organism care incearca sa ne salveze familia de la pieire. "Boala nu te lasa sa pacatuiesti" se spune in Biblie.

Cauza miopiei o constituie deformarea structurilor campului la nivelul capului determinate de sentimentul de ura din structurile stabile ale campului uman. Aceste structuri nu dispar dupa interventia chirurgicala de indepartare a miopiei, ci continua actiunile distructive la nivelul campului, se transfera asupra acestor organe sau asupra paramentrilor spirituali ai omului.

Barbatul si femeia care se iubesc isi imbunatatesc karma, se vindeca pe ei si copii lor.

A treia cauza:

In viata de zi cu zi ne permitem adeseori sa-i vorbim de rau pe altii, pe noi, sa ne plangem de soarta. Se dovedeste ca acest obicei are ca urmare distrugerea… dintilor. Cele mai periculoase sunt vorbele rele la adresa parintilor, rudelor, urarea raului oamenilor apropiati. Cauza paradontozei o reprezinta barfirea tatalui, suprasolicitarea karmei si alimentatia incorecta. Echilibrarea emotionala si coborarea agresivitatii subconstiente sunt facilitate de utilizarea regulata, in alimentatie, a verdeturilor.

Prin ce sunt periculoase vorbele si gandurile rele? Cand ne gandim la cineva se creeaza o punte energetica intre noi si cel la care ne gandim. Are loc un schimb de informatie si de energie. De aceea orice gand rau reprezinta un atac energetic care poate aduce prejudicii. Chiar si pactul interior cu omul care barfeste poate fi periculos. Barfa, gandurile urate despre oameni reprezinta un traumatism aplicat omului impotriva acestuia sunt indreptate si in acelati timp, distrugerea propriilor structuri karmice. In prezent energetica Pamantului este de asa natura incat si gandurile rauvoitoare despre un om sunt suficiente pentru a-i produce un rau.

Ne atacam si ne omoram unul pe altul in mod sistematic de multe ori fara sa ne dam seama de asta. Are loc un proces sub forma de avalansa al autodistugerii fara ca nici macar sa fie necesara conectarea unor trairi negative. Este suficient potentialul negativ acumulat pana in prezent de omenire. De aceea acum nu e suficient sa fii bun si sa nu faci rau nimanui. Subconstientul nostru e intr-atat de deformat, incat nici suportarea raului nu e o conditie suficienta pentru pastrarea integritatii sufletului si a trupului. In situatia actuala, principala conditie pentru supravietuire o constituie eforturile constiente indreptate spre schimbarea propriei persoane. Nu e suficeint sa fii bun, trebuie sa fii activ de bun. Orice om bun sau normal are sansa de a pieri. "Iubiti-va dusmanii" este un apel la esenta spirituala a omului de a nu reactiona printr-o lovitura la un atac energetic.

Omul care-si incepe ziua cu rugaciunea: "Doamne, da rudelor si cunoscutilor mei sanatate, iar mie rabdare", se va asigura impotriva multor pacate.

Aprecierea negativa a cuiva produce o puternica scadere a energiei. Daca omul barfeste pe cineva, el ii produce un traumatism persoanei respective, propriului camp si pierderea energiei. "Nu judecati, ca sa nu fiti judecati – caci cu ce masura masurati, cu aceea vi se va masura".

Traumatismul produs de vorbele urate se poate manifesta nu neaparat la nivelul fizic si nu neaparat brusc. Poate incepe destramarea structurilor spirituale iar cand apar nenorocirile, bolile rudelor sau copiilor, omul abia daca isi mai aduce aminte de vorbele spuse si nu-si va da seama ca pricina nenorocirilor a fost barfa.

Care este numitorul comun al persoanelor longevive? Alimentatia este diversa, comportamentul de asemenea. Singurul lucru comun tuturor este bunatatea sufleteasca. Murim devreme, pentru ca in permanenta ne ruinam sufletul si trupul. Japonezii sunt poporul cel mai longeviv, dar si cel mai politicos din lume.

Cele mai periculoase vorbe sunt vorbele rele impotriva omului iubit. Gradul de comuniune la nivelul campului poate fi diferit intre cei ce se iubesc, el atinge cele mai inalte cote. Sentimentul de iubire il inalta pe om, nivelul energetic al indragostitului este foarte inalt si de aceea orice influentare negativa a acestuia devine extrem de periculoasa.

Cand compatimiti pe cineva, nu sunteti de acord cu boala lui, cu nenorocirea lui, va ganditi doar la consecinte, uitand de cauzele aparitiei acestora si, prin aceasta, favorizati destramarea spiritului.

A patra cauza:

Vampirismul energetic este o ocupatie nu tocmai inofensiva. Influentarea oamenilor la un asemenea nivel al campului este cu mult mai dificila decat ne putem inchipui. Vampirismul inseamna nu doar furtul unei anumite cantitati de energie, incalcarea invelisului campului si crearea conditiilor pentru pierderile ulterioare de energie dar si prejudicierea structurii fine a campului care poate duce la deformarea liniilor karmice ale destinului, sanatatii, psihicului.
Dupa un furt masiv de energie apar devieri psihice. Omului care incepe sa se foloseasca de energia altuia i se inchid canalele de comunicare cu Universul, iar el este nevoit sa ia din ce in ce mai multa energie. Astfel pot aparea boli grave si chiar moartea. Inceputul acestui proces sta in egoismul exacerbat manifestat in ganduri, emotii sau fapte, in neintelegerea unitatii lumii. Aceasta blocheaza canalele de legatura cu cosmosul si provoaca o cadere energetica. Acest proces e greu de oprit. El condamna copiii "vampirului" la niste boli grave, intrucat acestia se nasc cu canalele de legatura cu Universul inchise si atunci fie ca sunt supusi vampirismului, fie ei insisi vor deveni vampiri si vor continua distrugerea propriului suflet.

Cum procedeaza oamenii care au nevoie de energie? Ei infurie, chinuie victima, cauta diferite mijloace de a subjuga omul pentru ca a lua de la unul egal tie e complicat. E mai usor sa iei de la acela pe care l-ai subjugat.

De ce devine omul sadic? Parintii sai au renegat comuniunea cu lumea, au renegat inaltele sentimente ceea ce a dus la inchiderea completa a canalelor care-i unea cu Universul. A inceput degradarea si destramarea structurilor campului. Energia nu putea fi procurata din alta parte decat de la oameni. Daca este vorba de un copil, acesta incepe sa-si irite mama, s-o necajeasca. Ea incepe sa tipe in permanenta, se infurie si ii cedeaza energie. Copilul isi bate joc de colegii de joaca, ii jigneste, chinuie animalele, rade si isi bate joc de cei varstnici in scopul obtinerii energiei. Prin urmare, provocarea de chinuri fizice si spirituale unui alt om este una din formele de vampirism.

Putini cunosc cat de grava e pedeapsa pentru vampirism si cat de putine sunt sansele de a iesi din aceasta situatie. Unul din mijloacele spirituale de aparare impotriva unui om certat cu regulile eticii, care incearca sa fure energie, il constituie rugaciunea pentru ca aceasta constituie in acelasi timp si un ajutor pentru corectarea deformatiilor structurilor sale spirituale. "Rugati-va pentru cei ce va blesteama si binecuvantati-i pe cei ce va urasc."

A cincea cauza:

Cu totii cunoastem zicala: "De morti numai de bine". De ce? Intre lumea fina a mortilor si lumea noastra fizica sunt posibile contacte iar daca ele apar, acest lucru dauneaza ambelor lumi.

"Sudarea" campurilor unui om viu si ale unui om mort are loc atunci cand sunt incalcate legile supreme. Religia si obiceiurile de inmormantare la toate popoarele sunt orientate spre despartirea campurilor celor vii de ale celor morti. Daca omul pastreaza pica celui decedat, acest lucru se reflecta negativ asupra sa si poate duce la diferite boli, tulburari psihice, schimbarea caracterului.

Supararea omului inainte sa moara poate duce de asemenea la contopirea campurilor si probabil de aceea trebuie indeplinita ultima dorinta a celui aflat pe moarte.

Daca pana la nasterea copilului femeia a facut un avort, campul embrionului mort se poate uni cu campul copilului nascut ulterior iar acesta poate fi bolnavicios, fricos, obsedat.

A sasea cauza:

Orice gand legat de sinucidere este extrem de periculos si de distructiv pentru om si pentru descendentii lui. Starea pe care medicii o numesc "depresiva" este lipsa dorintei de a trai, uneori ascunsa si care poate provoca multe maladii, poate aduce prejudicii destinului, caracterului. Care este motivul acestei lipse a dorintei de a trai? In primul rand este vorba de un program de autodistrugere care se formeaza in campul bioenergetic daca vreunul din ascendenti a nutrit mult timp ganduri de lipsa a dorintei de a trai sau a comis tentative de sinucidere. Chiar daca aceste lucruri s-au intamplat cu 3-4 generatii in urma, programul ramane stabil si se transmite ereditar urmasilor. Acest program poate fi o urmare a lipsei dorintei parintilor de a avea copii.

Campul omului are un sistem defensiv fata de lumea inconjuratoare care este insa total deschis parintilor. Cele mai mici greseli ale parintilor in timpul sarcinii fata de viitorul copil creaza in campurile acestuia un program distructiv. Acest program este de lunga durata pentru ca este conceput de parinti.

Deceptia in legatura cu faptul ca fiica sau fiul e mic si slab, bolnavicios, nemultumirea legata de sexul copilului, de aspectul sau, de capriciile noului nascut, daca toate acestea sunt mai puternice decat dragostea pentru el, mai puternice decat constientizarea faptului ca un copil e un dar divin, atunci trairile negative trec in profunzimea campului sau in subconstient si declanseaza mecanismul autodistrugerii.

O deceptie puternica a tatalui, chiar si in decursul unei singure zile, pentru faptul ca i s-a nascut o fiica si nu un fiu, poate duce, peste ani de zile, la nenumarate tentative de sinucidere ale fiicei ceea ce se va transmite si urmasilor ei. Programele subconstiente care se gasesc in campul copiilor trec, o data cu varsta si, in special, la inceputul maturizarii sexuale in constiinta si astfel incep disensiunile dintre copii si parinti. Cinci minute de dezicere de copil pot costa ani multi de izolare, reprosuri, suparari, ura.

Omul trebuie sa iubeasca lumea din jur. Daca acest sentiment ii lipseste, in suflet i se instaleaza o stare de disconfort, de chin spiritual. Omul incearca sa-si suprime aceasta durere spirituala cu orice mijloace. Astfel se ajunge la consumul de droguri, la alcoolism, la diverse forme de toxicomanie. Adevarata cauza a narcomaniei si alcoolismului este un nivel scazut al iubirii in sufletul omului. Aceasta stare apare din cauza unor puternice frustrari, a reprimarii iubirii fata de oameni.

Iubirea inseamna armonie. Trecutul, prezentul, viitorul sunt obiecte ale iubirii. Situatia care s-a creat acum in lume corespunde nivelului spiritual contemporan al omenirii. Se cheltuie tot mai multi bani pentru narcotice si pentru lupta impotriva acestora insa fara succes. Lupta trebuie dusa cu cauza care determina consumul acestora. Iar cauza o constituie nivelul scazut al iubirii interioare a omenirii. Respingerea iubirii pentru Dumnezeu si a simtamintelor divine fata de parinti si de copii, fata de sine si de omul drag, fata de natura nevie si fata de lumea inconjuratoare a devenit ceva obisnuit in viata noastra. Toate aceste incalcari declanseaza programul de distrugere a iubirii care are drept rezultat cresterea in cascada a cruzimii pe care n-o poti stinge cu alcool sau droguri. Pentru a iesi din impas omenirea trebuie sa reinvete sa iubeasca. Totul. Iubirea este o arta complicata care trebuie invatata printr-un efort permanent.

Dar acum cand mama jigneste prin cuvant, privire, gest, nemaivorbind de faptele copiilor sai, ea nu intelege ca initiaza in copil un program care peste un an, doi poate sa-l impinga sub rotile masinii sau sa-i provoace o boala grava.

Omul s-a obisnuit sa considere ca iubirea este una din trairile sale de care poate dispune dupa bunul sau plac. Este o conceptie gresita. Iubirea este acel intreg a carei parte suntem, ea imbratiseaza intreaga lume. Iubirea si viata ni se daruiesc si n-avem nici un drept sa atentam la ele.

A saptea cauza:

Multi dintre noi pot da un raspuns corect la intrebarea: "Ce-i aceea hrana?". Hrana influenteaza in primul rand structurile campului uman. Omul asimileaza hrana prin prima chakra. Printr-o alimentatie corecta poate fi vindecat un om.

"Si a spus Dumnezeu: iata, v-am dat tot felul de ierburi care imprastie samanta cata se gaseste pe intreg Pamantul si tot felul de pomi care fac roade si raspandesc samanta sa va fie de hrana."

In "Baghavat-Gita" se interzice consumarea hranei care a stat mai mult de trei ore dupa ce a fost gatita pentru ca este o hrana "murdara", fiind buna doar pentru trup in ea nemaigasindu- se nimic pentru suflet.

In hinduism exista notiunea de "carne necusera". Este vorba despre carnea care contine sange si ea nu se foloseste in nici un caz la gatit. De ce? Sangele este pastratorul datelor despre viata corpului fizic, in el sta toata informatia privind bolile, simturile si trairile emotionale pe care le incearca animalele la taiere.

Stramosii nostri erau mult mai destepti decat noi, cand se inchinau inainte de sacrificarea animalului, cerandu-i iertare pentru faptul ca erau nevoiti sa-l intrebuinteze ca mancare. In acest fel, ei blocau consecintele negative, pe care noi acum le inghitim fara sa ne pese.

Se spune ca nu e bine sa citesti in timpul mesei. Mancatul cu cartea sau ziarul in fata, in fata televizorului, dezbaterile politice si familiale la masa pot traumatiza sufletul omului pentru ca in timpul mesei informatia trece liber in subconstient. Pe acest fapt este bazat ritualul impartasaniei, adica punerea in contact cu Dumnezeu. Daca insa, in timpul impartasirii, preotul se gandeste la treburile sale pamantesti, atunci contactul cu Divinitatea nu se realizeaza.

In fiecare om exista un suflet, inceputul sacru, ceva omenesc si ceva animalic. In stare normala trupul trebuie sa primeasca hrana de la suflet, sufletul de la spirit iar spiritul de la Dumnezeu. Excluderea oricarei din aceste verigi este inadmisibila iar viata bazata doar pe principiul primitiv al imbuibarii trupului fara a da atentie si celorlalte verigi, reprezinta calea cea mai sigura spre regres.

Problemele de sanatate au in primul rand o cauza spirituala sau karmica, datorate folosirii incorecte a unor trasaturi, a unor blocaje emotionale, a unor inhibitii sau complexe. Incercand sa reparati greseala comisa prin comportamentul sau atitudinea ta fata de viata, poti evita imbolnavirea unor organe, poti ameliora starea ta de sanatate sau chiar vindeca unele boli. Dupa determinarea cauzei spirituale a bolii, se impune depasirea simptomelor bolii si eliminarea cauzelor sale. Nu trebuie vindecate doar simptomele (durerea etc), ci trebuie sa lucrati intens la eliminarea cauzelor spirituale ale acestor boli. Daca reusiti sa depasiti aceste blocaje – la urma urmelor psihologice – cauzele bolilor vor disparea si veti avea o viata sanatoasa.

Alcoolism: probleme cu tatal; trebuie cultivata detasarea fata de tata;

Alergii: utilizare defectuoasa a unei energii particulare sau rezultatul unei experiente traumatizante in aceasta viata sau intr-o existenta anterioara;

Anemie: refuzul de a-si utiliza talentele in serviciul aproapelui sau, incapacitatea de a fi de ajutor celor din jur;

Angina: teama de a se exprima sau de a cere ceva parintilor sau partenerului;

Anorexie: lacomie, urmata de obezitate si de moarte precoce intr-o viata anterioara;

Artrita: spirit excesiv de critic si rigid;

Atac cardiac: incapacitatea de a transmite suficient energia iubirii, necesitatea de a manifesta iubire in toate relatiile existente;

Autism: refuzul societatii, ducand o viata marginala intr-o existenta anterioara; acum solutia sta in iubirea pe care apropiatii sai trebuie sa i-o daruiasca;

Boli nervoase: utilizare defectuoasa a calitatilor intelectuale, gandire negativa, rigiditate sporita a mentalului, necesitatea invatarii tolerantei si deschiderii spirituale;

Cancer: soc emotional puternic cu cateva luni sau cativa ani inaintea declansarii bolii, cu incapacitatea de a exprima emotiile la acea data, individul nu si-a asimilat nici macar jumatate din lectiile karmice ce i-au fost propuse de viata, refuzand astfel evolutia;

Ceafa intepenita: refuzul de a se schimba, teama de nou;

Colesterol crescut: rigiditate sporita, duritatea, crearea unei carapace protectoare, necesitatea de a deveni mai deschis, lasand frau liber emotiilor;

Coma: fuga fata de cineva sau ceva;

Conjunctivita: manie neexprimata, frustrare;

Constipatie: atasament, posesivitate, refuzul de a se debarasa de vechile scheme devenite inutile;

Diabet declarat in copilarie sau tinerete: se datoreaza unei vieti anterioare in care individul nu si-a refuzat nimic: excese sexuale, pasionale sau violente si toate formele negative ale expresiei de sine;

Diabet declarat la maturitate sau batranete: probleme relationale in legatura cu partenerul de viata;

Diaree: teama, refuzul de a slabi incordarea;

Durere de cap: rezistenta la curentul vietii sau la scopul incarnarii sale, teama de schimbare, autocritica, autodenigrare, lipsa de iubire sau respect de sine;

Ficat slab din nastere: dezacord intre suflet si mental provenind dintr-o alta viata, dezechilibru psihic;

Greata pentru o femeie insarcinata: nu a dorit cu adevarat acest copil;

Greata, varsaturi: respingerea unei idei, a unei peroane sau a unei experiente;

Guturai: perioada de confuzie sau in urma unei temeri sau culpabilitati;

Hemoroizi: teama de a slabi incordarea, incapacitatea de a se relaxa;

Herpes: culpabilitate sexuala;

Hipertensiune: lipsa de compasiune, iubire foarte limitata, necesitatea de a exprima iubire pentru tot ceea ce intalneste;

Hipotensiune: iubire limitata, prin atitudini negative, fara a crede in iubire;

Icter: individul sufera un prejudiciu pe care nu stie sa-l indrepte;

Inaltime mica: intr-o viata anterioara individul a avut tendinta de a se limita in mai multe domenii, utilizare necorespunzatoare a fortei fizice (violenta) intr-o existenta anterioara;

Indigestie, hiperaciditate, gaze: resentimente, manie refulata;

Infectie urinara: manie fata de partenerul sexual;

Insomnii: sentiment de culpabilitate;

Miopia: teama de viitor, intr-o viata anterioara nu a dorit sa vada si nici sa-i ajute pe semenii sai; adesea parintii inspira teama copiilor, ceea ce declanseaza miopia;

Probleme ale bazinului: refuzul procreerii si creatiei in general, utilizarea incorecta a energiilor sexuale si a creativitatii;

Probleme ale coapselor: folosirea incorecta a legaturii dintre suflet si personalitate;

Probleme ale coloanei vertebrale:
- zona lombara si dorsala (vertebrele L1-L5 si D11, D12): utilizarea incorecta a energiei fizice: L3,L4,L5 – utilizare defectuoasa a respiratiei; L1,L2,D12 – utilizarea defectuoasa a musculaturii; d11 – utilizarea defectuoasa a sistemului digestiv;
- zona dorsala: D7-D10: incapacitatea de a iubi sau folosirea incorecta a iubirii; D4-D6: incapacitatea de a exprima bucuria, umorul, rasul, exaltarea (sobrietate excesiva, lipsa simtului umorului, lipsa zambetului de pe figura, fata si suflet mohorat etc); D1-D3: incapacitatea de a va depasi limitele terestre prin credinta si incredere in univers;
- zona cervicala: C1: incapacitatea de a va conecta la propriul suflet; C2: incapacitatea de a va deschide sufletul; C3: incapacitatea de a percepe adevarul spiritual; C4: incapacitatea de a cunoaste instinctiv esenta lucrurilor si fiintelor; C5: incapacitate de detasare pentru o analiza mai buna a situatiei; C6: utilizarea incorecta a logicii si ratiunii; C7: lipsa devotiunii, incapacitatea de a va lasa patruns de emotia sau energia divina, insensibilitate in fata religiei;

Probleme ale dintilor: dificultatea de a lua decizii;

Probleme ale femurului: nu v-ati ascultat fiinta interioara, vocea sufletului. Fractura/fisura la partea de sus a femurului: folosirea incorecta a creativitatii, nevoia de a va integra mai mult legilor spirituale, in perspectiva autoperfectionarii. Fractura/fisura a femurului in apropierea genunchiului: incapacitatea sufletului de a comunica cu personalitatea;

Probleme ale ficatului: incapacitatea de a scapa de emotii negative, manie indreptata impotriva propriei persoane, disimulata intr-o manie pentru altcineva, rezultat al unui conflict intre suflet si mental;

Probleme ale gambelor: folosirea incorecta a personalitatii;

Probleme ale gatului: teama de a intreba si de a se exprima, blocaj al creativitatii;

Probleme ale genunchilor: indepartare de scopul dv. in aceasta viata, refuzul de a evolua, intreruperea legaturii dintre suflet si personalitate;

Probleme ale gleznelor: folosirea incorecta a capacitatii de a lua noi directii sau teama de schimbare;

Probleme ale intestinelor: incapacitatea de a asimila experientele vietii, refuzul de a intelege unele lectii de viata la nivel evolutiv;

Probleme ale oaselor de pe partea dreapta a corpului: greseli legate de atitudini fata de tata, sot, frate, iubit;

Probleme ale oaselor de pe partea stanga a corpului: greseli legate de atitudini fata de mama, iubita, sotie, sora;

Probleme ale ovarelor sau testiculelor: refuzul propriei feminitati, respectiv masculinitati;

Probleme ale picioarelor: refuzul de a evolua sau teama de a stagna in viata;

Probleme ale pielii: teama de a se exprima total, de a fi el insusi, de a se deschide complet;

Probleme ale prostatei: culpabilitate sexuala, teama de a imbatrani;

Probleme ale sangelui: folosirea incorecta a energiei si sentimentelor; necesitatea abordarii unui regim vegetarian;

Probleme ale soldurilor: utilizarea incorecta a liberului arbitru, incapacitatea de a va gasi calea in plan material, lipsa unui scop in viata;

Probleme ale spatelui: partea de jos: teama de viitor, lipsa de sustinere financiara; partea de mijloc: dificultati de detasare fata de trecut, sentimente profunde de culpabilitate (spre stanga: fata de o femeie – spre dreapta: fata de un barbat); partea de sus: nu sunteti inteles de anturaj, lipsa de sustinere afectiva, impresia unor responsabilitati prea grele pentru acel moment;

Probleme ale splinei: incapacitatea exprimarii iubirii sau obsesii, necesitatea purificarii prin eliminarea sentimentelor negative;

Probleme ale tibiei: pentru o femeie: folosirea incorecta a laturii sale masculine inconstiente; pentru un barbat: folosirea incorecta a laturii sale feminine inconstiente;

Probleme ale urechilor: refuzul de a intelege ceva sau pe cineva;

Probleme cardiace: incapacitatea de a exprima deschis sentimentele;

Probleme de reproducere: utilizarea incorecta a sexualitatii sau a creativitatii, sentiment de culpabilitate sexuala;

Probleme respiratorii: refuzul de a exista, de a lasa viata sa intre in corp, utilizarea necorespunzatoare a energiei intr-o existenta anterioara;

Psoriazis sau alte boli de piele: lipsa de iubire pentru sine, respingere a tot ceea ce viata ii ofera; o cauza ar fi cruzimea fata de animale intr-o viata anterioara, ceea ce il face acum fie sa ii fie teama de aceste animale, fie sa le adore;

Rau de mare: teama de moarte;

Rau in mijloacele de transport: teama de a pierde controlul;

Retentie de apa: refuzul de a slabi incordarea, incapacitatea de a se relaxa;

Reumatism: resentimente, slabirea iubirii fata de aproapele sau, rigiditate, asprime;

Ritm cardiac neregulat: inconstanta in manifestarea naturii sentimentale;

Sciatica: teama de viitor si de probleme banesti, lipsa de sustinere din partea celor din jur;

Slabiciuni cardiace congenitale: incapacitatea de a exprima deschis sentimentele, avandu-si originea intr-o alta existenta;

Tabagism: necesitatea detasarii fata de mama sau de tata, provenind dintr-o problema de intarcare;

Tiroida: incapacitatea de a se exprima asa cum doreste, necesitatea de a invata umilinta;

Tuberculoza: atentie exagerata pentru valorile materiale intr-o viata anterioara;

Tulburari renale: incapacitatea de a exterioriza ceea ce simtiti, incapacitatea de a va exprima talentele, capacitatile, dorintele, sentimente reprimate sau refulate;

Ulcer: resentimente, aversiuni, neliniste exagerata;

Zona Zoster: teama de viitor, gandire negativa;

Bioenergeticianul rus Serghei Lazarev nu mai are nevoie de nici o prezentare in Rusia si peste hotarele ei. Este autorul unor carti de succes, dar "Karma sau armonia dintre fizic, psihic si destin" a atras atentia publicului in mod special. Este o carte care, prin argumente intemeiate pe fapte concrete, releva o descoperire care revolutioneaza intreaga conceptie contemporana asupra diagnosticarii si tratarii bolilor. Mai precis, dupa ce specialisti renumiti se straduie de multa vreme sa elucideze cauzele bolilor, vine Lazarev si, dintr-o aruncatura de condei, dezvaluie lumii, cu claritate, ca subconstientul si multe alte lucruri reprezinta poarta de intrare a afectiunilor.

Subconstientul omului asimileaza murdaria energetica.
Multe procese care au loc acum in viata sunt indreptate spre eliminarea blocajelor dintre constiinta si subconstientul omului. Tot ce patrunde in subconstient constituie un ghid al actiunilor si incepe sa functioneze activ.

Logica constiintei umane este orientata catre supravietuirea corpului fizic.
Logica subconstientului, catre pastrarea si dezvoltarea structurilor spirituale, spune Lazarev. De aceea incercarile de substituire mecanica a acestora, in cele mai multe cazuri, duc la disparitia uneia din aceste doua componente. Lazarev este convins ca, in prezent, subconstientul omului asimileaza murdaria energetica cu o viteza neinchipuita si nu doar pentru ca unii incearca sa patrunda in el, ci si pentru a bloca subconstientul.

Sentimentele si trairile negative care patrund in subconstient nu mai pot fi controlate de om si, datorita faptului ca sanatatea fizica este strins legata de subconstient, apar niste dependente complicate si urmari grave.

Cand impotriva noastra actioneaza ceva neplacut, nu e bine sa raspundem in acelasi mod.
Cercetarea structurilor karmice demonstreaza in mod elocvent, la nivelul energetic, porunca biblica: Respecta pe tatal tau si pe mama ta ca sa se prelungeasca zilele tale pe Pamant, noteaza Lazarev. Raporturile cu parintii trebuie sa fie intotdeauna respectuoase. Codul legilor si regulilor care au existat in societate in toate veacurile protejau impotriva destramarii celor mai fine structuri ale campurilor oamenilor. Acum toate acestea sunt pierdute.

Relatiile dintre oameni sunt determinate de niste coduri ale campurilor lor. Campul fiecarui om contine cate un set de programe care determina relatiile sale cu lumea si cu oamenii. Sentimentele de dragoste, ura, supararea pe care le nutresc cei din jur fata de om corespund cu strictete la ceea ce e sadit in karma acestuia.

Campul omului contine programe informationale ale atitudinilor acestuia fata de alti oameni. Astfel, cand impotriva noastra actioneaza ceva neplacut, nu e bine sa raspundem cu aceeasi moneda. Ne putem opune doar la nivel fizic, insa la nivelul campului si la nivelul spiritului trebuie sa ne pastram intotdeauna o atitudine de smerenie, de blandete si sa manifestam iubire fata de oameni. Acest lucru ne curata karma, ne fereste de boli si ne poate schimba destinul.

Rautatea poate fi considerata un atac bioenergetic asupra individului.
Irascibilitatea in raporturile cu oamenii, rautatea, constituie o tentativa de atac bioenergetic nu numai asupra unui individ, ci si asupra Universului, provocand deformatii ale structurii campului. Rugati-va pentru cei care va vor blestema si binecuvintati-i pe cei care va urasc. Aceasta e cea mai puternica aparare impotriva nenorocirilor, bolilor si a ceea ce numim deochi, precizeaza bioenergeticianul rus.

Foarte multe boli sunt puse in legatura cu faptul ca oamenii nu stiu cit e de periculos ca, in perioadele de puternic avant sufletesc, cand sunt indragostiti, de exemplu, iar nivelul energetic al omului creste brusc, sa emane ganduri si stari emotionale negative. De aceea, orice sentiment al jignirii, de care omul nu se poate debarasa timp indelungat, reprezinta un mare pericol. Rudele noastre si chiar animalele domestice depind de noi si, daca incalcam legile eticii, pot fi pedepsite o data cu noi.

Cei care doresc sa fie sanatosi nu-si pot permite sa fie suparati.
Oamenii incearca in mod intuitiv sa scape de sentimentul de suparare. Modalitatile sunt plansul, spartul veselei, injuraturile si alte manifestari, care pot duce la ceva grav in cele din urma, precum omorul.

Atunci cand supararea este tinuta timp indelungat, ea devine de cateva ori mai periculoasa si loveste nu doar in cel care o tine, dar si in familia lui. Oamenii sanatosi nu-si pot permite sa fie suparati. In iudaism si crestinism exista Duminica Iertarii, cand omul cere iertare pentru toate ofensele si nedreptatile pe care le-a savarsit cu voie sau fara voie. Daca acest lucru se face cu sinceritate, atunci intra in functiune mecanismul caintei si are loc autopurificarea in subconstient.

Din pacate, sensul caintei este inteles in mod eronat in prezent. Cainta nu este, inainte de toate, un sir de remuscari sterile. In timpul caintei are loc ruperea lantului de cauze si efecte in care o fapta o atrage dupa sine pe urmatoarea. In iudaism, cel care se caieste sau in crestinism tilharul rastignit pe cruce care se pocaieste se pot ridica mai sus decit un sfint pentru ca ei au nevoie de eforturi de zeci de ori mai mari decit un om cu karma curata.

Stramosii nostri urneau roata subconstientului.
Lazarev precizeaza:
Constiinta omului e ca o mica rotita ce poate fi rotita prin eforturi nu prea mari inainte si inapoi. Subconstientul e ca o roata imensa si grea care este greu de pornit dar si mai greu de oprit. Stramosii nostri urneau roata subconstientului prin aspiratia catre Dumnezeu, prin iubire si facere de bine. In ultimii 300 de ani, noi traim din inertia acestei miscari fara sa depunem eforturi pentru a o mentine. De aceea acum ne poate ajuta numai aspiratia constienta si neintrerupta catre armonia lumii, catre Dumnezeu. Rezervele karmei omenirii sint epuizate si doar aspiratiile personale ale fiecarui om vor determina gradul sau de protectie impotriva nenorocirilor.

Exista un mare pacat pe care il poate comite un om in viata: sa ucida iubirea, pentru ca inainte de a ucide un om trebuie sa ucizi in tine iubirea fata de acel om. Uciderea sentimentului de iubire reprezinta terenul pe care prolifereaza multe crime si nenorociri.

Boala poate indeplini diferite functii. Prima este cea de avertizare. A doua este cea de oprire a activitatii care impiedica dezvoltarea normala a omului, iar a treia cea de eliminare a mecanismelor care permit raspandirea informatiei negative.

Copiii au acum capacitati bioenergetice mult mai mari decat copiii stramosilor.
Nu trebuie sa uitam ca suntem celulele unui singur organism imens, care se cheama omenire si care, la randul lui, este o parte a unui sistem unitar, Universul.

In luna a cincea, copilul este intr-o comuniune absoluta cu Dumnezeu si cu Universul, afirma cu convingere bioenergeticianul. Deoarece pentru o viata normala omul trebuie sa intre periodic in contact cu Universul, el se foloseste pentru aceasta de amintirile din luna a cincea, codate in cimpul sau. Celula poarta programul de distrugere a organismului. Organismul reactioneaza in mod corespunzator. Blocarea acestui program este posibila numai prin aspiratia catre Dumnezeu si printr-o mare iubire. Daca omul nu face acest lucru, disparitia familiei este inevitabila.

Copiii au acum capacitati bioenergetice de zeci de ori mai mari decit copiii stramosilor nostri. Insa noi acordam prea putina atentie dezvoltarii lor spirituale concentrandu-ne mai ales in directia orientarii lor profesionale. Pana la nastere fatul interactioneaza puternic cu lumea inconjuratoare. Asupra structurii spirituale si a starii lui fizice exercita o puternica influenta structura spirituala si comportamentul etic al mamei.

Structura negativa a campului femeii determina multe din nenorocirile copilului.
In luna a cincea, fatul, daca este in comuniune cu Dumnezeu, primeste de la El multe calitati. In lunile trei si patru femeia trece prin multe incercari. Acestea pot lua cele mai neasteptate forme, si de modul in care acestea sint trecute depinde caracterul si viata viitorului copil. Orientarea catre valorile spirituale trebuie sa fie mai puternica decat toate celelalte tendinte.

Principala informatie ereditara se transmite nu numai prin intermediul campului. Mama este indisolubil legata prin camp de copilul ei, si de aceea trairile emotive ale mamei se rasfrang asupra copilului. Daca este vorba de ura sau divort, aceste lucruri vor insemna o adevarata catastrofa pentru el. Structura negativa a campului femeii determina multe din viitoarele nenorociri ale copilului.

Soarta si caracterul viitorului copil se formeaza in campul infoenergetic al parintilor inca inainte de conceptie. In momentul conceptiei ele deja exista si ii determina viitorul. De aceea daca parintii au dubii daca sa dea sau nu nastere copilului, are loc un atac asupra acestor structuri, deformarea lor sau chiar distrugerea lor partiala. Chiar si numai simpla indoiala asupra dorintei de a avea un copil, nemaivorbind de tentativa de a scapa de el, constituie o demolare a destinului sau a fericirii si sanatatii sale, a structurilor de comunicare si solidaritate cu oamenii.

Corpul nostru este expresia materiala a sufletului. Este haina pe care o imbraca sufletul pentru a se putea manifesta pe aceasta planeta fizica.
Orice tulburare care afecteaza sufletul se rasfrange asupra corpului.
Prin urmare, orice maladie are o origine psihica, caci orice manifestare fizica isi are originea in lumea energetica a gandurilor, sentimentelor si trairilor noastre sufletesti.

Problemele de sanatate, tulburarile si bolile noastre sunt mesaje pe care sufletul le transmite prin intermediul corpului pentru a putea deveni constienti de stadiul in care ne aflam pe drumul evolutiei noastre spirituale. Corpul este referinta, simbolul care ne ajuta sa luam cunostinta de starea in care se gaseste psihicul. Orice maladie ne avertizeaza ca ceva nu este in regula cu integritatea spirituala a individualitatii noastre.

Sufletul care sufera se exprima simbolic prin suferinte corporale. De aceea, orice vindecare trebuie sa ia in consideratie cauzele reale ale tulburarilor, care sunt intotdeauna de ordin spiritual. O vindecare reala presupune o activitate de transformare, de ameliorare, de spiritualizare a fiintei noastre reale care in esenta este de natura spirituala.
Sanatatea este o stare de puritate a gandului, de echilibru emotional, de armonie cu vibratiile divine in care sufletul isi are originea si lacasul.

ZONA GATULUI

Aceasta zona pleaca de la baza gatului si se termina deasupra buzei superioare.
Energia zonei gatului este energia creativitatii, ea exprima puterea de a crea in lumea fizica. Este energia pe care o folosim pentru a emite vibratii sonore, a cuvanta, a canta etc. Calitatea acestei energii devine desavarsita atunci cand reusim sa exprimam numai adevarul. Aceasta face ca in viata noastra sa putem savarsi adevarate miracole. Prin regiunea gatului intram in dimensiunea mentala a fiintei umane.
Problemele pe care le avem in aceasta zona sunt in raport direct cu maniera noastra de a gandi spre deosebire de cele doua zone anterioare, zona plexului solar si cea a inimii, care sunt legate de modul nostru de a resimti.

Bolile si tulburarile care apar in zona gatului sunt in legatura cu dificultatile noastre de a ne concretiza gandurile in activitatile vietii de zi cu zi. Suntem prea blocati in lumea ideilor si nu putem trece la fapte.

SOLUTIA : Sa depasim starea de blocaj mental si sa actionam cu hotarare pentru a da viata gandurilor noastre.

Amigdalita

Amigdalita are o semnificatie analoga cu cea a durerilor in gat. In plus, ea indica acumularea unei mari manii fata de anumite evenimente din viata noastra care ne-au afectat.

MESAJUL CORPULUI: Lasa-ti deoparte resentimentele si lucreaza cu tine in sensul iertarii si al acceptarii! Exprima-te cu naturalete, nu mai refula!

Dureri in gat

Sunt expresia unei manii refulate care se intoarce impotriva noastra insine. Am "inghitit" prea multe resentimente. Suntem maniosi pe noi insine ca nu reusim sa ne afirmam adevaratele ganduri si sentimente. Opinia celorlalti conteaza prea mult pentru noi si ne impiedica sa ne exprimam adevaratele noastre intentii. Se poate, de asemenea, sa ne para rau ca am spus lucruri rele, pe care le regretam.

MESAJUL CORPULUI: Fii autentic! Daca ai dificultati in a exprima ceea ce vrei cu adevarat, atunci este mai bine sa incerci sa-ti analizezi actualul sistem de valori!
Poate ar trebui sa-ti schimbi convingerile, credintele, parerile si sa incerci sa-ti creezi, cu adevarat, propria-ti viata, sa-ti afirmi cu curaj aspiratiile si necesitatile intime.

Laringita

Laringita are aceeasi semnificatie cu a durerilor in gat. Frica noastra de a ne exprima deschis opiniile are la baza proasta autocunoastere si frica de a nu fi intelesi gresit de ceilalti. In plus, dovedim o teama inconstienta de a ne exprima in fata celor care au in ochii nostri o anumita autoritate.

MESAJUL CORPULUI: Exprima-te cu curaj! Fii tu insuti! Fii autentic! Lasa la o parte timiditatea si fricile obscure!

ZONA GURII  

Problemele care apar in regiunea gurii sunt legate de faptul ca avem dificultati in a accepta idei noi sau ca nutrim, de prea mult timp, ganduri negre fata de noi insine sau fata de altcineva.

SOLUTIA: Sa ne revizuim maniera de a gandi, cultivand deschiderea de spirit si acceptarea, fara rezerve, a propriei persoane si a celorlalti.

ZONA INIMII

Aceasta zona cuprinde, in spate, cele douasprezece vertebre dorsale care pornesc din regiunea de mijloc si ajung pana la ceafa. In fata, zona acopera regiunea pieptului pana la baza gatului. Energia zonei inimii este energia iubirii, a compasiunii si iertarii (iertarea fata de sine si fata de ceilalti). Ea nu trebuie intrebuintata cu scopul de a critica sau acuza, fie ca e vorba de critica de sine sau de criticarea altora, caci cu cat vom abuza de critica, cu atat aceasta zona va fi mai afectata.
Pentru ca intreaga zona a inimii sa fie in armonie, trebuie ca intotdeauna sa ne admiram si nu sa ne criticam.

Daca problemele noastre sunt legate de aceasta regiune, atunci inseamna ca avem mari dificultati in a ne bucura de viata. Credem ca viata nu poate fi traita fara eforturi si suferinta si ne simtim frustrati, stresati. Avem nevoie sa iubim pe cineva pentru a ne simti fericiti in loc sa iubim pur si simplu pentru ca SUNTEM fericiti.

MESAJUL CORPULUI: nu tinem cont de nevoile noastre afective, privandu-ne de toate bucuriile, in loc sa privim viata ca pe un cadou, o experienta, un joc in care sa daruim iubire si bucurie si sa exersam iertarea fata de sine si fata de ceilalti.

SOLUTIA: Sa ne regasim simtul umorului. Sa incercam sa aducem mai multa bucurie, iubire si compasiune in viata noastra. Iertarea este cuvantul cheie…

ZONA SANILOR

Problemele de sani sunt legate de aspectul matern al fiintei, indiferent de sex. Sanii tari si durerosi sunt un indiciu de "duritate" fata de cei pe care-i iubim. Credem ca iubirea noastra fata de ceilalti trebuie sa se manifeste printr-o atitudine de protectie dusa la extrem. Astfel cautam sa-i dirijam, sa-i controlam nelasandu-le libertatea de a se exprima, de a se comporta in felul care le este propriu.

SOLUTIA: Sa intelegem ca prea multa "solicitudine materna" poate dauna relatiei noastre de iubire si sa invatam sa-i lasam pe ceilalti sa fie ei insisi, sa actioneze conform propriilor lor convingeri.

ZONA PIEPTULUI

Problemele de piept sunt in legatura cu relatiile de familie. O prea mare nevoie de afectiune si de tandrete neimplinita poate duce la aparitia unor tulburari in aceasta zona. Desi resimtim o imensa nevoie de a darui, ne abtinem, pentru ca ne temem ca altii ar putea profita, facandu-ne sa suferim.

SOLUTIA: Sa fim mai increzatori. Sa intelegem ca numai daruind tandrete si afectiune putem primi inapoi dovezile de iubire care sa ne implineasca sufleteste.

ZONA PLAMANILOR

Daca nu ne credem indreptatiti sa ne traim viata din plin, daca ne indoim ca avem dreptul de a ne bucura, daca nu gasim interes in activitatile noastre, atunci putem avea probleme cu plamanii. Nemultumirile noastre permanente ne creeaza o existenta terna, lipsita de sens, de bucurie. Am uitat sa "aspiram" viata si ne este frica sa traim cu adevarat, sa fim fericiti.

SOLUTIA: Sa intelegem ca noua insine ne revine sarcina de a crea bucurie in existenta noastra, in loc sa asteptam ca ea sa ne vina de la altii. In loc sa asteptam ca altii sa ne faca fericiti, ar trebui mai degraba sa intelegem ca fericirea este o stare de armonie interioara, pe care avem datoria sa o cultivam noi insine.

ANGINA

Aceasta insuficienta a debitului sanguin al inimii ne indica faptul ca punem prea mult "la inima" ceea ce facem si traim in viata curenta fara sa ne bucuram cu adevarat de activitatea noastra. Inima protesteaza astfel impotriva lipsei de viata, de placere in existenta noastra.

MESAJUL CORPULUI: Ia lucrurile cu o doza de umor, nu mai lua viata in tragic, nu mai dramatiza atata! Bucura-te ca existi, ca ai posibilitatea sa experimentezi acest minunat cadou care este viata!

PALPITATII

Palpitatiile sunt un semnal pe care inima ni-l da ca este pur si simplu neglijata. Ea incearca sa ne atraga atentia, facandu-ne sa-i intelegem importanta si faptul ca trebuie sa ne ocupam de ea.

MESAJUL CORPULUI: Iubeste-te! Pune accentul pe dragoste, bucurie si viata in loc de a te neglija, critica, culpabiliza!

GAZE INTESTINALE

Sunt expresia fricii. O frica, de multe ori inconstienta, face ca atunci cand mancam sa "inghitim" aer, ceea ce genereaza gaze intestinale.

MESAJUL CORPULUI: Frica este cel mai mare dusman al evolutiei spirituale. Ea masoara distanta care ne separa de Divinitate. Invata sa intampini toate evenimentele vietii cu o atitudine pozitiva, fara sa le "judeci", fiind constient ca tot ceea ce ti se intampla este ceea ce singur ai creat sau ai atras in viata ta in scopul de a evolua!
Fiecare situatie noua este un prilej de a invata, de a-ti largi campul de perceptie al constiintei.

HERPES VAGINAL

Herpesul vaginal denota o culpabilizare sexuala. El exprima tendinta inconstienta de a se autopedepsi sau de a suporta o pedeapsa. Persoanele care sufera traiesc un sentiment de rusine si cred ca Dumnezeu le va pedepsi. Urmarea este un refuz momentan de a trai in armonie cu propria sexualitate, o "respingere" a acceptarii acestei parti a corpului.

MESAJUL CORPULUI: Inceteaza de a te mai "pedepsi" pentru presupuse greseli cu conotatie sexuala! Accepta-te asa cum esti si fa-te acceptat de ceilalti in egala masura!
Iubeste-te si respecta-te, fara rezerve, caci Dumnezeu te iubeste neconditionat!

ZONA BAZEI

Este regiunea dintre fese si talpi. Ea cuprinde, de asemenea, cele patru mici vertebre ale coccisului. Este zona care face legatura cu Pamantul, de la care primim hrana si pe care ne sprijinim la propriu si la figurat. Persoanele care au probleme in aceasta zona sunt cele care resimt sentimente de frica, de neliniste, legate de viata materiala, de existenta fizica. Lipsite de credinta, ele se simt izolate, abandonate intr-un univers ostil si au sentimentul ca sunt singure in fata greutatilor vietii. Devin adesea foarte dependente de alte persoane sau chiar de anumite lucruri, de care isi imagineaza ca depinde fericirea si armonia lor sufleteasca. Frica lor exprima lipsa de incredere in propriile forte, nesiguranta in fata drumului pe care il au de parcurs in viata. In general, astfel de persoane nu au un scop bine definit in viata sau, in cazul in care il au, le este frica sa treaca la realizarea lui, asteptand ca toate imprejurarile sa le fie propice. Ele au nevoie de lucruri exterioare, fiinte sau obiecte, care sa le aduca securitatea de care duc lipsa. Adesea lasa impresia ca sunt in lupta cu o persoana din anturajul lor, pe care o percep ca pe o amenintare, sau ca se opun unor conditii ostile din mediul lor de existenta.

MESAJUL pe care il trimite corpul este acela de a deveni constienti de propriile frici si de a restabili contactul cu puterea noastra interioara.

GAMBA PICIORULUI

Problemele in aceasta regiune indica teama de a merge inainte, frica de viitor, incertitudinea.

SOLUTIA: Intrucat situatia prezenta indica un blocaj, faptul ca batem pasul pe loc, nu este deloc benefic. Va trebui deci sa actionam, sa avansam in viata cu mai multa incredere si cu convingerea ca mergem pe drumul cel bun.

TALPI

Problemele de sanatate care afecteaza aceasta regiune sunt legate de frica de viitor precum si de teama permanenta de a nu putea face fata propriilor responsabilitati.
Este posibil ca dorinta de a ajunge cat mai repede la telul propus sa fie in contradictie cu capacitatea noastra de a planifica etapele drumului.

SOLUTIA : Sa ne bucuram de viata si sa acceptam tot ceea ce ea ne asterne in cale.

CALCAI

Daca manifestam dureri sau problemele legate de calcai inseamna ca ne simtim adesea neintelesi sau ca traim o stare de incertitudine cu privire la o situatie viitoare.

SOLUTIA: Sa incercam sa comunicam, sa verificam intotdeauna care este mesajul pe care ceilalti vor sa ni-l transmita, inainte de a ne simti neintelesi. Vom avea surpriza de a constata ca totul se petrece in lumea gandurilor noastre si ca, de fapt, nici nu avem atat de mare nevoie de a fi intelesi pentru a avansa in viata.

CELULITA

Problemele de celulita pe coapse denota resentimente legate de perioada tineretii. Anumite lucruri si evenimente care ne-au afectat copilaria ne impiedica sa abordam viata in mod creativ.

MESAJUL CORPULUI: Nu te mai agata de traumatismele trecutului si paseste cu dezinvoltura pe calea viitorului!

VARICE

Varicele la picioare ne arata ca ne gasim intr-un loc unde facem ceea ce nu ne place.
Sangele reprezinta energia vietii, bucuria. Cand venele pierd capacitatea de a transporta sangele in picioare, inseamna ca traversam o perioada de pierdere a vitalitatii, de lipsa de pofta de viata.

MESAJUL CORPULUI: Traiesti prea mult cu ideea ca "n-ai de ales" si ca "trebuie sa faci asta"! Este foarte important sa iubesti ceea ce faci, ceea ce lucrezi. Daca nu iti place ceea ce faci, ar fi mai bine sa-ti alegi o activitate care te atrage cu adevarat.
De asemenea fa loc mai mult in viata ta placerilor si bucuriilor.

UNGHII INCARNATE

Sunt un semn de ingrijorare si culpabilitate datorate faptului ca nu prea stim in ce directie ar fi bine sa mergem. Avem in fata mai multe alegeri si ezitam.

MESAJUL CORPULUI: Linisteste-te! Nu trebuie sa te lasi tulburat de faptul ca ai putea gresi! Viata insasi este o experienta si orice ai alege, daca o faci cu cugetul curat, este o oportunitate de a experimenta si evolua.

ZONA ABDOMINALA

Aceasta zona cuprinde partea corpului care se intinde in spate de-a lungul celor cinci vertebre sacrale, iar in fata porneste din partea de jos a pantecelui si urca pana la buric. Aici gasim rinichii, vezica, intestinele si organele genitale. Este o zona caracterizata de o puternica activitate energetica, care genereaza energia sexuala, energia creativitatii. Este zona senzatiilor fizice, a placerilor carnale, pe care ni le procura sexul, bautura si mancarea.

Persoanele care au probleme in aceasta zona sunt cele care in loc sa fie preocupate de a-si crea propria viata sunt preocupate de a crea viata altor persoane. Ele se tem ca nu au suficienta putere si ca ceilalti ar putea sa-si impuna puterea asupra lor sau se lasa pur si simplu in puterea altora. Traiesc cu sentimentul unei neputinte totale in fata unei persoane sau a unei situatii. Acest mod de a fi genereaza o stare de angoasa care afecteaza armonia acestei zone. Mai intalnim frecvent probleme in aceasta zona la persoanele preocupate indeosebi in a-si procura senzatii venind din exterior.
De asemenea, cei care se culpabilizeaza sub aspect sexual au la randul lor probleme in aceasta regiune a corpului.

Cu cat o persoana este atrasa mai mult de placerea simturilor cu atat ea se indeparteaza mai mult de adevaratul tel al vietii, care consta in trezirea constiintei, in cultivarea calitatilor spirituale, a iubirii, a slujirii divinitatii. Simturile servesc la perceperea prezentei naturii divine si nu neaparat la satisfacerea egoista a dorintelor si poftelor fizice.

ORGANELE GENITALE

Problemele legate de organele genitale indica adeseori o culpabilizare de natura sexuala.
Transformarile brutale care au loc in societatile moderne in momentul actual, relatiile de tip concurential care pun accentul pe exacerbarea individualismului, induc si in domeniul vietii sexuale o schimbare de comportament. Tendinta de a privi sexul ca pe o gratificatie personala, ca pe un mijloc de satisfacere egoista a placerilor, de dominare sau de castig, de a ne face placuti sau doriti, duce la separarea actului sexual de sentimentul de dragoste care firesc ar trebui sa-i fie asociat. A face sex devine o "afacere" personala si nu expresia fizica a daruirii si implinirii sufletesti intr-o relatie de iubire reciproca.
Pentru ca, in ciuda dezinvolturii afisate, in adancul fiintei noastre stim ca nu acesta este rostul fundamental al actului sexual, conflictul dintre nevoia profunda de iubire veritabila si superficialitatea "exercitiilor" sexuale practicate naste in noi culpabilizari care afecteaza functionarea armonioasa a organelor genitale.
O alta cauza a disfunctiilor intalnite in aceasta zona ar fi neacceptarea identitatii noastre sexuale. Nu rare sunt cazurile cand intalnim barbati care ar fi dorit sa fie femei si invers, femei care, desi au toate atributele fizice ale feminitatii, psihologic sunt niste "barbati ratati".
Aceasta dorinta inconstienta de a fi de sex diferit poate veni dintr-o educatie defectuoasa sau din atitudinea parintilor din perioada fetala care si-ar fi dorit un copil de sex opus.

SOLUTIA: O introspectie fara prejudecati ne poate ajuta sa facem ordine in lumea valorilor noastre personale veritabile. Intelegerea si practicarea actului sexual ca expresie a iubirii adevarate, acceptarea sexualitatii noastre ca expresie a naturii noastre profunde, sunt cai care ne pot ajuta sa depasim tulburarile care apar in functionarea organelor genitale.

OVARE SI UTER

Problemele care afecteaza aceste organe sunt specifice femeilor care nu-si folosesc creativitatea la adevaratul potential. Ele nu sunt pe deplin constiente de puterea pe care o au pentru a putea actiona eficient in beneficiul propriei existente.

SOLUTIA: Restabilirea contactului cu puterea de a crea.

DURERI DE PANTECE

Exprima frica, mai ales frica de a pierde ceva sau pe cineva.

MESAJUL CORPULUI: Cel mai bun mijloc de a invinge frica este credinta. Lucreaza cu tine insuti in sensul acceptarii vietii sub toate aspectele sale! Viata inseamna schimbare, transformare. A accepta fara rezerve viata inseamna a accepta tot ceea ce ni se poate intampla fara teama, dand evenimentelor o semnificatie mai inalta, spirituala.

LEUCOREEA

Aceasta maladie vaginala se intalneste la femeile care cred ca nu au destula putere asupra barbatilor. De asemenea ea mai poate fi expresia maniei fata de propriul partener.

MESAJUL CORPULUI: Cultiva dragostea si acceptarea! Regaseste-ti pacea si increderea in tine insati! A ierta inseamna a accepta neconditionat tot ceea ce viata iti ofera.

TULBURARI DE MENSTRUATIE

Sunt o consecinta a respingerii propriei feminitati. Refuzul femeii de a-si accepta feminitatea poate avea cauze din cele mai variate ca de pilda:
- tendinta de a privi sexualitatea ca pe o expresie a unui instinct inferior, animalic, in acest caz sexul fiind sinonim cu pacatul, asimilat notiunii de rau, de murdar.
- dorinta inconstienta si regretul de nu se fi nascut barbat.
- respingerea principiului feminin si exprimarea cu precadere a celui masculin din dorinta de a epata.

- refuzul de a-si exprima si trai sexualitatea din frica sau falsa vina.

MESAJUL CORPULUI: Toate aceste probleme legate de sexualitate exprima frica, culpabilizarea, proasta intelegere a propriei naturi si a rolului sexului in viata noastra.
Trebuie sa intelegi ca nimic din ceea ce este natural nu poate fi nici rusinos, nici murdar sau vinovat! Tot ceea ce se petrece in propriul tau corp, dorintele tale sexuale, feminitatea ta sunt fenomene absolut naturale si normale. Accepta-te fara rezerve si exprima, in acelasi timp, propria-ti sexualitate si feminitate cu naturalete si firesc!

VAGINITA

Este expresia folosirii sexului in scopuri egoiste. Femeile care au dorinta (de cele mai multe ori refulata, inconstienta) de a-si pedepsi partenerul "recurg" la aceasta modalitate de exprimare. Folosirea sexului ca element punitiv, ca "mijloc" de negociere sau ca pe un "instrument" de exercitare a puterii, vine in totala contradictie cu expresia iubirii care trebuie sa stea la baza actului sexual. Boala este astfel "o scuza" care permite femeii sa evite actul sexual, sa evite implicarea intr-o relatie intima pe care inconstient o refuza.

MESAJUL CORPULUI: Mesajul este inclus in problematica intalnita la capitolul organe genitale cu sublinierea ca frustrarea femeii care sufera este generatoare de conflict si alienare. Rezolvarea conflictului interior in spiritul acceptarii, iertarii si intelegerii, al exprimarii si trairii iubirii adevarate, duce la disparitia acestei disfunctii.

Afectiuni specific feminine

Feminitatea, ca termen generic, cuprinde mai multe aspecte distincte – o femeie desavarsita este aceea care manifesta toate aceste aspecte in mod deplin. Nemanifestarea lor va determina diverse suferinte, intai in plan emotional, ulterior in plan energetic-functional si, in final, in plan fizic. Fiecare dintre aceste aspecte are o zona a corpului predilecta la nivelul careia se proiecteaza:

- feminitatea manifestata in aspectul de iubire ocrotitoare, hranitoare, de daruire – are ca zona de proiectie sanii; nemanifestarea acestor trairi va genera initial frustrare, ulterior senzatii diverse la nivelul sanilor si, in final, mastoza fibro-chistica;

- feminitatea in aspectul de matrice originara, de maternitate generatoare, creatoare, de forta sustinatoare – se manifesta mai ales la nivelul uterului; reprimarea ei va duce in cele din urma, trecand prin etape similare, la aparitia fibromului uterin;

- feminitatea in aspectul de interactiune bipolara, erotica mai ales, dar si la nivel socio-familial – se reflecta preponderent in zona ovarelor; nemanifestarea ei va genera, intr-un final, chisturile ovariene.

Mastoza fibro-chistica

Sanii sunt legati de unul dintre cele mai elevate aspecte ale feminitatii: iubirea care se daruieste, ocroteste si hraneste. Nu este iubirea dominatoare (care isi lasa amprenta mai ales asupra inimii) si nu vizeaza nici aspectele erotice (care se proiecteaza mai ales in zona ovarelor). Pentru o femeie, iubirea materna este cea mai implinitoare forma de iubire. Blocarea manifestarii acestui sentiment este urmata de acumularea unor tensiuni in aceasta zona, cu aparitia de manifestari in plan functional (dureri si diverse alte senzatii) si, in final, a patologiei organice – cel mai frecvent, diverse forme de mastoza fibrochistica. Acest blocaj este, de cele mai multe ori, o limitare, o distorsionare a capacitatii de a primi si a transmite sentimente de afectiune.

Fibromul uterin

Cauzele fibromului uterin sunt: frustrarea, ruinarea, violarea dorintei sau a sentimentului de protectie, de stabilitate, de intimitate. Lipsa de recunoastere si de gratitudine din partea barbatului ii reprima femeii energia latenta care-i asigura vitalitatea, capacitatea de a se manifesta, de a se exprima, de a fi ea insasi. Consecinta in plan fizic este, adesea, tot fibromul uterin. O alta cauza a aparitiei fibromului uterin o constituie chiar reprimarea dorintei de a fi mama (de a avea un copil) din cauza conditiilor (neajunsurilor) materiale, a ambitiilor sau a obligatiilor profesionale, a dorintei de a avea libertate (pentru a calatori, a se distra etc.), a nesigurantei in casnicie, a instabilitatii (sau a inexistentei) relatiei de cuplu s.a.m.d.

Chisturile ovariene

Cauza lor subtila o reprezinta reprimarea functiei erotice: daca nu este lasata sa se manifeste ca expresie a afectiunii fata de barbatul iubit, energia sexuala este blocata si, prin condensare, va determina aparitia de chisturi; fiind frustrata, femeia respectiva devine mai retinuta, se retracteaza, se inchisteaza. Orice fiinta umana are nevoie de o viata erotica implinitoare, ipostaza in care aceasta isi va manifesta liber potentialitatea afectiva, daruind celuilalt din preaplinul sau. In sens mai larg, orice om simte nevoia de a intra in relatii cu semenii.

Simbolic, femeia se ofera pentru comunicare si comuniune, se deschide, urmand ca barbatul sa-i raspunda. Aceasta duce la o amplificare a unor trairi launtrice, realizand o stare de tensiune afectiva, o efervescenta a dorintei de a intra in relatie, de a fuziona, care, in cele din urma, debordeaza, se manifesta in exterior, se exprima pe sine. Reprimarea acestei aspiratii firesti va determina, in timp, aparitia initial a unor senzatii (greutate, apasare, arsura, tensiune, intepaturi, junghiuri, dureri nevralgice) si, in final, aparitia chisturilor ovariene (atunci cand in cele din urma va prevala tendinta la conformism si inertie).

O femeie care are vreuna dintre aceste afectiuni trebuie sa o considere drept un semnal ca perpetueaza o atitudine eronata prin care-si reprima energiile feminine. Boala ii este nu un dusman care trebuie reprimat ori eliminat, ci un aliat care o invata sa-si descopere natura proprie si sa o valorifice. Intelegand unde greseste, femeia isi poate redirectiona energiile, mobilizandu-le ascendent spre implinirea aspiratiilor ei nobile. Odata greseala corecta, nemaiavand ce sa semnaleze, boala dispare.

Cauzele spirituale ale cancerului de san

Una dintre cele mai necruţătoare boli şi îndelung mediatizate prin lupta contra ei este cancerul de san. Privită însă din perspectiva psihoemoţională, boala are mai multe implicaţii inconştiente rămase neabordate prin tratamentele medicale obişnuite.

Pentru femeie, sanii semnifică echilibrul fizic între capacitatea ei de a dărui şi a primi iubire. Incălcarea acestui echilibru, într-un sens sau altul, pe fondul unui şoc emoţional, poate conduce la instalarea bolii în grade diferite de intensitate. De modul în care femeia reacţionează la stres depinde refacerea sau dezechilibrarea energetică a organismului ei. Cu cat ea se adaptează mai uşor la toate situaţiile-limită prin care trece, cu atat rămîne mai echilibrată interior şi mai sănătoasă.

Emoţii negative care pot afecta sanii

Dorinţa de a se îngriji de cei dragi pană la sacrificiul de sine; bolnava este, de regulă, o persoană prea protectoare, prea "mămoasă", gospodină şi femeia perfectă, care se concentrează doar pe nevoile altora şi îşi refuză dreptul de a se pune pe primul plan şi de a-şi dărui iubire;

Femeia dăruieşte iubire şi atenţie celor din jur din dorinţa de a se hrăni cu aprecierea acestora, fără a primi însă acelaşi răspuns în schimb; nu există un echilibru între a primi şi a dărui dragostea;

Pierderea unei persoane dragi (prin moartea acesteia sau prin divorţ, prin plecarea copiilor de acasă etc.) sau a unei slujbe ori poziţii importante în societate;

Sentimente negative păstrate în suflet o perioadă îndelungată cum sunt tristeţea, părerea de rău; doliul individual sau colectiv (ex.: evenimente tragice – 11 septembrie/New York sau revoluţia din decembrie 1989);

Senzaţia de "inimă rănită", regret, rană adancă sufletească

Regretul femeii că nu îşi poate împlini sentimentul maternal faţă de un copil (infertilitate);

Mariaj abuziv, dependenţă faţă de soţ (materială, emoţională etc.);

Sentimente de vinovăţie ale femeii; nu se poate ierta pe ea însăşi;

Imposibilitatea de a-i ierta pe ceilaţi şi de a accepta oamenii aşa cum sunt;

Probleme legate de aspectul sanilor – femeii nu îi plac sanii săi (sunt prea mici, prea mari ori nu arată prea bine etc.) – nu se iubeşte pe sine complet;

Problemele de sănătate apărute la sanul stang semnifică un conflict nerezolvat cu ea însăşi ori cu o altă femeie din anturajul său (mamă, soacră, colegă, soră, şefă etc.) sau aspecte negative legate de feminitatea sa, pe care ea însăşi sau alţii nu pun prea mare preţ; femeile care au glandele maternităţii hiperdezvoltate, punand pe primul plan dorinţele celorlalţi în detrimentul propriilor nevoi, au cel mai des afecţiuni la sanul stang.

Problemele apărute la sanul drept se referă la conflicte cu bărbaţii (tatăl, soţul, socrul, fratele, şeful etc.) sau cu propria masculinitate (tendinţa de dominare, competiţie etc.); femeile "de carieră", care muncesc enorm şi uită de nevoile personale, pot dezvolta această afecţiune.

Dr Christiane Northrup consideră că această afecţiune apare la femei numai în anumite conjuncturi:

- dacă femeia nu se simte iubită şi înţeleasă în relaţia de cuplu, se simte respinsă de partener;

- o dietă nesănătoasă, bogată în dulciuri, grăsimi şi carbohidraţi rafinaţi;

- un mediu familial sau colegial stresant;

- cazuri existente de cancer de san în familie, ceea ce înseamnă că tiparele comportamentale (percepţiile negative ale femeii) se pot transmite genetic;

- conflictele interioare care presupun luarea unei decizii, de a alege între carieră şi familie, sau încercarea de a realiza ambele sarcini cu succes, fără a ţine seama de priorităţile personale;

- aspectele negative legate de relaţia mamă-copil: cand o mamă se simte respinsă sau uitată de copilul ei, cand crede că "nu a fost o mamă bună" şi are sentimente puternice de vinovăţie etc.

Oricare ar fi însă cauza emoţională / spirituala a bolii, nu trebuie uitat faptul că nu mediul exterior este de vină, ci felul în care femeia reacţionează la el. Mai mult, ea a atras situaţiile respective (un soţ care nu o iubeşte îndeajuns, o relaţie de dependenţă materială, conflicte etc.) din cauza tiparelor sale inconştiente formate în copilărie. Terapiile de schimbare a percepţiei şi de echilibrare energetică pot ajuta femeia să iasă din cercul vicios în care a intrat din cauza propriilor concepţii despre viaţă.

In fiecare clipă facem alegeri pentru viaţa noastră. Cînd învăţăm să alegem doar ceea ce este bine pentru noi, fără a arunca responsabilitatea în afara noastră, ne putem considera vindecate sufleteşte şi trupeşte, căci corpul reflectă întotdeauna, ca o oglindă, felul în care percepem viaţa, pe noi înşine şi oamenii.

Pentru a fi sănătoasă

Imi promit:
– să fiu blandă şi îngăduitoare cu mine însămi;
– să mă iubesc aşa cum sunt, indiferent de situaţie;
– să am grijă de mine şi să mă pun întotdeauna pe primul plan;
– să învăţ să cer ceea ce îmi doresc de la ceilalţi;
– să învăţ să refuz dacă nu-mi doresc ceva;
– să îmi fac toate plăcerile şi să mă bucur de viaţă, fiindcă merit.

Autoanaliză

– Iţi iubeşti sanii aşa cum sunt sau îi consideri respingători?
– Ţi-a fost cumva respinsă feminitatea de părinţi în copilărie sau în prezent de soţ?
– Te simţi iubită, înţeleasă şi respectată în relaţia de cuplu?
– Crezi că ai eşuat în "cariera" de mamă sau de soţie?
– Ai relaţii conflictuale cu soţul, socrii, rudele, colegii, şeful?
– Cum te înţelegi cu copilul tău?
– Ai suferit în ultimii ani un şoc puternic emoţional (pierderea cuiva drag etc.)?
– Te iubeşti atît de mult, încît să te pui mereu pe primul plan?

Cînd femeile învaţă să îşi iubească sanii oricum ar fi, cand se iubesc pe ele cu toată dragostea de care sînt capabile şi pe care o proiectează adesea numai în exteriorul lor, cand învaţă să îşi schimbe atitudinea faţă de ceilalţi în situaţiile-limită, alegand numai ceea ce este benefic pentru ele, iertand şi mergand mai departe, sanii se însănătoşesc natural, căci ceea ce e în minte e şi în trup.

TERAPIE – O metodă miraculoasă: tehnica de vizualizare Simonton

In cartea Getting well again, Carl şi Stephanie Simonton vorbesc despre rezultatele spectaculoase obţinute în vindecarea cancerului în clinica pe care o conduc. Tehnica folosită este o combinaţie între vizualizare interioară pozitivă şi programarea optimistă a minţii pentru viitor, utilizand principiile psihoterapiei şi plecînd de la ideea că există o puternică conexiune între minte şi corp şi că gandurile negative pot genera afecţiuni grave. Din perspectiva lor, pentru ca pacientul să se vindece are nevoie de schimbarea percepţiei, astfel încat emoţiile pozitive să ia locul celor negative.

Programul de vindecare are la bază procedee de relaxare mentală şi de vizualizare a organului afectat ca şi cum s-ar vindeca, zilnic, plecand de la imaginea actuală a bolii şi pană la vindecarea naturală. Pentru fiecare pas al procesului pacienţii sunt îndrumaţi să îşi imagineze boala (uneori să şi ilustreze prin desene şi culori). Toate acestea au loc în paralel cu conştientizarea procesului de îmbolnăvire, astfel încat persoana afectată să înţeleagă mesajul organismului şi subconştientului său.

Preluare email
Free background from VintageMadeForYou